Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Időutazás szaxofonnal (Archívum)
Exkluzív beszélgetés Tony Lakatossal
Szerző: H. Magyar Kornél
2003. január 31. 12:37


- Ön azon szerencsés zenészek közé tartozik, akiknek még a rendszerváltás előtt sikerült tartós nyugati karriert építeniük? Erről eddig nem nagyon beszélt, elmesélné a kivándorlásának történetét?

- Nem volt egyszerű, és akkoriban tényleg ritka dolog volt. Még a 70-es évek végén kezdtem kijárni Nyugat-Németországba. A lehetőség akkor jött, amikor fellépett itthon a német gitáros, Toto Blanke. Neki tűnt fel a játékom; megismerkedtünk, és hamarosan meghívott állandó tagnak az együttesébe. Eleinte minden koncertre kiutaztam, aminek az lett az eredménye, hogy havonta akár tucatszor is ingáztam Budapest és Fankfurt között. Az utazáshoz szükséges adminisztráció rengeteg időt felemésztett, ami semmiképp sem jó olyan zenésznek, aki napi több órát tölt gyakorlással. Aztán, amikor egyre sűrűsödtek a kinti felkérések, végül úgy döntöttem, hogy nem utazom haza; sikerült megszerezni a tartózkodási engedélyt. Ez persze nem jelenti azt, hogy már nem volt fontos az itthoni közönség. Aki szereti a zenémet, az tudja, hogy a mai napig évente 4-5 alkalommal visszautazom Magyarországra koncertezni. A német állampolgárságot is csak öt éve vettem fel.

- Most, hogy nemzetközileg ismert szaxofonos, mennyiben befolyásolja ez a viszonyát Magyarországhoz, a magyar közönséghez?

- Csöppet sem változtat rajta. Nincs is okom az elbizakodottságra, hiszen a dzsessz világában a népszerűség mást jelent, mint a popzenében. Való igaz, hogy a zenész szakma az egész világon ismer. Olyan figuráival dolgozhattam együtt, mint például a trombitás Randy Brecker. Gyakori dobos kísérőm, Al Foster minden idők legnagyobb mesterénél, Miles Davisnél kezdte a pályáját. Újabban Izaline Calisterrel is sokat zenélek, aki bár Latin-Amerikában született, Hollandiában szerzett elképesztő népszerűséget. Úgy tudom egyébként, hogy Izaline mostanában Magyarországon is koncertezett…

- Valóban, nálunk is nagy sikere volt.

- Szóval a zenészek ismernek, de ez nem jelenti azt, hogy népszerűnek tartom magam. A népszerűséget még mindig az eladott lemezek számával lehet mérni – hiába van válságban a lemezpiac. E tekintetben pedig mindig a fiatal sztárok vezetnek. Magyarországra azért szeretek járni, mert az itteni dzsesszrajongó közönség rendkívül szűk, de ennek előnye, hogy mindig rendkívül bensőséges, családias hangulatú koncerteken játszom, és ez az élmény újra és újra visszahúz. Szinte mindenkit személy szerint ismerek, aki eljár a koncertjeimre. A magyar közönség hálás és hűséges – mostani fellépésre is már napokkal ezelőtt elkelt minden jegy.

- Vajon a zenéjében, stílusában érez valamilyen kötődést a magyar hangzás iránt?

- A kérdés jogos, hiszen bőven vannak itthon olyan előadók – ráadásul szaxofonosok –, akik ötvözik a magyar népzene sűrítettségét a dzsesszel. Számomra azonban a dzsessz nem köthető nemzetekhez. Gyökereiben persze amerikai, hiszen onnan származik, de ma már ez sem mérvadó – néha vezető amerikai előadók játszanak olyan stílusban, amely a dzsessznek egy továbbfejlesztett, jellegzetesen európai ága. Én szeretek az eredeti forrásokhoz visszamenni. Ha van valami, amit még nem játszottam, akkor azt nézem meg, hogyan adták elő az ’50-es, ’60-as években, vagy még korábban Amerikában. Sok fiatal zenész is ezt csinálja, Roy Hargrove, Nicholas Payton vagy Joshua Redman – hogy a szaxofonosokat is említsük.

- Sokszor úgy beszél a fiatal zenészekről, a befutó tehetségekről, mintha túl erős konkurenciának érezné őket.

- Ez részben így van, de ezért nem a fiatal tehetségek a felelősek, hanem a média és a kiadók, szóval az a marketing gépezet, amelyik túlzottan felpumpálja a hírverést körülöttük a minél nagyobb üzleti haszon reményében. Ez maguknak a fiataloknak sem tesz jót: a gyors befutás nagyon nyomasztó egy érzékeny művész számára. A szokás pedig az, hogy amilyen gyorsan felkapja a hírverés ezeket a fiatalokat, olyan gyorsan ejti is őket – nem hagyva időt az igazi kibontakozásra. Nem tesz jót ez a helyzet az idősebb korosztálynak sem, akiknek hosszú évek alatt kiérlelt, valóban egyéni soundja egyszerűen nem kap megszólalási lehetőséget. Emiatt bontottak szerződést olyan zenészóriásokkal, mint például Randy Brecker, vagy Mike Stern.

- Furcsa, hogy a zenei sikerrel kapcsolatosan ilyen borúlátó, hiszen aki meghallgatja legújabb lemezét, annak egyetlen dolog jut az eszébe: ez a zene sikerre van ítélve.

- Amikor megcsináltuk a Move It lemez anyagát, igyekeztünk ritmusos, könnyen hallgatható számokat kitalálni. Egy lemez kiadásánál nyilván fontos szempont a siker, de emellett igyekeztünk új dolgokkal is kísérletezni. A Move It CD felvétele során szép lassan kibontakozott egy új stílus, amit mi Time Music-nak – időzenének – neveztünk el. Ahogy a világzene különböző népcsoportok zenei hangvételét próbálja egy zenén belül bemutatni, mi arra vállalkoztunk, hogy különböző korszakok dzsessz-stílusait mutatjuk be egyetlen zenei íven belül. A világzene térben barangol, mi viszont időben: a Time Music alapját jellegzetes groove-ok adják, amelyek összeállításakor a ’70-es évek sikerszéríáját használtuk fel. Van itt James Brown-beszólás, Club 54 utánérzés, de vannak minták, amelyeket a Herbie Hancock fémjelezte Headhunters együttes lemezeiről emeltünk át. Mindezt egy DJ összedolgozta úgy, hogy a groove-ok tényleg erősek, táncolhatók legyenek. Az én szaxofonjátékom leginkább a ’60-as évek bebophangzására emlékeztet, Stan Getzhez hasonlít talán a legjobban.  A szólók között pedig karcos rapbetétek hallhatók. A sikerben nem vagyok biztos, de szerintem nagyon izgalmas ez a zene.

http://www.tonylakatos.com

 

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!