Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Jubileumi gálaest a Nemzetiben (Archívum)
Tízéves a Philip Morris Magyar Balett-díj
Szerző: I-Web.hu
2002. november 12. 14:49


A jubileumi gálaestet film nyitotta meg, amely a díj első tíz évét, valamint azokat a balettművészeket mutatta be, akik kiemelkedő teljesítményükkel elnyerhették az elismerést. A mozgó képek után mozdulatok következtek, szinte minden eddigi díjazott előadásában. Elsőként az idei és a tavalyi Junior-díjas, Sándor Zoltán és Sóthy Virág lépett a színpadra, mindketten a Győri Balett tehetséges táncosai, akik Lukács András darabját, a Connectiont adták elő. A Michael Nyman áramló zenéjére készült pas de deux lírai mozdulatokkal beszél férfi és nő kapcsolatáról.

A harmónia után viharosabb jelenetnek lehettünk tanúi; a Robert North által koreografált Carmen drámai részletének féltékenység és gyilkosság áll a középpontjában. A szerelmi háromszög szereplői szintén a Győri Balett táncművészei voltak; a Torreádor szerepében William Fomin, 1999-es év Fődíjasa, Carment a két évvel ezelőtti Junior-díjas Cserpák Szabina keltette életre, míg Don Joséként Pátkai Balázst láthattuk.

Ezt követte a Philip Morris első díjazottja, ifj. Nagy Zoltán és Popova Aleszja fellépése, akit kétszer is megszavazott a Művészeti Tanács: 1994-ben elsőként vehette át a Junior-díjat, tavaly pedig a Fődíjat is hazavihette szépen ívelő pályája elismeréseként. Seregi László népszerű Shakespeare-adaptációjának, a Makrancos Katának harmadik felvonásából táncoltak el egy megejtően szép kettőst, amelyben két érett, egymáshoz csiszolódott ember szerelme rajzolódott ki.

Napjaink egyik legmarkánsabb alkotója, az 1994-ben Fődíjat elnyert Juronics Tamás következett, egyik korábbi darabjával, a Trióval. A Szegedi Kortárs Balett táncos-koreográfusa ebben az alkotásban három ember barátságát meséli el. A barátságot, amely szabaddá tesz, ugyanakkor börtönt is jelent, akárcsak a szerelem, ami a barátságot is képes kettévágni. Az előadó Juronics Tamás, Sárközi Attila, valamint Markovics Ágnes, aki öt évvel ezelőtti Junior-díjas volt.

Hangulati váltást hozott Myriam Naisy Mokkájának részlete, hanyag eleganciájával, kacérságával, játékosságával, amelyet a Magyar Nemzeti Balett két Philip Morris díjasa, Végh Krisztina és Cserta József adott elő.

Az este befejező produkciója Egerházi Attila Zárt függönyök című tánckölteménye volt, amelyet Linda Schneiderová és az 1995-ös év elismertje, Lovas Pál adott elő intenzív kifejezőerővel Porpora zenéjére. A mű egy férfi belső monológját jeleníti meg, amely szól párkapcsolatról, harmóniáról, konfliktusról, s a magányról.

A Zárt függönyök után stílusosan a Nemzeti Színház színpadának függönye is összezáródott, miután alig egy óra alatt ízelítőt kaphattunk a magyar táncművészet jelenlegi irányzataiból, s örömmel nyugtázhattuk, hogy a díjak valóban jó helyre kerültek.

 
 
Jelenleg 1 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!