Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Csodálatos utazás egy szörnyű vidéken (Archívum)
Beszélgetés Forgách Andrással A görény dala premierje alkalmából
Szerző: I-Web.hu
2002. november 11. 11:41


Danilo Kią, a szabadkai születésű szerb regényíró és esszéista regénye, a Borisz Davidovics síremléke 1978-ban jelent meg. Azon könyvek közé tartozott, amelyekről mindenki beszélt, de csak kevesek olvashatták. Forgách András író is hallott róla, de elolvasni csak sokkal később, a kilencvenes évek elején volt módja. Azonnal megérezte, hogy Danilo Kią regénye remekmű. Most, 2002-ben színpadi adaptációt készített belőle a Stúdió K Színház számára.

Miért gondolták, hogy ezt a művet Önöknek kell bemutatniuk?

Tavasszal, amikor Fodor Tamással, a Stúdió K művészeti vezetőjével elhatároztuk, hogy A szűz, a hulla, a püspök és a kések után ismét létrehozunk egy közös előadást, sokat gondolkodtunk, milyen alapanyagot válasszunk. Felmerült még Dosztojevszkij Ördögök című regénye is, de végül a Borisz Davidovics síremléke mellett döntöttünk. Talán azért, mert időben sokkal közelebb van hozzánk, és mindahhoz, amiben élünk. Ez a regény olyan módon térképezi és tárja fel a bolsevista diktatúra borzalmait, ahogyan azt más irodalmi mű előtte nem tette meg. Sokan azt hiszik, mindent tudnak erről az időszakról - ténylegesen szembesülni vele azonban mélyen felkavaró és megrázó élmény.

Hogyan mesél a regény ezekről a borzalmakról?

A könyv csodálatos utazás egy szörnyű vidéken. Danilo Kią hihetetlen tömörséggel, barokkos körmondatok közé ágyazott néhány mondatos dialógusokkal képes volt több fokozatban megjeleníteni, hogy mit művelt a bolsevizmus az emberekkel Közép-Kelet Európában, a húszas évektől kezdve.

A görény dala
A darab hét szereplő életébe enged bepillantást, hét sors, hét életpálya bontakozik ki a szemünk előtt. Van közöttük gyilkos és áldozat, kasszafúró és szibériai fogoly, elhárító tiszt és orvos, vallató és vallatott. Ez utóbbi kettő párharca az előadás nagyon fontos szála. Talán nem véletlen, hogy Fegyukint, a vallatótisztet maga a rendező, Fodor Tamás alakítja.

Fegyukin az, aki a hamis vallomásokat kipréseli az áldozatokból. Létező figurája a regénynek, de azzal, hogy ezt a szerepet Fodor Tamásnak szántam, más célom is volt. A Stúdió K mint színház helyzetét szerettem volna megjeleníteni, így az előadás már nem csupán arról szól, amiről a darab mesél, hanem arról is, milyen ez a színház a sok fiatal, kezdő színésszel, és élükön a mesterrel.

Eszerint konkrétan a Stúdió K színészeire írta a darabot?

Így van. A szereposztás is fokozatosan alakult ki. Először felolvastattam velük a regényt, aztán írtam jeleneteket, amiket eljátszottak, Tamás pedig dramaturg-rendezőként működött közre. Maga a darab fél éven keresztül íródott, májusban kezdtük a munkát, de még a múlt héten is írtam bele szövegeket, mert a párhuzamos történés bizonyos jelenetekben nagyon bonyolult, és fontos, hogy az érthető legyen.

Danilo Kią regényén kívül használt más irodalmi alapanyagot is?

A regényben és a darabban is meglévő középkori krónika Danilo Kią  felfedezése, szerbre is ő fordította le. A könyvön kívül más forrást nem használtam, a saját írói rögeszméimet próbáltam meg beleírni a darabba. Az viszont természetes, hogy Dosztojevszkij Ördögök című regénye erősen hatott rám, hiszen itt pontosan megfogalmazódik, milyen hatással van a fanatizmus az emberekre, szükségesek-e a vétlen áldozatok valamely nagy, univerzális igazság nevében.

Eszerint az egyén szerepe a történelemben most erősen foglalkoztatja Önt.

Az elmúlt tizenkét évben sok minden feltárult abból, hogyan működött korábban ez a társadalom. Azt gondolom, hogy még a baloldali orientációjú embereknek is fontos a történelemnek ezzel a szakaszával szembenézniük - ha ezt eddig nem tették volna meg. Fodor Tamással ismerjük egymást húsz-huszonöt éve. Pontosan tudjuk, milyen az a fejlődési folyamat, ahogyan emberek behúzhatók a csőbe egy ideológia révén, és felmorzsolható a személyiségük. Az Ördögök figyelmeztetett az európai kultúrában először erre a típusú fenyegető veszélyre, és a könyv - tudjuk a történelemből - sajnos profetikusnak bizonyult.

Forgách András: A görény dala
Rendező Fodor Tamás
Szereplők: Clint P. Sheffer, Hannus Zoltán, Nádasi László, Tamási Zoltán, Bogdán Árpád, Baksa Imre, Homonnai Katalin, Melissa Kapp, Z. Papp Zoltán, Fodor Tamás

Előadások november 8-tól minden pénteken és szombaton este fél 8-kor.
Csak előzetes helyfoglalással!

 
 
Jelenleg 10 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!