Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Elszállt a médiájuk? (Archívum)
Menesi Attila, Christoph Rauch, Koronczi Endre, Gyenis Tibor, Jérémie Gindre munkái a Stúdió Galériában
Szerző: I-Web.hu
2002. november 11. 12:59


Bent a kortárs médiaművészet kisebb arzenálja fogad, videómagnók, tévék, diavetítő, egyéb elektronikus kütyük - számítógépes installáció ezúttal nincsen. A kiállítás a svájci attitudes / espace d'arts contemporains és a Stúdió Galéria együttműködésének eredményeképpen jött létre. Egy halk szavú kisasszony leültet egy tévé elé, bekapcsolja a videót, és már nézem is a Gyenis Tibor-Koronczi Endre páros art-videóit. Kezemben a kiállítás sajtóanyagával ismerkedem a kortárs médiaművészet fogalmaival: "képzőművészeti szcéna", "identitásprotézis", "projekt", a falon lévő számítógépes módon manipulált fotókról is megtudhatom, hogy azok igazából "identifikációs objektek". Hasznos ez az egy oldalnyi szöveg, e nélkül csak fotókat, videókat és installációkat észleltem volna a Stúdió valaha szebb napokat látott Képíró utcai helyiségeiben.

Az egyik videószalagon - "Az utolsó öregek" - Gyenis egy budapesti közfürdő medencéjében állva beszél a "linearitás alól való felszabadulás fontossága az európai művészettörténetben" témáról. Azután sétára indul a vízben és a medence szélén, hogy egy rögtönzött kiselőadást tartson a nézőnek a "felfrissülés-megfiatalodás" fogalompár művészeti vonatkozásairól. Egy másik, a Genfi-tó partján forgatott art-videójukban a turbulens energiák jelenlétére utaló jeleket olvassa ki a tóparti épített és természetes környezet elemeiből. Legemlékezetesebb pillanata filmjüknek az, amikor a képen látható valamiféle szeszlepárló (?) berendezésről elmagyarázzák a nézőnek, hogy a gép a Genfi-tó alól feltörő hőforrás energiáját használja fel a világ turbulens energiájának irányítására.

Imponáló Gyenis falon látható, számítógéppel manipulált nagyméretű színes fotóinak perfekcionizmusa, - ez ügyben a magyar médiaművészek régóta szinkronban vannak a nyugat-európai trendekkel -, a hozzáfűzött fanyar humorú képaláírások pedig egyfajta poszt-koncept art irányába mozdítják ki a képek jelentését, pl. "Sebastien, a grafikus, aki szenved attól, hogy ikertestvérében a saját tükörképét kell látnia". A képekben rejlő irónia legalább egy fáradt félmosolyra készteti a tudatlan kiállításlátogatót, a kísérőszöveg által nyújtott többletinformáció, hogy itt tulajdonképpen "identitásprotéziseket láthatunk, melyek olyan személyeknek készültek, akik úgy érzik, testük nem alkalmazkodik megfelelően a különböző szerepekhez, elvárásokhoz és helyzetekhez", azonban inkább csak elfárasztja a nézőt.

Úgy látszik, a médiaművészet ment legmesszebbre azon az úton, hogy a művészetelmélet szakzsargonját bekebelezve fedje el a közönség-művész közötti legitimációs űrt. Magyarán - látom, rám is átragadt már ez a madárnyelv - azt a huszadik századi művészettörténetben igencsak felerősödő problémát, hogy a műalkotás-néző viszonylatból úgy illant el a néző, mint félig lezárt kólásüvegből a szénsav. A médiaművésznek, mivel igencsak eszközigényes műfajról van szó, pályázatokon kell összeszednie a pénzt, hogy a kiállítandó munkáit egyáltalán létre tudja hozni, a pályázatokról neves művészettörténészekből/kurátorokból álló zsűrik döntenek, a kiállított munkákat pedig többnyire ugyanezek a kurátorok méltatják a szakmai folyóiratokban, melyeket többnyire már csak maguk a művészettörténészek olvasnak. S amikor a kurátorok és a művészeti élet más szereplői már nemcsak a művek közönségét adják, hanem ők lesznek a kiállított fotók szereplői is, mint Gyenis Body-made sorozatának itt kiállított négy fotóján, akkor a posztmodern kígyó igencsak a saját farkába harap.


http://www.attitudes.ch/expos/budapest/buda.htm
http://www.attitudes.ch/menu/expo2.html
http://exindex.c3.hu/mh/index.php3?url=54/1460

 

 
 
Jelenleg 9 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!