Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Tudomány, művészet vagy show (Archívum)
Dr. Frankenstein kiállítása
Szerző: Madary Orsolya
2002. június 26. 12:08

Az angol fővárosban látható kiállítás egyesek szerint a művészet és a halál, mások szerint az ízléstelenség és a közönségesség találkozása.
Gunther von Hagens német anatómus 25 valódi, az un. plasztináció módszerével konzervált emberi testet állított ki Londonban. Az egyik test a karján tartja a bőrét, a másik egy szintén bőr nélküli lovon ül, kezében az agyával.
A cél? A nevelés – mondja von Hagens. Itt az alkalom, hogy a test anatómiáját azok is lássák, akiknek eddig nem volt rá alkalmuk. Mindenesetre az egyik látogató nem értékelte a német anatómus tanítási módszerét, és tiltakozásként szétverte az egyik kiállítási tárgyat.
De mi is az a plasztináció? A test nedveit és a zsírokat műanyaggal váltják fel, amely konzerválja a szövetet és megszünteti a test rossz szagát. Egy ilyen modern múmia létrehozása kb. 155 órát vesz igénybe és 10-20,000 dollárba kerül. Gunther von Hagens 1977-ben fedezte fel a plasztináció módszerét, a heidelbergi egyetemen. Tudós társai támadásai elől Ázsiába ment, és létrehozott egy Plasztinációs Intézetet. Ma már 200 embert foglalkoztat és plasztinációval kezelt holttesteket ad el különböző intézeteknek, egyetemeknek.
A sokkoló kiállítás nagy visszhangot váltott ki a sajtóban. Az Observer című angol napilap azzal vádolta a tudóst, ahogy az emberi testek Kínából, Oroszországból vagy – mint az angol sajtó írja – „valahonnan Kelet-Európából” érkeztek. Mások hajléktalanokról és börtönviseltekről hallottak, de von Hagens azzal utasította vissza a vádaskodásokat, hogy minden testet donáció útján szerzett. Ezt utólag a közönség is próbálta igazolni, az utóbbi időben ugyanis 4500-an ajánlották fel holttestüket a német anatómusnak.
A test világa című kiállítást a világon már 8 millióan látták. Japánban 1996 és 1998 között két és fél millió, Berlinben tavaly hét hónap alatt másfél millió látogatót vonzott. Svájcban és Ausztriában szintén milliók voltak kiváncsiak a mutatványra.
A kiállítás természetesen etikai kérdéseket is fölvet. Az Angol Orvosi Kamara tiltakozott az eljárás ellen, a kritikusok cirkuszi shownak nevezték a kiállítást. De az sem véletlen, hogy a londoni megnyitó napján egy idősebb úr odasétált egy terhes asszony plasztinációval átváltoztatott testéhez - aki magzatát tartotta a kezében - és ráterítette a kabátját.

A test világa című kiállítás szeptember 29-ig látható a londoni Atlantis Galériában.

www.koerperwelten.com
www.bodyworlds.co.uk

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!