Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A bécsiek szeretik a mozit (Archívum)
Az idei Viennale nézőcsúcsot döntött
Szerző: I-Web.hu
2002. november 11. 12:21

 

Más újdonság is volt ebben az évben: negyven éves fennállása óta most először dokumentumfilmet vetítettek a hivatalos megnyitón, ezzel is jelezve, hogy  a méltánytalanul elhanyagolt műfaj támogatást érdemel. A nyitó film, Nicolas Philibert alkotása egy francia falusi iskola hétköznapi életét mutatta be. Hogy a dokumentumfilm milyen népszerű, azt bizonyítja: az idei Viennalén erre a műfajra csaknem ugyanannyian voltak kíváncsiak, mint az általában jobban látogatott játékfilmekre.  Figyelemreméltó volt a vetítések színhelye is: a Viennale a Ring egyik csődbement filmszínházához éppúgy ragaszkodik, mint a kis, patinás, belvárosi Metro-mozihoz, s ezzel – ideig-óráig - mindkettőt megmenti a multiplexek miatti csődtől.
 
Kétszáz film szerepelt a programban, amely a korábbi évekénél szélesebb választékot kínált. Különleges érdeklődést keltett a török Zeki Demirkubuz teljes munkásságának bemutatása - ez olyan csemege, amit máshol aligha kap meg a néző. Ugyancsak a gourmand-ok igényeit elégítette ki annak az 1969-es filmnek a vetítése, amellyel az alkotók -John Lennon és Yoko Ono  - annak idején nagy feltűnést keltettek. A botrányt kavart Rape című film iránt annál is nagyobb volt az érdeklődés, mert a főszereplő megerőszakolt kislány és nővére egy Londonban élő osztrák testvérpár, s emiatt a filmnek több más osztrák szereplője is volt - másrészt a filmet eddig csak alaposan "megcsonkítva", a kényes részek nélkül lehetett látni - ha egyáltalán vetítették. Ráadásul a közönség személyesen is találkozhatott Yoko Onóval, akinek különös műfajú művészeti tevékenységéből a filmvetítéssel párhuzamosan kiállítás is nyílt. Igaz, más művészek, akiknek alkotásait és személyét pedig a fesztivál reflektorfénybe helyezte, a várakozással ellentétben nem jöttek el Bécsbe. Egyikük Sissy Spacek: ő magánéleti okokra hivatkozva mondta le a jelenlétet, de a közönség tucatnyi filmjét láthatta.  A sztárrendező Jacques Rivette pedig a Viennaléval egy időben éppen új filmjét forgatta: az ő retrospektív vetítése egyébként a szokásoknak megfelelően már a filmszemle előtt megkezdődött.

A fesztiválon a kritikusok díját az argentin  Diego Lerman nyerte el "Tan de Repente"  (Váratlanul) című filmjéért: a mű, amely egy lázadó lányról szól,  az indoklás szerint az argentin "új hullám" jeleit viseli magán.  A Fipresci  díját odaítélőknek nem volt könnyű a választás: a dél-koreai Park Ki Yong  Nakta(dul) (Tevék) című  alkotása ugyancsak nagy tetszésre talált. A Bécsi Filmdíjat az elsőfilmes Kenan Kilic kapta Éjszakai utazás című filmjéért: a török származású, most negyven éves rendező 1981 óta él Ausztriában, s eddig csak rövidfilmekkel hívta fel magára a figyelmet. A Der Standard című bécsi napilap különdíjával thaiföldi alkotást jutalmaztak, s a zsűri dicséretben részesítette a török Zeki Demirkubuz Itiraf című filmjét is.
 

http://www.viennale.at

http://www.wien.info

 

 

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!