Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A megváltás eszközei (Archívum)
Ősbemutató a Magyar Állami Operaházban
Szerző: I-Web.hu
2002. november 9. 21:18


Fekete Megmentett város című operáját nemrég mutatta be a Magyar Állami Operaház. A premier egyúttal pályadíj, hiszen a 2000-ben Szinetár Miklós igazgatása alatt meghirdetett millenniumi pályázaton az egyfelvonásosok kategóriájában ez a darab kapta a legmagasabb elismerést. Megjegyzendő, hogy az egész estét betöltő alkotások legjobbja Madách Az ember tragédiája című drámájának öt utolsó színét dolgozta föl. Bozay Attila zeneszerző, már súlyos betegen, befejezte ugyan operáját, ám a hangszereléssel nem készült el egészen, ezért tanítványai, köztük Fekete Gyula végezték el a munkát.

Fekete azonban nemcsak Bozay, hanem Petrovics tanítványa is volt, színpadi és oratórikus munkáiban tetten érhető a mester hatása, de csak annyiban, hogy a hangszerelés nála éppoly gazdag, mint a Lüzisztraté és a C'est la guerre szerzőjénél. Fekete Gyula szólóhangszerekre, énekhangra írt műveiben a hangok "használata" összetéveszthetetlenül sajátos, de korszerűsége nem erőltetett. Fekete nemcsak itthon tanult, nyitottságához, stílusbiztonságához nyilván hozzájárult, hogy több mint fél évtizedet töltött külföldön. Zeneszerzői tanulmányait Chicagóban és Evantsonban folytatta, részt vett Eötvös Péter párizsi kurzusain is. Ma már őt mondhatják mesterüknek az ifjú magyar zeneszerző tanoncok, akik sokat profitálhatnak például Fekete párizsi kapcsolataiból: Boulez kortárs zenei központjának tagjai és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói között elevenen ható és visszaható kapcsolatok épülnek.

A tanár úr még mindig elég fiatal ahhoz, hogy sikerei fölfedezésszámba menjenek az átlagos érdeklődésű zenebarátok körében. Lévén korábban maga is énekes (esztendőkön át a Tomkins Énekegyüttes basszus szólamát erősítette), jól ismeri az emberi hang természetét. Ez a rutin megmutatkozik első operája, a Római láz szólamszerkesztésében. A két női hangra írt kamaradarab Edith Wharton novellája alapján készült. Két érett asszony ül egy római kávéház teraszán, lányaik most kerülnek férjhezadható korba. Jó modorú, jó társaságból való hölgyek, akik egykor, amikor annyi idősek voltak, mint most a gyerekek, az örök városban töltöttek egy lázas nyarat. Az emlékezés hangjai először békések, finomak, majd fokozatosan megjelenik az impresszionisztikus dallamok között a feszültség. Az asszonyok valaha ugyanabba a férfiba voltak szerelmesek, az egyikük a felesége lett, a másik... Nos, a másik egy szenvedélyes éjszakát töltött vele. Az éj gyümölcse a Mrs. Ansley lánya. A Római láz hangszerelése a huszadik századi zeneszerzői technikák minden erényét fölvonultatja, plasztikus képet rajzol a háttérről, a város panorámájáról,  tündéri hangokkal indítja el a hallgató fantáziáját. Az énekhangokból -  Hungatoroton CD-jén Sudár Gyöngyvér és Rajk Judit ideális párosa szólaltatja meg a két szerepet - markáns karakterek bontakoznak ki - egy csalódott győztes és egy vesztesként is teljes asszony alak.

Másfajta drámaiság jellemzi az Elégia című kantátát, amely röviddel a Római láz után készült el. A mű a mártír Szenes Hannának állít emléket. Fölvázolja Hanna életét kezdve attól, hogy megtapasztalta, a sikeres író, Szenes Béla lánya a harmincas évek Magyarországában csak másodrendű ember, odáig, hogy a mostoha szülőhaza érdekében (is) belépett az angol hadseregbe, majd a jugoszláv partizánokkal harcolt, végül Budapesten a Gestapo fogságába került. 1944 novemberében végezték ki, röviddel a város ostroma és felszabadulása előtt. Fekete kantátája egyszerre archaikus és modern, héber motívumok keverednek az európai polifóniával, monumentális tömbökbe szerkesztett a költői elbeszélés.

Ilyen zeneszerzői "előzmények" után fokozott várakozás előzte meg a Megmentett város premierjét, hiszen Eörsi István háromfelvonásos drámája önmagában is különös alkotás: költői allegória és időutazás. A darab ötlete az ötvenes években fogant, a Rákosi idők abszurditása inspirálta, majd a kádári megtorlás megerősítette Eörsi írói szándékait, amelyek a közelmúltban váltak valóságggá. A történet az árulás és a manipuláció örök drámája, amelyhez egy középkori játék ad keretet. A kisváros szajhája a közösség megváltásán fáradozik, ez okból a boszorkánymesterséget tanulja és kuncsaftjai hajfürtjeit véli jó eszköznek. A megváltás a célja a borbélynak, a korrupt bírónak és persze az inkvizítornak is.

Minthogy a helyszín és a pontos kor nem határozható meg, Halász Péter rendezése egy olyan passiójátékot formál az egyfelvonásos operából, amelynél ezek az adatok nem lényegbevágóak. És amint a vásári sokadalmakban, a jeles ünnepeken előadott passióknál, itt is túlrajzoltak az egyes figurák. A borbély, akinek "általánosságát" és karakterének "örökkévalóságát" egy Rossini dallamidézet támasztja alá, külsőleg Elvis Prestley karikatúrája. A bíró gyermekei is furcsa figurák, a lánya olyan mint egy mézeskalácsbáb, a fia kényszerzubbonyban végez kényszeres mozgásokat. Az inkvizítor mintha Walt Disney rajzlapjai közül lépett volna ki.

A Megmentett város története egyfelvonásossá sűrítve komoly erőpróba lehetett a zeneszerzőnek, aki Eörsi mellett jegyzi a librettót. A zenében is sűríteni kellett, zenei párbeszédek szereplők és kórus között, és a zárt számok, áriák folyamata egy pillanatra sem szakad meg. Fekete szép - bel canto - dallamokat komponált, de az egész operát fátyolként vonja be egy leheletnyi irónia, amit a rendezés is folyamatosan érzékeltet. A csúfondáros hangulatnak a zárókép vet véget, a jellegtelen, monumentális, sivár házfalat jelző horizont leszakad: kopár táj tárul elénk, amely fölött akasztottak lógnak, figurák, amelyek Böröcz András fantasztikus szobrait idézik. 

A látvány után egy percig még neház tapsolni, de utána érdemes. És méltányos, bár a Megmentett várost nem könnyű befogadni, a szövegre figyelni kell, és ebben nem nyújtanak a szereplők egyformán jó teljesítményt. Kitűnően érthető Sárkány Kázmér és Fried Péter szövegejtése. Pedig Fekete kedvez az énekeseknek, a zenekari hangzás áttetsző. Az apparátus kamarazenekari méretű, a stílus vállaltan eklektikus, csembalótól, a kipukkadó papírzacskóig különféle tónusok színezik a muzsikát. Az operaház megígérte, hogy a millenniumi pályázat nyertes alkotásait színreviszi, ám ez a kényszer kevés lett volna a Megmentett város bemutatásához. S ha ma nincs is kétszázas széria egy új magyar operában, Fekete munkája a jelen zenei közéletének fontos epizódja.

A művet legközelebb november 9-én szombaton este héttől adják elő az Operában:

http://www.opera.hu/site.php?page=musor&k=musor&ho=11&ev=2002

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!