Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A zene szabadságharcosai (Komolyzene)
Vukán György triója és Vadon Irén a Raiffeisen Jazz Klubban
Szerző: H. Magyar Kornél
2003. április 11. 16:29

Vukán György

A Raiffeisen Jazz Klub eddigi „rekordere” Balázs Elemér, az élvonalbeli dobos ugyanis november 8-án már harmadik alkalommal hozta lázba a közönséget a Raiffeisen Jazz Klubban, a Buda Stage színpadán. Játszott a sorozat első koncertjén, amikor a Trio Midnight lépett fel, a második alkalommal pedig a Balázs Elemér Group aratott hatalmas sikert. Ezúttal, november 8-án Vukán György zenekara, a Creative Art Ensemle, azaz a C.A.E. Trió játszott, Vukán György zongorázott, Hárs Viktor bőgőzött, Balázs Elemér dobolt, s egy nagy visszatérő: Vadon Irén énekelt az együttessel.

Balázs Elemér azóta megbecsült tagja Vukán György zenekarainak, amióta – a zongorista szavaival – „a rövidnadrágot hosszúra cserélte, és a felső cintányérokat is elérte”. Bár vitathatatlanul ő Magyarország első számú dzsesszdobosa, pár évvel ezelőtt még kevesen figyeltek rá. Ám tavaly megjelent legújabb lemezéről már nem kisebb dzsessz-személyiség, mint Pat Metheny írt méltatást, és azóta népszerűsége valóban átütő. A világzenétől ihletett dzsessz-kísérletek mellett Balázs Elemér elkötelezett és avatott előadója a hagyományos, mainstream dzsessz-repertoárnak is. Nem véletlen, hogy Vukán épp őt hívja legtöbb alkalommal közös zenélésre.

Balázs Elemér
(fotók: Dobó László)

Magyarország egyik irányadó zongoristája a műfaji kötöttségektől mentes, rögtönzött zene igazi „szabadságharcosa”. A rendkívül termékeny zeneszerző és előadóművész megszámlálhatatlan CD közreműködője, s minden alkalmat megragad arra, hogy hitvallásnak is méltó zenei nézeteit megfogalmazza. Zenéje – elveihez híven – valóban nem ismer határokat: bár előadóként igazi terepe a dzsessz, kompozícióit komolyzenei együttesek is szívesen játsszák. Vukán ugyanis még a kötött, lejegyzett harmóniát is a megszokottnál lazább formában alkalmazza, több lehetőséget adva ezáltal az előadó önkifejezésére.

Vukán György ennek a zenei szabadságnak a jegyében kezdett együtt zenélni Horgas Eszterrel: a fuvolaművésznő a klasszikus zene köreiből kitekintve, hangszerének megszólalási lehetőségeit keresve kezdett dzsesszel foglalkozni. A ClassJazz Band hatalmas sikereitől voltak hangosak Magyarország koncerttermei az elmúlt esztendőben – ami igazolta Vukán elképzeléseit. Talán ezzel a zenei „szabadságeszménnyel” magyarázható, hogy szinte nincs műfaj, amelyben ne találnánk rá Vukán egy-egy kompozíciójára – legyen szó filmről, balettről, operáról, oratóriumról…

Vadon Irén

A november 8-i koncert programja Vadon Irén nemrég megjelent lemezének, a Song for You című CD-nek a műsorából állt össze. Az énekesnő igényessége annyiban hasonlít Vukánéra, hogy ő is igyekszik túllépni a mainstream hagyományos keretein: a lemez darabjai között olyan számokat is találunk, mint a Joe Cocker által sikerre vitt Unchain My Heart; a soul zenét pedig Aretha Franklin és Ray Charles egy-egy száma képviseli.

Vadon Irén a 80-as években fejezte be tanulmányait, ám csak tíz év elteltével állt ki a színpadra (addig örömmel nevelgette gyermekeit). De tíz esztendő múltán rögtön a saját színpadára lépett, hiszen férjével együtt a színvonalas belvárosi Jazz Garden tulajdonosa, az ottani estek háziasszonya. A hosszú tanulóidő nem vált az énekesnő kárára, sőt! Kivételesen érett hangja, sokszínű zenei egyénisége a november 8-i, pénteki koncerten is meggyőző volt.

Vukán György weboldala
www.raiffeisen.hu

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!