Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A pokoli jóság felé (Archívum)
A kárhozat útja
Szerző: I-Web.hu
2002. december 3. 10:27

 
A történet szerint
1931-ben a gazdasági világválság idején, a gengszterizmus virágkorában vagyunk Amerikában. Michael Sullivan a kétgyermekes családapa és férj Mr. John Rooney-nak „dolgozik”, aki felnevelte őt, és aki valahol rögtön a keresztapa, Al Capone alatt helyezkedik el a maffia családfán. Sullivan egyik fia, az ifjabb Michael, egy esős éjszakán tanúja lesz apja és kvázi nagybátyja, Connor Rooney „munkájának”, amikor a forrófejű örökös túlzott hévvel gyakorolja „hivatását” és lelövi azt, akivel – apja intelme szerint – csak el kellett volna beszélgetnie. A leskelődő kiskamaszt persze észreveszik, de a tény, hogy ő Sullivan fia, elég a nagyapjaként szeretett Mr. Rooney-nak a „hallgatási bizalomra”. Connor azonban „bekattan”, az örege nevében elküldi Sullivant, adjon át egy levelet apja egyik adósának. A borítékban egy cetli áll, hogy amennyiben a fizetési hátralékban levő bártulajdonos meggyilkolja Sullivant, Mr. Rooney elengedi a tartozást. A csapdából magát kivágó Sullivan rádöbben, családja életveszélyben van. Ám mire hazaér feleségét, és – tévedésből – Peter fiát, mostohatestvére, Connor, agyonlőtte. Sullivan felégeti otthonát és autóján Michaellel nekivág A kárhozat útjának, hogy igazságot szolgáltasson, és bosszút álljon.

Ha filmtörténeti viszonylatba
próbáljuk helyezni A kárhozat útja Sullivan-jét, megállapíthatjuk, valószínűleg ő lehetne az a western-hős, aki „miután” – tehát a filmben nem mutatott előtörténetben, előéletében – megmentette az amerikai civilizáció fejlődésének alapegységét, a vadnyugati pionír városka lakóit a társadalmon kívüli (ahonnét ő is érkezett) banditáktól, betagozódott ebbe a civilizációba – felesége lett, és gyermekei. Csakhogy Sullivan, ha úgy tetszik, nem adta fel „hivatását”, eredeti banditizmusát, s nem ő Fred Zinneman klasszikus Délidőjének mitikus seriffje. Ő olyan családapa, aki egy bűnöző szervezet igen fontos tagja. Aki a számunkra átláthatatlan, de mindenhol, arcokkal és egyben arctalanul is, jelenlevő érdekszövetségi birodalom ellen fordul, kis túlzással, egy szál puskával egy olyan – történelmileg és filmtörténetileg is – átmeneti korban, amikor, ahogy a Keselyű három napjának hőse mondja, a fegyver és a gyors helyzetfelismerés már nem elég a győzelemhez. Hiszen ugyan a „család” sok mindent intéz géppisztollyal, és a hallgatag Sullivan is így dolgozik, de a szövevényes, ugyanakkor hierarchikus gépezet ellen nincs sok esélye a magányosan harcosnak.

Maguire, a sajtófotós (Jude Law)
Hősünk tehát „rossz” ember,

nemcsak társadalmon kívülinek számít, családjára is súlyos terhet ró „foglalkozása”. Jól érzékelteti ezt felesége (Jannifer Jason Leigh) összerezdülése is, mikor a konyhaablakon át megpillantja garázsba parkoló férjét. Egyébként is kiváló színészi alakítások sorjáznak A kárhozat útjában. Tom Hanks mély csendekkel teszi súlyossá, zárkózottá Sullivan figuráját. Paul Newman játéka szerves egységben mutatja az unokáival a mellékhelyiségben kockázó joviális nagypapát és a kemény, határozott gengsztert, aki azután felbéreli nevelt fia megállítására (meggyilkolására) a bűnügyi sajtófotóst (Jude Law), aki perverz örömét leli a hallottak portréjának fényképezésében.

Sam Mendes forgat
Sam Mendes filmje

tehát a vadnyugati és a ’60-es évek új-Hollywoodjának helyszíne, a láthatatlan szervezet ellen harcoló egykori puskás férfi személytelen nagyvárosa között (illetve itt is, ott is) helyezkedik el. A Volt egyszer egy vadnyugat megnyugtató sárgásbarnája és a Keselyű három napja jéghideg kékesszürkéje helyett A kárhozat útja szinte teljesen fekete-szürke-fehér kompozíciója „pokolian” nyomasztó hangulatot áraszt. Hőse, Sullivan lelkét súlyos bűnök terhelik. Sőt, családján kívül nincs ártatlan szereplője a történetnek. Miután a famíliából csak Michael fia és ő marad életben, nemcsak bosszút kell állnia („igazságszolgáltatás”) a bűnösön, hanem megmentenie saját és fia életét, valamint Michael lelkét, hogy legalább ő ne kárhozzon el. S egyben át kell lépnie zárkózottságán is, és meg kell ismernie saját gyermekét, aki inkább fél tőle, mint tiszteli őt.

Nem közhelyszerűen
boncolgatja Sam Mendes újabb opusza bűn és bűnhődés kérdését, és nem felületesen kezeli az apa-fiú kapcsolat, valamint a jellem fejlődését. Ugyanakkor a rendező nem is merül el, se az akciójelenetekben, sem a lírában. Nem pszichologizál, épp annyira tart távolságot hőseitől, és históriájuktól, hogy a nézőt könnyebben megérintse ábrázolásukkal. A mélyre nyúló gyökerekkel rendelkező történetet, az előadás módja is mitologikussá teszi: az ifjabb Michael Sullivan meséli az utazást, keretbe foglalva A kárhozat útját.


A kárhozat útja (The Road to Perdition, amerikai, 2002 – 115 perc)
Rendezte: Sam Mendes; Max Allen Collins regényéből és Dean Zanuck ötletéből a forgatókönyvet David Self írta; fényképezte: Conrad L. Hall; zeneszerző: Thomas Newman; vágó: Jill Bilcock; látványtervező: Dennis Gassner és Albert Wolsky; producer: Richard D. Zanuck és Dean Zanuck; szereplők: Tom Hanks (Michael Sullivan), Paul Newman (John Rooney), Jude Law (Maguire), Daniel Craig (Connor Rooney), Jennifer Jason Leigh (Anne Sullivan), Stanley Tucci (Frank Nitti), Tyler Hoechlin (Michael Sullivan, Jr.), Liam Aiken (Peter Sullivan).
Magyarországon forgalmazza az InterCom.


honlap: http://www.roadtoperdition.com/

 
 
Jelenleg 12 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!