Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Arcok a harcban (Új kor)
Téves vagy tévés személyiségek
Szerző: I-Web.hu
2002. november 4. 10:28

McLuhan után szabadon
A Gutenberg-galaxisban az üzenet hordozója a betű, a leírt szó. Marshall McLuhan rendszerében a televíziós kép. Évek óta súlyos viták dúlnak, vajon mi veszi át az üzenetet a McLuhan-galaxis után? Az Internet? A digitális jel? Az összekötött gépek halmaza? Teoretikus felvetések egyelőre, mert mi még ott nem tartunk. Mi még a Nagy Magyar Sztárok örök és megbonthatatlan uralmánál tartunk, társbérletben az intermediális jellegű televíziós csatornákkal, amelyek képet már egyre kevésbé, ám annál több puszta hangot és arcot közvetítenek felénk. Ők a mi igazi üzenetközvetítőink, hordozóink. Az üzeneteik pedig meglehetősen egyszerűek. Akinek füle van, hallja meg!

A kereskedelmi jelenség
… például amiről a bulvárlapok címoldalai tudósítottak bennünket, miszerint: Anettka megveszi Friderikuszt. A megfogalmazás nem bulvár-túlzás, valóban, ez a helyzet. Fridink műsorvezetése a Hétben adásonkénti egymillerért meghiúsult, s erre havi 8 milliós ajánlatot kapott az önjelölt műsorvezetőtől, a magyar televíziózás ultrakellemetlen jelenségétől. Most ne menjünk a hír mögé, az is megérne pár sort, a lényeg ismét a de genere össze nem tartozók találkozása egy médiumközi felületen. A pénz felületén. No és, baj ez? Baj bizony, súlyos, komoly baj.

Legalább annyira, mint amikor egyébként hírnevet, szakmai respektust szerzett emberek kormányozzák magukat méltatlan helyzetekbe. Lásd Havas, Koltai a Big Brotherben, Gálvölgyi a VV-ban, Váncsa a Heti Hetesben. Amikor nézettségért, önreklámért, film-könyv-zene promócióért gyakorlatilag bárki, bármire hajlandó. Eperjes felbukkan a Fábry-show-ban a Hídember premierje előtt. Mindenféle két percig híres zenészek bármelyik reggeli műsorban képesek egy kis playback-haknira. Sámánok, jósok, csontkovácsok Gyurcsok Józsefet megszégyenítő kitárulkozással kínálják egyetlen portékájukat, önmagukat.

A közszolgálati jelenség
Elfeledett, megbántott, egykor kiebrudalt vagy fénykorukban is csak televíziós arcnak vélt személyek lépcsőkoptatása indult meg az MTV felé, amely persze csak egy újabb fejezete az elektronikus médiában évek óta tapasztalható gyors fluktuációnak. (Nyoma sincs nálunk egyelőre annak, hogy egy-egy station-voice, pláne station-face, azaz a csatornát képviselő és hitelesítő arc pár évnél tovább húzza és kihúzza. Lassan egyetlen kivétel a Szellő-Erős páros, mely erősíti a szabályt.)

Még egy jelen állapotában nézhetetlen televíziónak is, úgy látszik, akkora tömegvonzása van, hogy ragacsos polipkarként ragadja magához a legkülönfélébb embereket. Pálffy István, Simon András, D. Tóth Kriszta, Fiala János, Friderikusz Sándor – hogy csak a legismertebbeket említsük. Ők azok, akik megjártak már egy vagy két kereskedelmi csatornát, s amelyek csak ideig-óráig váltották be hozzájuk fűzött reményeiket. Ha azonban a teljesség igényével akarnánk felidézni, ki, mikor, melyik csatornára mozdult té s tova, bizony nem két oldalt töltene meg.

Egyébként, hogy mennyi képernyőre való, szakmájához értő, azt akár hivatásszerűen űző arc mozog a közszolgálati felületen – azt inkább ne firtassuk. Nagyon kicsi számot kapnánk. És ezen nem segít az innen-onnan iderángatott emberek tudása, jószándéka, vélt vagy valós hitelessége sem. A hitelesség ugyanis nem önmagában létező, a személyiségbe eleve integrált és örök időkre fennálló valami. A televíziós szakmában meg különösen nem az. A hitelességet a kemény, évek hosszú sora alatt önmaga és műsorai alá pakolt munka, izzadtság, felkészültség, rátermettség, vér és könnyek teremtik meg. Mindezek ellenére ráadásul törékeny dolog is ez. Elég egy rosszul sikerült meztelenkedős-fotózás, egy megkérdőjelezett hitelességű riport, egy-két bukott műsor és nem tiszta pillanat, s máris nem ugyanaz az arc köszön ránk a képernyőről.

Arcok egy harcban
A fenti képlet azonban nem érvényes Magyarországra. Nálunk mindenki “ugyanabban a takonyban úszik” (Pallagi Ferenc kiszólása a Népszabadságban, 2002.október 26.), itt mindenkiből – belőled is – lehet sztár, jelentsen ez bármit is. Színész, bemondó, időjárásjelentő, zenész, súgógépolvasó arcok, barát- barátnő, ismerős ismerőse, szóval „műsorvezetők” szórják az igét és a magyartalan mondatokat pillanatnyi, csupán a képernyő generálta hitelességük teljes tudatában és öntudatában. Arcuk egy értékesíthető felület. Arcuk közelében egy ideig mindent jobban el lehet adni. Arcuknak nem kell hitelesítenie senkit és semmit, legfőképpen magamagát nem. Arcuk, hangjuk, gesztuskészletük csak egy önmagáért létező intermédium. A siker és a népszerűség oltárán egészen elégő áldozat, cserélhető modul, reklámok közötti azonosító felület, a pénzgyártás televíziós kelléke.
Sajnáljuk vagy féltsük őket?

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!