Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Vasárnapi nagymese (Komolyzene)
Hangszerek meséi sorozat a Nemzeti Táncszínházban
Szerző: Tuba Adrienne
2002. október 31. 15:38

Nincs az a rosszcsont kiskölyök, akit ne lehetne felcsalni a Várba  egy izgalmas kirándulásra. A Nemzeti Táncszínház felújított épülete és a kiállított festmények kézzel foghatóvá teszik a művészet fogalmát. Ma a gyermekeink média-központú világban nőnek fel. A televízióban kétszáz csatorna fogható, az internet megszámlálhatatlan információval bombáz. Hol vannak már azok a bensőséges hangulatú családi vasárnapok, amelyekben nekünk volt részünk?

Néhány percet még visszaszerezhetünk: a Somogyi Vonósnégyes Vonós hangszerek meséi című előadása áhitatot ébresztett a lelkünkben. A piros bársonyszékeket sorra foglalták el az ünneplőbe öltözött gyerekek és szüleik. Kézenfogva ültek a nézőtéren és csendben várták az előadás kezdetét. A fények nem aludtak ki, mikrofonok nem erősítették az előadók hangját, így könnyebb volt közösséggé válni nézőnek, művésznek egyaránt. Kilenc rövid, könnyen emészthető zenedarabot hallhattunk két hegedű, egy brácsa és egy cselló húrjain szólni.

Köszöntőként Bach A-moll szonátájának Andante tétele hangzott el. Kedves, lágy dallama érdeklődést keltett a legifjabbakban is. Bemutatkoztak a kvartett tagjai, röviden ismertették Mozart korának zenei történelmét, majd mindezt a Kis éji zene négy tételével illusztrálták. A nagyobb korosztály halk véleménye, miszerint "ez a zene tényleg olyan, mint a címe", mosolyt csal a szülők arcára. Akadt zenerajongó, aki párhuzamot vont az Eiffel65 technovilága és Mozart pergő ritmusa között. Mire a műsor feléhez értünk, már nem lehetett látni szék alá bujó buksikat, és a széken lévő sorszámot piszkáló ujjacskákat.

Az egyre érdekesebb kérdésekre a csemeték mind elsőként szerették volna megadni a helyes választ. És izgalmas dolgokat tudtunk meg. Azt például, hogy a vonós hangszerek első része fenyőfából, míg a hátsó fele kemény-, többnyire jávorfából készül. A húrlábra pedig akár száz kilogrammnyi súly is nehezedik, amikor a húrokat megfeszítik. A középkori tánczene után a szerelmes férfiak legszebb ajándékát, a Szerenádot ismerhettük meg korhű előadásban, Schubert szerzeményeként. Isaac Albéniz spanyol zeneszerző Tangója felperzselte a levegőt, majd a vonósnégyes tagjai megköszönték a figyelmet, és Óz a nagy varázsló jól ismert zenéjével elköszöntek az ifjú műértőktől.

A Somogyi Vonósnégyes tagjai: Somogyi Péter I. hegedű, Tfirst Péter II. hegedű, Tóth Balázs mélyhegedű, Kaszanyitzky András gordonka

Decemberben lesz a sorozat következő része, amelyről időben értesítjük a Papirusz olvasóit.

www.nemzetitancszinhaz.hu

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!