Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Spanyol művészeti díj Woody Allennek, Arthur Millernek (Archívum)
November 1-én adják át a Principe Asturias-díjat
Szerző: Madary Orsolya
2002. október 31. 15:32


A Joan Miró tervezte díj

Oviedoban, a spanyol Asturias tartomány fővárosában huszonhárom év óta minden ősszel megrendezik a művészet és a tehetség seregszemléjét. A Principe Asturias Alapítvány díját nyolc kategóriában osztják: Művészet, Irodalom, Társadalomtudomány, Tudományos és Műszaki Kutatás, Humán és Kommunikációs Tudományok, Nemzetközi Együttműködés, Béke és Sport. Az elismerés ötvenezer eurós jutalommal jár.

Az eddigi díjazottak névsora lenyűgöző. A 20. század utolsó évtizedeinek legkiválóbb személyiségei vehették át az elismerést, többek között Vittorio Gassmann, Yehudi Menuhin, Rostropovich, Umberto Eco, John Elliot, Günter Grass, Stephen Hawking, Husszein jordán uralkodó, Nelson Mandela, Carl Lewis, Martina Navratilova és Lance Armstrong.

Az idén is nagy nevek csatlakoznak a díjazottakhoz:

Az Irodalmi-díjat, a 20. század kiemelkedő színházi szerzője, Arthur Miller veheti át. A zsűri indoklása szerint a díjazott "a kortárs drámairodalom legmeghatározóbb személyisége, a humanista színház megújítója."

A Humán és Kommunikációs Tudományok díját a német költő és esszéíró, a mai európai gondolkodás sokoldalú képviselője, Hans Magnus Enzensberger kapja. A bírálóbizottság külön kiemelte a szerző széles látókörét és kötődését a hispán kultúrához.

A ma már csak "Az Internet Atyjai"-nak hívott Lawrence Roberts, Robert Kahn, Vinton Cerf és Tim Berners-Lee a Tudományos és Műszaki Kutatásért járó díjat vehetik át "egy olyan rendszer létrehozásáért, amely egy eddig elképzelhetetlen tudományos és társadalmi fejlődés lehetőségét teremtette meg az egész világ számára."

A Béke-díjat idén a zsidó származású, Argentínában élő Daniel Barenboim és a palesztin író, Edward Said kapja a Közel-Keleti konfliktus békés lezárása melletti kiállásukért.

A Társadalomtudományban kifejtett tevékenységért járó díjat idén Anthony Giddens, a Londoni Gazdasági és Politikai Tudományok Egyetemének igazgatójának ítélték. A bírálók szerint az angol szociológus hozzájárult a politikai gondolkodás megújításához és Szerkezetiség elmélete nagy hatást gyakorolt az egész világ társadalomtudományára.

A Principe Asturias-díj Művészet kategóriájában Woody Allent választotta a zsűri, kiváló alkotói tehetségéért, író, forgatókönyvíró, színész és filmrendezői munkásságáért.

Az Antarktisz Tudományos  Kutató Társaság kapja a Nemzetközi Együttműködésért járó elismerést.

A futball-világbajnokság sztárjai közül Cafú, Dunga és Alberto Carlos veszi át a Sport-díjat a brazil futball válogatott nevében.

Oviedoban a Principe Asturias-díj átadását konferenciák, koncertek, beszélgetések és sajtótájékoztatók kísérik. Woody Allen magánrepülőjén érkezett a városba és csütörtökön részt vesz  Manhattan című filmjének vetítésén, amelyet a film mai aktualitásáról szóló beszélgetés követ. Enzensberger és Anthony Giddens előadást tart az Oviedói Egyetemen, amelyet az Interneten keresztül élőben lehet követni: www.uniovi.es

www.fpa.es/ing


 

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!