Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Külpolitikai továbbképzés (Archívum)
EU-talkshow az m1-en
Szerző: Kógyé Krisztián
2002. október 30. 13:18

Az a bizonyos EU-kommunikáció
nemcsak egyes tévéelnöki pályázatokban, kommunikációs elemzésekben bukkant fel. Kormányzati szinten is elismerik, hogy bizony az Unióval kapcsolatos eddigi információáramlás elégtelen. Kicsit sarkosabban fogalmazva: az állampolgárok tájékozottsága gyakorlatilag a nulla felé konvergál. EU-ügyekben az átlag magyar nagyjából annyit sejt, hogy nagy valószínűséggel bevesznek minket az unióba, és ez nekünk egyszerre lesz egy kicsit jó, meg egy kicsit rossz. Tisztára, mint az egyszeri lány a mesében: jött is meg nem is, köszönt is meg nem is, hozott is ajándékot meg nem is. A mi kis európai népmesénkben pedig kapunk is információt meg nem is, tudunk is valamit az EU-ról meg nem is, vannak is ezzel kapcsolatos műsoraink meg nem is. S akkor a várható csavar a gondolatmenet végére: az EU-talkshow nevű képződmény műsor is - meg nem is.

Egy műsor, mert:
egy audiovizuális médiumon fut, ott egy bizonyos időtartamot ki is tölt, van főcíme és stáblistája. Eszerint pedig van riportere, szerkesztője, rendezője, sőt még produkciós irodája is (Daylight – no ne!), mint a végén kiderül. Azt most ne k firtassuk, hogy egy ilyen, abszolút közérdekű műsort vajh’ miért kell külső gyártásból megrendelni, mert az ilyen típusú kérdésfelvetések roppant messzire vezetnek, és komoly perekkel járhatnak. (Bár, mint hallom most éppen egyszerre 18 társaság vizslatja az MTV gazdálkodását, ám nyilván semmilyen szankcionálható cselekedetet nem fognak találni.) Szóval külsőben készül, lelke rajta annak, aki megrendelte, nyilván a költséghatékonyság elve vezette, magyarán „ócsó prodaksönt” bírt el a büdzsé, s valóban. A képernyőről szemünkbe kúszó alkotás e prekoncepciót támasztja alá.

Egyedül a címe nem. EU-talkshow! Ízlelgessük e műsorcímet, hunyjuk le reality-sóktól megfáradt pillánkat, s képzeljünk, merjünk képzelni! Lelki szemeink előtt kék-fehérbe öltöztetett decens stúdiótér, benne csillagot formázó székek, egy felkészült és rámenős riporter, aki a közönség (valós és interaktív) bevonásával aktuális vendégeit faggatja pergőtűzszerűen. Majd a műsor végén felhívja a figyelmet, hogy a hallott információk szerkesztett formában hozzáférhetőek az MTV honlapjának EU-linkjén, tessék onnan letölteni. Akinek nincs internete, az se szomorkodjon, mert X napilap heti EU-mellékletében mindent megtalál. Bár ez csupán vízió, mégis ez lenne a közszolgálat mélyen tisztelt Hölgyeim, Uraim! Ehelyett mi megy a közszolgálati képernyőn?

Nem műsor, mert
bár címe szerint talkshow, ebben a műsorban monológokat hallunk 25 percen keresztül. Kérdés monológokat (by Barcs Endre) és válasz monológokat (by Hermann János) egy NATO-jelvénnyel ellátott kék paraván előtt. Stúdiótérként kicsit meredek, talkshow-ként élvezhetetlen. Ha pedig a beszélgetést ott vették fel a NATO-központ stúdiójában, akkor döntsék el, mit is akarnak kezdeni a rendelkezésre álló idővel; milyen műsort készülnek ránk szabadítani a pénzünkből? Dokumentumfilmet vagy egy bő lére eresztett riportot? A talkshow-t nem tekintem lehetséges variációnak, bocsánat érte.

Mondhatnánk persze, hogy kit érdekel a forma, mikor a tartalom a lényeg. Ha a bőrünkre menő ügyekben hasznos és releváns információkkal tágítják a fejünket, kit érdekel, milyen formában teszik? Részben igaz, ám itt és most nem erről van szó. Barcs és stábja ugyanis Aczél Endre-jegyzeteket megszégyenítő hosszúságú és belterjességű verbális információhalmazokat ereszt ránk Hermann készséges közreműködésével, amiből egy NATO-ügyekben naprakész, kvalifikált külpolitikai elemzőstáb bizonyára közérthető mondatokat is képes lenne faragni. Mi egyszerű nézők, azonban roppant nehezen tudjuk dekódolni ezt a diplomata-bürokrata bikkfanyelvet – igazából nem is sikerül. Így hát, jobb híján elnézegetjük a monoton rizsát jótékonyan elfedő a NATO-hadigépezetét mutató képsorokat,  a KFOR, SFOR, IFOR felvonuló egységeit, a felépült magyar pontonhidat, hadgyakorlatok következetesen néma jeleneteit. Ami szórakozásnak unalmas, tájékoztatásnak kevés, műsornak pedig siralmas.

Innen kell továbblépni.

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!