Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Grazba beszökött a Stájer Ősz (Archívum)
Jövőre gyakran érdemes lesz fölkeresnünk Európa kulturális fővárosát
Szerző: Szászi Zsuzsanna
2002. október 29. 16:43

A nyitó kiállítás, a Lappangó utópiák – kortárs művészi kísérletek címmel lényegében arra a kérdésre próbál választ találni, mit nyújthat az építészet a jövőben. A fesztivál terjedelmes programjából - a műsorfüzet 276 oldalon ismerteti, mit talál az érdekelődő - néhány ősbemutató is figyelmet kelthet. Már megvolt a premierje - alig egy héttel a hamburgi világpremier után - Elfriede Jelinek új, mese-csomagolású darabájának. A halál és a lány ihletője Lady Di - az ő személye késztette a való világot szívesen ábrázoló osztrák írónőt arra, hogy három hercegnőt állítson a darab középpontjába. És nem zárkózik el a Grimm-mesék motívumaitól, a Hófehérke éppúgy érezteti hatását, mint a Hamupipőke.  Ugyancsak ausztriai ősbemutató Salvatore Sciarrino új operája, a Macbeth is.

Nem maradhat el egy év múltán a szeptember 11-i események utórezgése:  Kathrin Röggla a témáról szóló egyik darab szerzője, s az előadás a bécsi Volkstheaterrel való együttműködés eredménye - a Grazhoz közel fekvő - Mürzzuschlag városi színházában. A másik emlékező előadás Ground Zero címmel multimediás zenés színház: Hans Hoffer munkája, szintén vidéken, Deutschlandsbergben.  A kiállítások közül kiemelkedik Cosima von Bonin meghatározhatatlan műfajú bemutatkozása, vagy a svájci - magát "videóművésznőnek” nevező - Zilla Leutenegger kiállítása. A fesztivál vezetése érdekes újítással lepi meg vendégeit: a 28 múzeumban és  kisebb-nagyobb galériában helyet kapó bemutatókra szervezetten, vezetéssel viszi el az érdeklődőket, naponta többszöri indulással.

A zenei programban az avantgárdban járatlanok tucatnyi ismeretlen névvel is találkozhatnak, az Őszi bár című rendezvénysorozat mindenesetre valósággal futószalagon kínálja a koncerteket, performance-okat, a műfajokat sajátosan keverő programokat. Mint mindig, így most is érdeklődés előzi meg az irodalmi műsorokat, s várhatóan nagy lesz a részvétel a különböző pódiumbeszélgetéseken, vitákon. Külön kiemelésre érdemes a Balkán-program: a Rotor társulat vállalta az egykori Jugoszlávia még jobb megismertetését. Hát város szerepel a műsorban, Belgrád közülük az első. A program korántsem korlátozódik a Stájer Ősz tartamára, sőt: tovább tart, mint a márciusban záró utópia-kiállítás.

Mindez már átcsúszik az egyébként is egyre felkapottabb stájerországi főváros nagy eseményébe: 2003-ban Graz lesz Európa kulturális fővárosa. A graziak maguk is nehezen hiszik, nem véletlenül adták a programot tartalmazó kötetnek a címet:  „Graz: ki hitte volna?” – áll a vaskos füzet tetején. Meglepetést tartogatnak még bőven a szervezők: egyelőre az építőké a terep, de hamarosan meg kell kezdeni a konkrét előkészületeket. A 450 benyújtott ötletből 70 impozáns programot választottak ki - és némelyik már most kezdődik, az őszi fesztiválon.

A Stájer Ősz rendezvényei terjedelmi okokból aligha sorolhatók fel: a részletes program megtalálható a www.steirischerherbst.at honlapon.

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!