Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
KONTRA: A Bourne-rejtély (Archívum)
Bérgyilkos-szakközép
Szerző: Sulyok Máté
2002. október 28. 14:38


Egy ájult férfit húznak ki
a viharos tengerből a halászok hajójukra. Hátában golyók, s miután magához tér, nem emlékszik semmire, a nevét sem tudja megmondani. A következő jelenetben már egy csúcstechnikával fölszerelt helyiségben (CIA?) vagyunk, ahol öltönyös férfiak idegesek, mert elvesztettek valakit.

S akkor itt, a film hetedik percében az is kitalálja, hogy Jason Bourne az a valaki, aki nem ismeri Robert Ludlum regényét. Ráadásul, ahogy a még szinte félig öntudatlan állapotú nevesincs ember egy-két mozdulattal mozgásképtelenné teszi az őt megmentő Giancarlo-t, az is kiderül, hogy nem épp erőszakmentes-szakmában kereste a napi betevőt. Jason Bourne profi bérgyilkos.

Ha már az alkotók megfosztották a nézőt attól az élménytől, hogy a főszereplővel együtt élje át az emlékezetet elhomályosító köd felszállását, legalább arra ügyeltek volna, hogy – azonosulva a hőssel – drukkolhasson neki, vajon sikerül-e mindig kereket oldani üldözői elől. (Akik egyébként, egykori munkaadói – nem először téma, a „kint maradt” ügynök, akit inkább ki kell iktatni, mintsem „behozni”. Nyilván csak az akció kedvéért, mert egyéb dramaturgiai okkal nem magyarázható ez a gondolkodásmód.) S itt találjuk A Bourne rejtély második nagy hibáját: egy figurát akkor tud a mozi sötétjében ülő szeretni, vagy éppen gyűlölni, ha a szerepet alakító színészről elhiszi, hogy ő az a valaki, akinek kölcsönzi testi-lelki tulajdonságait. Matt Damon bamba-kamasz képét látva csak azt hisszük el, hogy tini lányok szobafalain megtalálható egy Enrique Iglesias és egy David Beckham poszter között. Nem gondoltam volna, hogy „idáig jutok”, de Matt Damon inkább tehetséges miszter Kripli, mintsem 30 millió dolláros fegyver. (Pedig az akciójelenetek igazán látványosak és pörgők, néhol túlságosan is gyorsak a vágások – csak annyit látunk, hogy Bourne meglódul, azután néhány villanásnyi vágás, és minden támadója a földön fekszik.)

Valószínű, nem volt jó ötlet a filmesektől az sem, hogy megfiatalították Jason Bourne-t és így természetesen a lányt is, akitől segítséget kér, majd akivel együtt menekül. (Franka Potentének sincs kit alakítania, mégis „lejátssza” az amerikait.) Egyszerűen az éveket számolgatva sem hiteles a fiú – hacsak nem a bérgyilkosok CIA-középiskolájába járt, ahol matekon a golyókat, tesin pedig a tornaszőnyegen puffanó testeket számolta.

Az 1988-as, Roger Young rendezte tévéfilmváltozatban Richard Chamberlain Jason Bourne-jében voltak esztendők, megélt tapasztalat, kézzel tapintható volt a feszültség és az „ideg”, mert szenvedés volt számára – nem-tudás és tudás egyaránt. Elhittük neki, hogy küzd a múltja ellen, hogy képes a belső változásra – nem utolsósorban a gyönyörű Jaclyn Smith-ért, és az ő segítségével.


A Bourne rejtély (The Bourne Identity, amerikai-cseh, 2002 – 118 perc)
Rendezte: Doug Liman; a forgatókönyvet Robert Ludlum regényéből Tony Gilroy és William Blake Herron írta; producer: Patrick Crowley, Richard N. Gladstein és Doug Liman; operatőr: Oliver Wood; zeneszerző: John Powell, vágó: Saar Klein; szereplők: Matt Damon (Jason Bourne), Franka Potente (Marie Kreutz), Chris Cooper (Ted Conklin), Clive Owen (a professzor), Brian Cox (Ward Abbott), Julia Stiles (Nicolette), Orso Maria Guerrini (Giancarlo).
Magyarországon forgalmazza a UIP-Duna Nemzetközi Film Kft.

honlap: http://www.thebourneidentity.com/index_2.html?
hivatalos magyar honlap: http://www.uipduna.hu/abournerejtely/

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!