Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
PRO: A Bourne-rejtély (Archívum)
Rossz ügynök jól seper
Szerző: Lakatos Péter
2002. október 28. 14:04


Örökérvényű divat a kémfilm
: legyen bár szó az MI6-ről, a CIA-ről, a KGB-ről vagy bármely Lehetetlen Küldetést vállaló akciócsoportról, arra kíváncsi lesz a mozinéző, profit mindenképp várható. Valószínűleg a Universal is csak reklámfogásként, még extrább profitért  verte félre a harangokat a kémfilm műfajának Jason Bourne-nel való megújításáról, mert ezen újítani sokat nem lehet, a bevált receptet lehet esetleg csavargatni, összetevőket bolondítgatni. Itt ez történt, szem(em)nek, szív(em)nek kedves arányban.

A Bourne-rejtély Robert Ludlum (magyarul A Fantom címen kiadott) azonos című regényére épül, de nem az adaptációja. A 1980-ban írt történetet előnyére változtatták filmmé, és maivá a forgatókönyvírók, úgy, hogy a lényegi részek ne szenvedjenek kapitális csorbát (kivéve talán a Carlos vonal, de az is avítt lett volna behelyettesítve).

A sztoriban a tehetségét izommá dolgozó Matt Damon bukkan fel Zwack híres alkoholreklámjának meglőtt verziójaként a habokból. Ájult, de amikor a jóságos halászok hajójukra húzzák és jól meggyógyítják, érthetetlen okból agresszívvá válik. Emlékei nincsenek, reflexei annál inkább. Ezen reflexek, meg a bőre alá ültetett svájci trezor száma vezetik őt végig a történeten, belőlük bontakozik ki fegyvertelenül is veszélyes személyisége, amelyről mi már az elején megtudjuk, hogy a CIA titkos projektjének fejlesztése. Ám amíg Bourne is eljut eddig a felfedezésig sok minden történik. Például akció-akció hátán. A megvalósítás itt azért meglepően jó, mert valahol Bud Spencer koponyaroppantó effektjei és John Woo vérkomoly pörgései közé pozicionálta a rendező ezeket az ütközeteket. Nem banális, nem is heroikus, hanem olyasmi kategória, amire az úristen@menny.hu drogosa azt mondhatná: hú, ezt most nagyon elhittem.

A jól kivitelezett akciókon kívül a film másik erőssége a német kultfilmből, a Lé meg a Lolából megismert Franka Potente. A színésznő testesíti meg a szerelmi (mondom, szerelmi, nem sima James Bond légyott) szálat, egy személyben. Matt Damon itten csak öklöz, a szerelemhez kevés. Franka Potente meg annál jobb. Cigánylány ő, pitiáner csaló, akit a vakszerencsétlenség hoz össze az amnéziás szupersráccal, utaznak keveset együtt a csaj Minijében, aki erre jól beleszeret. A bájos lány autójáról egyébként a filmben olyan extrák is kiderülnek, hogy a jobbra húz, rossz gumikopás miatt (autószerelők - is – figyelem!), ennek ellenére a gép hihetetlenül jól teljesít az autós üldözés „menekülője” kategóriában.
Az is egy jó jelenet, komolyan.

Rendezte Doug Liman, jól. Ugye, Liman kinek-hogy (Bárbarátok, Nyomás!), nekem most bizonyított először igazán. Nyilván nem egy örökbecsűt alkotott, nem is törekedhet arra, aki akciót rendez, a filmje azonban kétségeket kizáróan az egyik legszórakoztatóbbra sikeredett a műfajban. Ha csak azt a tényezőt vesszük, hogy amerikai(-cseh) film létére az autós üldözés résztvevői és szenvedő alanyai nem halnak tűzhalált a legkisebb koccanás után, már azt mondhatom, ebből a szempontból valóban megújította a műfajt. Egyébként is: franciásra vett képek, visszafogott speciális effektek, nyers lényegiség és passzos zene egyenlő kikapcsoló élmény.
Doug Liman vagy maga főzte ki ezt, vagy a sallangos Hollywoodból megszűrte magának. Mindegy is, én bekajáltam.

Lehet az ember szőrszálhasogató, kemény szívű, kritikus – de most minek. Jelen esetben ugyanis azt kapjuk pontosan, amiért moziba a megyünk.
Két óra tömény, kielégítő szórakozást.


A Bourne rejtély (The Bourne Identity, amerikai-cseh, 2002 – 118 perc)
Rendezte: Doug Liman; a forgatókönyvet Robert Ludlum regényéből Tony Gilroy és William Blake Herron írta; producer: Patrick Crowley, Richard N. Gladstein és Doug Liman; operatőr: Oliver Wood; zeneszerző: John Powell, vágó: Saar Klein; szereplők: Matt Damon (Jason Bourne), Franka Potente (Marie Kreutz), Chris Cooper (Ted Conklin), Clive Owen (a professzor), Brian Cox (Ward Abbott), Julia Stiles (Nicolette), Orso Maria Guerrini (Giancarlo).
Magyarországon forgalmazza a UIP-Duna Nemzetközi Film Kft.

honlap: http://www.thebourneidentity.com/index_2.html?
hivatalos magyar honlap: http://www.uipduna.hu/abournerejtely/

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!