Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Hová tűnt a Coronado-ház? (Archívum)
Tristan Schwartz misztikus életregénye
Szerző: I-Web.hu
2002. október 28. 13:38

     Ha igaz, hogy Tristan Schwarzt a saját életét írta meg A genovai méregkeverő lapjain, akkor elég cudar ítéletet mondott koráról, vagyis saját korunkról: hazugok, álszentek, törtetők, gyilkosok, kilátástalan sorsok, jövőjük elől menekülő lelki nyomorékok népesítik be regényében Genovát, Mantovát, Firenzét, áttételesen napjaink civilizált társadalmát.

     A történet középpontjában a jómódú Coronado-ház, és a velük rokonságba keveredő családok állnak, főhőse pedig egy öntörvényű mostohafiú, Angelo Cajuana, aki mindenre kapható, amit nem várnánk egy előkelő család fiától: drogozik, csavarog, céltalanul él, magáévá teszi öccse menyasszonyát, és még gyilkol is, ha nem talál jobb megoldást. Azután rájövünk, hogy még ő a legkedvesebb, legfinomabb személyiség az egész könyvben, mert mostohaapjának és gyűlölködő anyjának az áldozata, és legalább van lelke, nem úgy, mint az összes többi szereplőnek, akik hatalomvágyból, féltékenységből, meggazdagodás céljából keresik fel a mantovai(!) méregkeverőt.

    Drogozik, és ez nem tévedés. A szerző alkot egy gombafajtát, amelynek elfogyasztása hallucinációt okoz, ezzel él rendszeresen Angelo és lovász barátja. A gombához menekülnek a mocskos valóság, és persze a Coronado-család elől. De nemcsak ők, hanem lassan az egész rokonság – a gomba nélkül is - hallucinálni kezd, elhunyt rokonok visszatérő szellemeiről, higanyból nyert aranyról, és Rebecáról, a rókabőrbe bújt boszorkányról. Scwartz a kötet vége felé az írói szabadság jegyében gyakran egyszerűen eltünteti szereplőit. Akinek élete nem erőszakos halállal ér véget, az egyszerűen eltűnik, elszáll, rókabőrbe bújik, és elszalad az erdőbe, jobb esetben új életet kezd egy másik varosban – vagyis a Coronado-ház és a rokonság azt kapja, amit megérdemel: szépen lassan kihal az észak-itáliai társadalomból.

     Elégedett csak két ember lehet: a szerző és az olvasó.

 

Tristan Schwartz: A genovai méregkeverő
Édesvíz Kiadó, 2002.

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!