Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A vizuális környezet védelmében - is (Archívum)
Ökológiai filmújság az m1-en
Szerző: wasabi
2002. október 29. 15:23

 

     Tegyük fel, hogy a versenyre vonatkozó eszmefuttatás érvényességét éppen a köztévé érdekében fenn kell tartani. Igen ám, de a néző alapvetően konzervatív. A távirányítója segítségével mindenképpen versenyezteti a többi tévével az m1-et. Egyszerűbben: műsorok közt válogat. Még egyszerűbben: ami tetszik neki, azt nézi. És a gondok itt kezdődnek.

      Környezetben
     Friss híradások szerint a kora délutáni-délutáni műsorsávot a “magyaregy” uralja. Futó műsorai csak jelzésképpen: Roma Magazin, Domovina, Vélemények az emberi méltóságról, Szélkiáltó dalok, Nemzetiségi magazinok, Katolikus Krónika. Földi sugárzásban a kaland- és sci-fi-sorozatokon túl a kereskedelmi ellenfél hármas női dózis képében támad: Klaudia, Mónika, Gabriella. A nézősereg pedig vagy otthon ül (nagymamák és unokák) vagy éppen a meló-metró-málha hármas terhe alatt nyögve esik át a küszöbön. Futó puszi, neszkávé és hupp a fotelba, mert kezdődik a Gaia, ami műfaja szerint ökológiai filmújság, jelentsen ez bármit is. Nem életszerű a szitu? Sebaj, mindig van, aki tudatosan választ, és aki – a divatos PR-szleng szellemében - értéket választ. Övék akkor az egyes. Rosszul teszik, mert egy fura helyen futó fura műsor tolakszik megfáradt retinájukba. Ez a Gaia.

       Környezettudatosan
     Nincs könnyű helyzetben az a szerkesztő, aki egy ilyen műsort pozicionálni akar. Az ökológia, mint téma ugyanis népszerűségén túl még fontos is. Mondhatnánk, húsbavágó, generációkon átívelő és rendkívül időszerű. Valamennyiünk életminősége, kilátásai múlnak azon, mit és hogyan teszünk a környezetünkkel. Minden műsorperc, ami ezzel foglalkozik, számít, ugyanakkor egyetlen műsor önmagában semmit nem ér és semmit sem érhet el. Paradox és nehéz helyzet, a Gaia azonban mintha elfutna a feladat elől, s nem meri vállalni, hogy a jövő tétjeivel foglalkozó ökológiai fórum legyen. A Gaia a műsorkészítés rutin-ingoványába téved; a Gaia konformista módon akar kiegyensúlyozott lenni; a Gaia nem mer karcolni, nem mer fésületlen lenni, nem mer szenvedéllyel beszélni tárgyáról. A Gaia egy nézhetetlen és követhetetlen műsorrá roncsolja magát. A kérdés a miért és a hogyan?

      Környezet - politika
     A nézők (nemcsak) ebben a műsorsávban elsősorban szórakozni és szórakoztatva lenni szeretnének, ez világos. A Magyar Televízió történetében is voltak már olyan műsorok, amelyek ezt a feladatot sikerrel és mérhető nézettséggel oldották meg. Divatosan most infotaintment-nek hívjuk azt, amit régebben szórakoztató ismeretterjesztés címszóval illettek: tudják, Kalendárium, Delta, Repeta és társaik. A Gaia problémájára éppen ez lenne az egyik megoldás: szórakoztatóan és ügyesen “csomagolva” tájékoztatni, meggyőzni, ismeretet átadni. Ha volna hozzá hite, és merné is vállalni, ez a műsor környezettudatos polgárokat faraghatna belőlünk. Nem ezt teszi, mert nem látja, hogy nem lehet nézhető és szórakoztató közérdekű műsort csinálni úgy, ahogy legutóbb is történt. A johannesburgi Föld-csúcsnál kevesebb aktuális téma kínálkozott mostanában az ökológia-frontján, mégse sikerült feszes és jó adást kovácsolni belőle.

     Tudható, hogy bármiben egyeznek is meg tudósok, környezetvédő aktivisták, szociológusok stb. sehol a világon addig nem lesz a szavuknak foganatja, amíg a politika melléjük nem áll. Politikus tehát kell a műsorba. No de kollégák, rögtön négy? Országgyűlés elnöke, környezetvédelmi miniszter, az ő helyettes államtitkára és Illés Zoltán – tekintélyes lista. Mellettük pedig még mindenki más: akadémikus, harcos aktivista, író-festő, környezetkutató és így tovább. Mindegyik mond is valamit, de ez kábé öt perc után válik követhetetlenné. A Gaia szerkesztője ugyanis tart a gondolatok és alapinformációk írásban öntésétől, s így a narráció, mint történetvezetési segédeszköz és infosűrítési program teljes egészében kimarad az arzenálból. Igazán kár, mert így bizony sok-sok bő lére eresztett, ám kevéske mondanivalót hallhattunk. Ami pedig a képeket illeti: egyszerűen érthetetlen, hogy egy olyan műsor, ami eredetileg a környezeti sokszínűség bemutatására készül, hogyan békülhet ki a szürkévé torzított képillusztrációkkal és dörgően élénk színű riportbeállításokkal? Miért kell fekete-fehérben mutogatni a Föld-csúcs szivárványtarka gyülekezetét, Földanyánk minden látványosságával egyetemben, s miért kell ehhez képest színesben látnunk a minisztériumi irodák falát? Tényleg érthetetlen. A teljesen szervetlen zenei montázsokról nem is beszélve.

      A környezet védelmében
     Az MTV Natura-Pantor produkciójában készülő Gaia filmújság alkotói, elsősorban Hollós László, szerkesztő-riporter-rendező fontos időben lényeges dolgokkal foglalkozik, s ez dicséretes. Azt azonban nemcsak természeti és épített, hanem alkotott, szellemi és vizuális környezetünk védelmében is tudnia kell, hogy egy televíziós műsor kit, mit és miből mennyit igényel. Munkából, odafigyelésből, szenvedélyből például meglehetősen sokat. Megérné pedig, mert a téma fontos.

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!