Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Napjaink tévéje mint intermédium (Archívum)
Harmadik esettanulmány: Passzív és Defókusz
Szerző: I-Web.hu
2002. október 28. 13:03

Három mélypont alatti pillanat

    Volt egy röpke televízió történeti momentum, amely után úgy érezhette a bamba, heveny sokkból éppen felocsúdó, ám mindvégig kedves néző, hogy igen, valószínűleg ez az, mert ennél már nem lehet lejjebb. G. Edina műsorvezető ugyanis a nap legfontosabb riportjának lecsendülte után mindannyiunknak kellemes estét kívánt. Megszokott és elvárt gesztus ez, csupán azért szült furcsa érzést, mert e vezető anyag az erdélyi magyar AIDS-beteg gyermekekről szólt. A kellemes este nyilván garantált. Főműsoridőben.
     Aktívék egy másik alkalommal egy rettenetes balesetet szenvedett, szétégett arcú ember látványával segítették elő a gyors emésztést 19.15-kor. A riport előtt nem hangzott el semmilyen figyelmeztetés, amely utalt volna arra, hogy e szerencsétlen fizimiskája még a többtucatnyi plasztikai beavatkozás után is egyszerűen elborzasztó. Természetesen megmutatták a műtétek előtti arcot is, melynek felbukkanásakor jobbnak tartottam a szobai fikuszra fókuszálni a tekintetem. Főműsoridő. A gyereket az imént zavartam el fürödni.
     És még nincs vége, óh szülői előrelátás! A rémarc után exkluzív kalauz egy hazai swinger-klubba, “ahol mindent lehet, de semmi se kötelező”, mint harsogják. A csúnyaság másik aspektusa ez: a nem keresztként kapott, hanem az önként vállalt, a magamutogatós. Megvallom, ennek csak a beharangozójáig jutottam.el, mert már az is kicsapta a biztosítékot. Mert mit lehet tenni, amikor a kamera előtt átvonul egy csipketangába, harisnyatartóba bújtatott, uszkve egymázsás test a tűsarkakon. Majd eléletlenített képen, ám mégis jól kivehetően egy gulyáságyú méretű valag hajol félreérthetetlen pózban két láb közé. Ekkor kell kimenni a gyógysörért és kulcsra zárni az ajtót. Főműsoridőben.

És még nincs vége

     A Fókusz minderre ütemesen és hatékonyan képes reagálni. Promóciójukban felsrófolják az exkluzivitást: idén már hárman fulladtak meg a saját borospincéjükben (Miért, tavaly mennyien?) Másik hírük: egy asszony, akinek hiába gyógykezelik fekélyes lábát, mert az nem gyógyul. “Négyóránként kötözés - este a Fókuszban.” Istenuccse, ezt mondták, ez bírt átrepülni az éteren.

Defókusz

     Csak egy kiragadott példa a jellemző Fókusz tematikára: kis bűnügy, kis okkultizmus, sok szex. Egy unalmasabb kék-fényes riport szintjét megütő anyagban nyilatkoznak bajnai honfitársaink, hogy ők mennyire félnek, mióta egy tízfős banda őket “fosztogassa”. Rendőrség szerint minden oké, első ásítás elnyomva. Következőként egy látó angol ember, aki megálmodja a katasztrófákat, és tényleg mindig bejön neki. Második ásítás is elnyomva. Majd felmérjük a nők szexuális szokásait, s megszólal a szociológus és az intimtornász, mint a problémakör két szakavatott ismerője. A riportban pedig illusztrációként olajos testű Adoniszok és Chippendale fiúk ugrálnak ritmusra. Harmadik ásítás után figyelmünk a topon, mert jön az utolsó anyag, ami sosem okoz csalódást, s íme: vetkőznek a VV villában egy új férfimagazin (vajon melyik?) felkérésére. Remek, mit mondjak, jól megy az intermediális marketingkampány.

Inaktív

     Válaszul egy Aktív-tematika: kis szerencsétlenség, kis színes, kis szex, kis Nagy Testvér. Rögtön kezdésként – csak hogy el ne felejtsük, mennyire aktív adás részesei vagyunk – beszámolnak egy szerencsétlenül járt 13 éves fiúról, aki biciklivel a nyakát szegte. Harmincéves kor alatt a leggyakoribb halálok a baleset, s így tisztelettel kérnénk, hogy minden fiatal karambolos haláláról legyenek szívesek exkluzívat tudósítani negyed nyolckor. Az égő gyertyák képével végződő riport után a műsorvezető (bocsánat: súgógép-olvasó) reméli, sokan ülnek a képernyők előtt, akik szeretik a koktélokat. Merthogy egy magyar (ki más?) bemixelte a világ legnagyobbját. No comment. A bulvárhírek érdektelen blokkja után jön az addig már az adáson belül is háromszor megpromózott riport “Szextanya” címmel. Körmünk tövig rágva, mert rejtett kamerás felvételek következnek egy “mindent a kéznek is” – jellegű kukkolós helyről (Nagy Testvér kísért), ahol mindent lehet, és örömmel dugnak is a nyílt színen, ám egyáltalán semmilyen akcióból nem látunk semmit, csupán összevissza kaszáló homályos képeket, és az embernek bizony az az érzése támad, hogy ez a műsor a blöff-témák kiötlésében is igen aktív. S végül a vezető anyag: Iti, a kiszavazott hústorony első napja, ami annyira érdektelen és unalmas, amennyire csak lehet, s akinek az első kielégülése (minden promócióban alaposan kihangsúlyozva e szó) az, hogy beleülhet az autójába, az meg is érdemli, hogy az Aktívban szerepeljen.

Intermédiumok: eszköz, tét, üzenet

     A legalantasabb pletykalapok (mint együttműködő médiapartnerek) és a televízió kínálta elektronikus felület egy újabb torz intermédiumot szült, ami ismét nem mozgókép és nem audiovizuális médium, hanem a nagyotmondás, az ízléstelenség, az altesti ösztönök elektronikus képbe történő csomagolása és gátlástalan, nem pult alóli árusítása. Stratégiai javaslat, hogy a Kacsa Magazint és társait (UFO, Móricka, Tutty Frutty Party stb.) is vegyék fel az együttműködő partnerek sorába, mert ami a képernyőről lejön, tökéletesen indokolná e lépést.
     A Fókusz teljesen elfáradt. Unalmas a profibban szerkesztett és fotózott riportok ellenére is. Valami fásult rutin üt át az egészen és bizony a hitelesítő, közvetítő arcok is minden szempontból megkoptak. Az Aktív (inkább véletlen, mint tudatos koncepció folytán) fésületlenebb, nyersebb, jóval amatőrebb alkotásokat vonultat fel. Nem lehetetlen, hogy e “hómvideós” jelleg miatt érzik magukhoz közelebb állónak a nézők. S többen is nézik, mert ez az egyik tét: lepipálni őket ebben a sajátos, sokszor gyomorforgató versenyben. A másik tét: minden valós megrendelői és vélt nézői igényt kielégíteni - a készséges konzumnő szintjén.
     Az üzenet pedig? Kapcsolj ránk, gyere hozzánk (glue to the screen alapigazsága), mert egyedül mi tudjuk megmutatni neked, hogy a mi válogatásunkban és olvasatunkban milyen a való világ. S hogy mi az a bölcsesség, összegyűjtött tudás és roppant élettapasztalat, melynek révén különbséget teszünk nektek fontos és nem fontos, érdekes és érdektelen, szórakoztató és unalmas, tanulságos és hiábavaló között? Legyen ez egy későbbi intermédium titka.

Aktív - tv2 hétköznap este

Fókusz - RTL Klub hétköznap este

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!