Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Húsz millió forint a legjobb regényért (Archívum)
Közzétették a Booker díjra jelölt hat szerző nevét
Szerző: I-Web.hu
2002. október 25. 12:41

A Booker díjat odaítélő
öt fős zsűri a gyakorlatnak megfelelően augusztus végére tette közzé a díjra jelöltek úgynevezett bő listáját (long list), és szeptember 24-én döntött arról, hogy melyik az a hat szerző, aki a „döntőbe” jut, azaz esélyes arra, hogy október 22-én, a British Museum-ban megrendezendő ceremónián átveheti az 50 ezer fonttal járó díjat. Az elmúlt harminc évben olyan szerzők részesültek az elismerésben, mint John Berger, David Storey, Kingsley Amis, Penelope Fitzgerald, Iris Murdoch, Salman Rushdie, Michael Ondaatje vagy Ian McEwan, az irodalmi Nobel díjasokról (William Golding, Nadine Gordimer, V.S. Naipaul) már nem is beszélve.

A döntés idén komoly vitát váltott ki,
hisz az irodalmi közélet és a közönség véleménye látványosan eltért a zsűriétől. A húszas lista favoritjai közül ugyanis csak egy, Rohinton Mistry (Family Matters) került be a hat közé. A jelölés kritikusai – ha nem is élesen, de felróják, hogy csak egy brit születésű (Sarah Waters) író van a jelöltek között, hárman Kanadában élnek és alkotnak (Yann Martel, Carol Shields és maga az indiai születésű Mistry), egy ausztrál (Tim Winton) és egy ír (William Trevor). Utóbbi szerző a rangidős a sorban a maga hetvennégy évével, és sokak szerint ö és regénye, a The Story of Lucy Gault a döntnökök favoritja. Trevort egyébként harmadszor jelölik a Booker díjra.

A zsűri azzal védekezik,
hogy a jelöléseket beterjesztő könyvkiadók szinte kivétel nélkül csak nagyon komoly témájú és hangvételű könyveket ajánlottak figyelmükbe. Így például az idei év egyik slágere, Irvine Welsh Porno-ja például be se került az elbírálandó művek közé. Lisa Jardin, a zsűri elnöke azt nyilatkozta, hogy a regény műfaja igazi reneszánszát éli, és jobbnál jobb könyvek kerülnek ki a pultokra. Annak a nézetének adott hangot, hogy lehet, hogy hasznosabb lenne, ha a zsűri tagjai is maguk bóklásznának egy könyvesboltban, keresve azokat a műveket, amelyekről kiadójuk a jelölésnél megfeledkezett.

Már csak három hét,
és kiderül minden. Október 22-én este a BBC2 élő adásában nyújtják át a rekordösszegű, 50 ezer dolláros idei Booker díjat a British Museum-ban. A fogadó kedvű britek persze erre is fogadásokat kötnek, egy neves „bookmaker”, William Hill például William Trevor (9-4), Tim Winton (3-1), Yann Martel (9-2) sorrendet állított fel. Napok kérdése, és megtudjuk, jók-e a tippjei.


 

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!