Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Hiéna, zebra, orángután és bengáli tigris egy csónakban (Archívum)
Yann Martel kapta az idei Man Booker-díjat
Szerző: I-Web.hu
2002. október 25. 12:16

 
A díjnyertes könyv címlapja

Az érdeklődést első sorban
az idén több mint duplájára emelt összeg keltette fel. Ötvenezer font még a brit átlagolvasók és az átlagszerzők szemében sem kis summa. Ráadásul a Booker immáron több mint harminc éve a legjelentősebb brit irodalmi díj, amely jótékonyan befolyásolja a kiadók és a könyvesboltok üzletmenetét, az odaítélési procedura pedig akarva-akaratlanul is – és több alkalommal - „ingyen reklámot” jelent az e téren Nagy-Britanniában sem túl jól eleresztett könyves szakmának és termékeinek.

Az augusztus végén közzétett úgy nevezett hosszú lista még húsz szerző nevét és művének címét tartalmazta, s a zsűri ezek közül választotta ki szeptember végén azt a hatot, amely felkerült a – ha csak kisebb összeg erejéig is, de mindenképpen pénzjutalmat hozó – rövid listára. A szakma és a közönség (valamint a bukmékerek) egyaránt a „veterán” ír szerzőt, William Trevort és művét, a Lucy Gault története (The Story of Lucy Gault) című regényt tartotta esélyesnek. A díjat az október 22-ei ünnepségen azonban a kanadai Yann Martel nyerte el Pi élete (Life of Pi) című írásáért.

Yann Martel
(Daniele Schaub fotója)
A Montrealban élő Yann Martel
diplomata szülők gyerekeként született Spanyolországban 1963-ban, s e „minőségében” élete különböző szakaszaiban megfordult Costa Ricában, Franciaországban, Mexikóban, Alaszkában. Filozófiát tanult a Trent Egyetemen, mellette kertészként, edénymosogatóként és biztonsági őrként dolgozott. Huszonhét éves kora óta írásból él. Első nagyobb sikerét a Facts Behind the Helsinki Roccamations című novelláskötetével érte el 1993-ban: a „nagy siker” azonban nem jelentett többet egy irodalmi díjnál és pár ezer eladott példánynál. Az egyedülálló – és némiképp csalódott - Martel éveken át utazgatott: Iránban, Törökországban és Indiában élt hosszabb ideig, ez utóbbi országban fogalmazódott meg benne a most díjat nyert mű, a Life of Pi ötlete.

A regény egy fiatal srác története, akinek állatkert tulajdonos szülei elhatározzák, hogy minden ingóságukkal, és kiterjedt, főleg négylábúakból álló háztartásukkal Indiából áttelepülnek Kanadába. A teherhajó azonban elsüllyed, s hősünk, Pi, egy mentőcsónakban találja magát egy hiéna, egy törött lábú zebra, egy depressziós orángután és egy hatalmas, Richard Parker névre hallgató bengáli tigris társaságában. A mindenki által egyértelműen és egybehangzóan dicsért mű tartalmának ismertetésétől most eltekintünk, aki kíváncsi, az egy részletet – angolul – elolvashat belőle.

A szarkasztikus humorukról és az abszurd iránti fogékonyságukról ismert britek természetesen egyből közzétettek egy listát arról, hogy hány eddigi Booker jelölt, illetve díjazott műből készült játékfilm.

A tavalyi nyertes, Peter Carey True History of the Kelly Gang című regényének megfilmesítési jogát az ír Neil Jordan szerezte meg, míg Ian McEwan csak jelölést elért Atonement-jéből Christopher Hampton ír forgatókönyvet. Idén nyáron mutatták be az 1990-es Booker-díjas A.S. Byatt Possession-jéből készült filmet Gwyneth Paltrow-val a főszerepben, Neil LaBute rendezésében. Sir Michael Caine játszik Bob Hoskins és Helen Mirren társaságában az 1993-as díjazott, Graham Swift Last Order-ének tavaly elkészült adaptációjában. Azt is számon tartják a britek, hogy két Oscar-díjeső is fűződik a Booker-díjhoz: Michael Ondaatje 1992-ben nyertes, azonos című könyvéből készült Az angol beteg, míg Thomas Keneally 1982-ben elismert könyvéből Steven Spielberg filmje, a Schindler listája.

Mindezek fényében az angol lapok most arról cikkeznek, vajon lesz-e Hollywood-i vállalkozó a meglehetősen furcsa szereplőgárdájú (hiéna, zebra, orángután, bengáli tigris) Martel regény megfilmesítésére?

Kapcsolódó írásaink:
Sipos Pál: Hat szerző díjat keres

http://www.bookerprize.co.uk
 

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!