Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Hazám, hazám, te mindenem... (Archívum)
A tévék ünnepi műsorairól
Szerző: Kormos Gyula Krisztián
2002. október 24. 12:30

 

Még mindig.

     Nemcsak közösségben vagyunk bizonytalanok, hanem egyedül, odahaza a képernyő előtt is. Tizenkét éve nem kapunk semmilyen szilárd támpontot, hogyan is kellene. És 1956 azért ennyire nem relatív. Lassan ötven évvel a forradalom után neutrális és légüres terekben ünnepelünk. Televízióink pedig hűségesen követik és közvetítik nekünk. Könnyű nekik, mert mindig ezt tették? Esetleg érdemes volna már változtatni egy kicsit? Meg kell próbálni. Önmagunk miatt.

I. közhely: Egmont

     Volt egykoron (dicső XVI. század!) egy bátor flamand, bizonyos Egmont gróf, ki a németalföldi szabadságharcban szerzett elévülhetetlen érdemeket – egészen egy bizonyos Alba herceg által történt lefejezéséig. Népe és jómaga dicsőséges harcát az elnyomók ellen egy német zeneszerző, bizonyos Beethoven öntötte szimfonikus zenébe egy nagyobb partitúra részeként, Egmont-nyitány néven.

     E nyitány a szabadságszerető népek himnusza, mely leghívebben fejezi ki egy nép harcát az elnyomás, a zsarnokság ellen - mondá a jólfésült bemondó, bizonyos Mohai Gábor az ünnep előestéjén az M1-en. Álljunk meg itt egy dicsőséges pillanatra! Nem vele van a baj, s nem is Egmonttal (most még), hanem a szituációval. Adva van ugye az este, melynek keretében a múlt század egyik legfontosabb történelmi kataklizmájára emlékezünk, ami történetesen egy magyar forradalom volt. Erre jönnek nekünk ezzel az Ekmonttal (by Fülig Jimmy) és túl a közhely mellbevágó katarzisán még moroghatunk is egy sort. Jelesül: miért nem akad egyetlen magyar szerkesztő, aki átadna Mohai bemondónak egy rövid, szerkesztett, nyomtatott információcsomagot erről a valóban történelmi léptékű figuráról (öt mondat mindössze - na jó, legyen három). Ha már jogos árvalányhajként díszíti nemzeti ünnepünket, legalább ne maradjunk tudatlanok, ki is vala ő?

II. közhely: Egmont, de sokszor

     Rutinos néző azt gondolná, Egmont lezárva, csusszanjunk tovább az éterben. Szabadságharcosunk azonban kitartó, mint a mecseki láthatatlanok, s kvázi búvópatakként átszőve az ünnepi műsort még sokszor felbukkan. Egyetlen alkalommal legalább azonban egy szpíker értésünkre is adja, mi a nagy egmontozás történelmi eredete, s ezért hála neki és a szerkesztőnek. Amennyiben azonban az M1 majd más korosztályok felé is nyitna, vegye figyelembe, hogy a 18-49 évesek döntő hányada (mintegy 100 százaléka) 1956 után született és nem kedveli a vállveregető belterjességet, úgyhogy egy kicsit előbb kellett volna. Az Operaházból közvetített (hagyományos) díszelőadás produkciói között szintén a flamand gróf szomorúzenéje volt a másodikként felcsendülő mű. 56-os hagyomány ide, szabadságeszmény oda azért egy tévéműsorban ez mégiscsak a fokozódó agyrém esete. Gratuláció a hatékony egyeztetésért: egy órán belül kétszer is Egmont.

Még egy kis reklám

     Para-Kovács kolléga egyszer csípős hangú glosszában kezdte ki az RTL Klub hazug álszentségét, mikoron külön közleményben közölték, hogy lesznek annyira jófejek és a Schindler listáját nem szakítják meg reklámokkal. A közszolgálati 22-én este már megközelítette ezt a mélységet. Egy élő közvetítés végén ugyanis ünnepélyesen fellobbantották a forradalom lángját. Láng ég, körfahrt a gránittömb körül, Himnusz lecseng, Mohai beköszön: és akkor most rövid reklám után a Híradó. Lassan jobbak a Fókusznál: lényegesen egyszerűbb eszközökkel érnek el ugyanolyan hatékony érzelmi sokkot. Kezünk ökölbe szorul, majd elernyed: tényleg nagy sz..-ban lehet a királyi, ha erre az egy perc reklámidőre is szüksége van. A távkapcsoló izzadt tenyerünkbe csusszan.

A többiek

     A kereskedelmieknél nyoma sincs az ünnepi előestének. Futnak a megszokott húzóműsorok: BB, VV, BK, B és C*. A Duna Tv az M1 jeleit veszi át s löki szét a Kárpát-medencében, amint valamelyik asszisztens mobilja éppen megcsörren az “indítsad őket, Pistikém” félhangos beszólás után az élő közvetítésben. Több kiemelkedő baki azonban tényleg nincs, úgyhogy ha önfeledten akar szórakozni az ember, érdemes a programok közt szörfölgetni. Így olyan pikáns váltásokat élhetünk át, mint amikor a Házelnök Asszony a forradalmi társadalom hármas tagoltságáról beszél, addig a valóságos világ egyik hősnője épp a beköltöző pornószínésznő okozta izgalmakról fecseg. Vagy mikor Liszt második magyar rapszódiájának taktusaira távol-keleti harcosok szeletelik egymást. Varietas delectat – a változatosság gyönyörködtet, mondták a régi latinok, s milyen igazuk volt!

Bál van az Operaházban

     A szabadság napján (halljuk ma már ötödször), a nemzeti egység ünnepén (sokadszor) sajna bizony, de nincs telt ház az Operaházban. Khm: ciki. Az még cikibb, hogy a tévéközvetítésben is szembetűnően üres, piros fotelek sorjáznak a nézőtéren. A programot a szabadság fogalmának jegyében állították össze – szól a konferansz. Sorjáznak is Verdi, Liszt, Beethoven, Erkel idevágó opuszai – szép, nagy csokorba gyűjtve minden szép, ám ordító zenei közhely, ami a témában fellelhető. Bánk áriája a legvégén az igazi telitalálat– emlékszem, egyszer Czinege elvtárs is ezt óhajtotta hallani egy augusztus 20-i Felvonulók kérték-ben. A hosszúra nyúlt beszély, ünnepi toalettek és közhelyek estéjén arra miért nem vették a fáradtságot, hogy egyszerű feliratokkal is informálják a későn bekapcsolódó/rosszul halló/műveletlen nézőket a kurrens művekről? Miért nem hallottunk egyetlen verset, egyetlen prózarészletet sem? Miért nem tudhattuk meg, mely televíziós alkotók munkásságának része ez a közvetítés?

MC

     Az este egyetlen kellemes meglepetését és egyben felvillanó értékét is egy valaha volt etűdsorozat, a Magyarok Cselekedetei idevágó epizódja jelentette. Az emberben mégis rossz szájíz maradt, mert szembesülnie kellett azzal, hogy alig hat-hét éve működtek még itt műhelyek, szerkesztőségek bennük szenvedélyes, tárgyuk iránt elkötelezett alkotókkal. Kár, hogy mindez már csak múlt időben írható le.

 

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!