Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Nádas Péterrel indul az irodalmi melléklet (Archívum)
Kiemelt figyelem a Neue Zürcher Zeitungban
Szerző: E.E.
2002. október 23. 18:37


Régóta tudjuk, hogy a magyar irodalom külföldi megismertetésében kulcsszerepet játszik a német irodalom, s ezért is hálásak lehetünk, ha egy rangos, német nyelvű orgánum kiemelt terjedelemben foglalkozik irodalmunkkal. A Neue Zürcher Zeitung őszi, könyves különszámában már az első oldalon is hatalmas cikk elemzi Nádas Péter legújabb német nyelvű kötetét. Nádas Péter Saját halál című írása 2001 végén, az Élet és Irodalom karácsonyi számában látott először napvilágot, könyv alakban pedig most jelent meg németül, az író 150 saját fotójával, amelyeket a kertjében álló körtefáról készített a legkülönbözőbb pillanatokban, időszakokban. A kötetben az egyik oldalon találhatók a fotográfiák, a másik oldalon a szövegek - olykor csak egy-egy mondat. A rendkívül alapos, elemző és dicsérő írásban Martin Meyer költőnek nevezi Nádas Pétert, s külön kiemeli, hogy a Németországban jól ismert magyar író pátosz nélkül, elementáris erővel rekonstruálja infarktusát, három és fél perces halálát.

Zsuzsa Bánk első kötete Az úszó (Der Schwimmer) Frankfurtban jelent meg az idén, s olyan nagy visszhangot keltett, hogy a Németországban élő írónőt kitűntették az idei Frankfurti Könyvvásáron. A kritika írója, Marion Löhndorf "a gyász és a veszteség nagy, költői könyvének" tartja a regényt, amelyben az anya eltűnése indítja el a cselekményt. A kötet - mint valami fotóalbum - portrékból áll, aztán váratlanul a távol lévő anya kerül a figyelem középpontjában, s kiderül: a saját édesanyja meséli el, miként menekült lánya Nyugatra, miként hagyta el kiábrándító életét. A regény lebilincselő, s nemcsak a témát, a szereplők gazdag portréit, hanem a megírás módját is dicséri a kritikus.

Örkény Istvánról Andreas Breitenstein írt rendkívül elismerő elemzést, s miután bemutatja Örkény életét és életművét, megtudjuk: "a költői sűrítés erénye" jellemző rá. A kötet a Németországban élő Terezia Mora válogatása és remek fordítása, a kiadást Konrád György kommentálta. A kritikus óriási erénynek tartja a magával ragadó humort, az iróniát, a melankóliát, azt, hogy itt "a nagy történelem kicsiben" jelenik meg, s Örkény kíméletlen pontossággal figyel meg mindent. Bár a mininovellák poénnal végződnek, ezek kisrealista írások, amelyek közül több is filozofikus gyöngyszem. "Örkény humora egyszerre groteszk és gyengéd", s katartikus hatást tud kiváltani az olvasóban.

Az Almásy-mítoszról ír Karl-Markus Gauss kritikájában: Walter Grond: Almasy című regénye Inssbruckban jelent meg az idén. A magyar grófról számos legenda kering, az irodalomban nőimádóként vált világhírűvé, állítólag a Harmadik Birodalomban ügynök volt, s Rommel afrikai hadtestének kémkedett - bár a róla készült filmben (Az angol beteg) úgy nézett ki, mint egy angol sportember.

A 24 oldalas mellékletben a Berlinben élő, világhírű író-rendező, George Tabori új könyvéről is olvashatunk dicsérő kritikát Christiane Zintzen tollából. George Tabori Autodafé című visszaemlékezése eredetileg angolul jelent meg, így a Berlinben napvilágot látott változat fordítás. A kritikából az olvasók megismerhetik az 1914-ben Budapesten született Tabori életútját, a "költészet és valótlanság" körüli harcot.

http://www.nzz.ch

 

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!