Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
New York a kortárs művészetek fellegvára? (Archívum)
Felhőkarcolóba költözött az Osztrák Kulturális Központ
Szerző: Madary Orsolya
2002. június 26. 11:48

Ahogy a XIX. század végén minden művész Párizsba vágyott és Párizst tartották a művészet fővárosának, úgy a XX. század bohémjei és hírnevet kereső alkotói mind New Yorkban szeretnének bemutatkozni. Tehát a fenti kérdésre egyértelmű a válasz. A kérdés viszont az, hogy a világ egyik legnagyobb metropolisza a XXI. században is fenntartja-e jogot, hogy a kulturális élet központjának nevezzék.

Most úgy néz ki, az európai államok New York kirakatában szeretnék megmutatni magukat.
A versenyt Ausztria kezdte. A New York-i közönség évek óta nem fogadott ekkora lelkesedéssel felhőkarcolót, mint azt az Osztrák Kulturális Központ esetében tette.
Az épület Manhattanben, az 52. utcában van, 24 emeletes de a homlokzata mindössze nyolc méter. Raimond Abraham építészt tíz évvel ezelőtt 226 pályázó közül választották ki. A zsűri szerint a győztes terv nagy előnye, hogy a tűzlépcsőt a hátsó falaknál helyezte el, míg a vetélytársak az épület oldalán, így sok hasznos területet vesztettek.
Az osztrák kormány kikötése volt, hogy a központban legyen: konferenciaterem, könyvtár, kiállítóterem, hivatalok, előadótermek sora és egy lakosztály az igazgató számára.
Abraham terve nagyon merész volt. A MOMA-ban kiállított makettek alapján a néző nehezen tudta elképzelni, hogy az épületnek Ausztriához valami köze lenne. Az építész szerint viszont a Bécsi Opera és a Salzburgi Fesztivál programját ultramodern épületben is lehet hirdetni. Abraham három részre osztotta az épületet: homlokzat, amelyet álarcnak nevez, a vasbetonból álló központi mag és a hátsó tűzlépcső, amelyet az építész csigolyának hív.

Úgy látszik, a kulturális diplomácia a hidegháború vége óta virágkorát éli. Dánia, Finnország, Norvégia, Izland és Svédország Skandináv Kulturális Házat tervezett a Park Avenue-re. Ettől nem messze a spanyol Cervantes Intézet 19 millió dolláros beruházásba kezdett és az olaszok is tervezik már új Olasz Kulturális Intézetüket New Yorkban.

Kérdés: a művészeti élet is az amerikai metropoliszt választja-e a XXI. század kulturális központjának?


 

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!