Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Szereti Ön Lisztet? (Komolyzene)
Koncertek a Gödöllői Királyi Kastélyban
Szerző: I-Web.hu
2002. október 22. 15:03

     Liszt Ferenc születésnapjának évfordulóján – október 22-én - Jandó Jenő fellépésével kezdődik a gödöllői fesztivál. A kiváló zongoraművész Beethoven két biztos sikert hozó szonátáját (Mondschein és Waldstein) játssza a koncert első felében, és a második részben felhangzó három Liszt-mű (Funerailles, Dante-szonáta, VIII. Magyar rapszódia) is közismert, ami a viszonylag konzervatív komolyzene-kedvelő közönség ismeretében megkönnyíti a jegyértékesítést, és nagyban nehezíti az előadóművész feladatát. Valószínűleg kevesen lesznek, akik e koncerten találkoznak majd először a felcsendülő művekkel, Jandó Jenőnek tehát a két 19. századi klasszikus mellett meg kell vívnia „csatáját” a korábbi előadók Beethoven- és Liszt-értelmezésével is.

     A fentiek tulajdonképpen igazak a fesztivál egészére. Kiváló zongoraművészek, jól bevált zeneművek jellemzik a gödöllői rendezvényt, és ez egy induló, első évében járó komolyzenei fesztivál esetében érthető is. Ilyenkor még nincs helye a kísérletezésnek, az ismeretlen művek fölfedezésének. Az első év a „bevezetésé”, amikor hangverseny-látogatók, előadóművészek és a szakma képviselői ismerkednek a hellyel és egymással.

     Október 23-án Bogányi Gergely lép a pódiumra, Chopin-Liszt-estjén hallható lesz Chopin g-moll balladája, négy mazurkája, két noktürnje, a koncert második felében pedig Liszt művei (Desz-dúr consolation, Erdőzsongás, Manók tánca, II. Magyar rapszódia) szerepelnek.

     Kevésbé ismert művekkel Vadim Holodenko (október 24.) és Tóth Péter (október 25.) hangversenyein találkozhatnak a Gödöllőre látogató zenebarátok. Meglepő (vagy talán nem is annyira meglepő) módon e koncerttermekben ritkábban felcsendülő darabok mind Liszt alkotásai: Schubert és Gounod híres műveinek átiratai, valamint Wagner előtt tisztelgő zongoradarabjai.

     A fesztivál záró hangversenyén, október 26-án igazi zenei különlegesség hangzik fel a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében. Ránki Dezső és Klukon Edit adja elő két zongorán Beethoven IX. szimfóniájának Liszt által készített átiratát.

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!