Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Lapszemle - 1975 (Archívum)
Volt, aki már akkor is mondta...
Szerző: Monoki Kálmán
2002. október 24. 09:05


A Sorstalanság
1975-ös kiadásban
1975-ben azonban más is történt még.
Egy születés, egy nagy regény születése. Most, 2002-ben már huszonhét éves az „ünnepelt”. Ma ódákat zengenek róla, és ölre mennek a még eladatlan példányokért az olvasók, 1975 nyarán jó, ha pár százan kézbe vették a könyvet.  Ma szinte mindennap cikkeznek a Sorstalanságról vagy a szerzőről, Kertész Imréről az újságok, a regény kiadási évében pedig épphogy említést kapott a lapok hasábjain.

Azon kevesek, akik kortársként véleményt formáltak a Sorstalanságról kivétel nélkül a dicséret hangján szóltak a regényről. „Miért jó ez a könyv? – kérdezi Sinka Erzsébet az Élet és Irodalom 1975. július 12-én megjelenő számában. Mert egyszerű. Kezdve a háttérben maradó, névtelen főszereplőtől, az egymásra következő napokat (lépéseket) kísérő elbeszélő-móddal. Az egyszerű, a sajátos, a nem utólagos magyarázatokkal, hanem az átélt időben érzett gondolatokkal, a furcsán mondat végére tett magyarázatokkal – az egyéniség, eredetiség és igazság jelenlétét érezzük.”

Reményi József Tamás a Napjaink 1975/8-as számában így fogalmaz: „…erénye a könyvnek  a történeteket csupán véletlen sorscsapásként fogadó emberek pontos rajza, az olyanoké, mint a főhős közvetlen hozzátartozói, ismerősei. Velük szemben fogalmazódik meg a fiúban, ha bizonytalanul, homályosan is, hogy felejteni, vagy – épp ellenkezőleg – számon tartani nem elsősorban a velünk esett szerencsétlenséget kell, hanem a magunk magatartását. Hogy elkerüljük, hogy lehetetlenné tegyük az újabb vereségeket.”

A regény mondanivalóját Lenkei Júlia fogalmazta meg a legtökéletesebben: ő a Kritika 1975. augusztusi számában így ír: „Magatartás- és történelemvizsgálat egyszerre a Sorstalanság: a történelem szubjektív oldalának, a benne élő, azt létrehozó embernek a vizsgálata. Ezen belül pedig az áldozatlét pszichológiai megfigyelése, majd ebből a történelemformálást vállaló emberi magatartás kiépítése.”

Sinka Erzsébet a regény egyik fő gondolatának a lépéseket tartotta: „A lépések, amelyek valahogy átsegítették az egészen. Mindig csak egy lépés – csak még egy, reggeltől estéig, meg másnapig…Szabály? Nem. Csak az egyéni fölismerés, valami kapaszkodó ez a „lépés”, a minimum, amit mindig, még és még meg kell tenni.” 

A témaválasztáson, sorstragédián túl Sinka szerint van a regénynek egy fájdalmas, csontig hatoló gondolata is: „…amikor visszaérkezvén  a szép tájon épített buchenwaldi táborba az elbeszélő, szinte már haldokolva arra gondol: jó lenne még élni egy kicsit ebben a szép koncentrációs táborban! Íme, a vágy is lehet ilyen visszájára-fordult.”

Lenkei Júlia megpróbálta értelmezni is Kertész címválasztását: „Sorsát nem hajlandó puszta véletlennek tekinteni, de eleve elrendeltetettségét, sorsszerűségét is tagadja, innen a cím is: Sorstalanság. «…ha sors van, akkor nem lehetséges a szabadság, ha viszont…szabadság van, akkor nincs sors, azazhogy…akkor mi magunk vagyunk a sors…» –jut el a fiatal hős a végkövetkeztetésig.”

 „Kertész Imre elsőkönyves író. Máris magasfokú gondolati és művészi tudatosság jellemzi. Ebben a tudatosságban bízva várjuk a folytatást.” Huszonhét év távlatából Lenkei Júliának talán ezek a sorai a legtöbbetmondóak, legszívhezszólóbbak…
 


Sinka Erzsébet: Rém-szürke napok  In: Élet és Irodalom 1975. július 12. 10. oldal
Lenkei Júlia: Sorstalanság  In: Kritika 1975/8. 30. oldal
Reményi József Tamás: Egyes szám első személyben   In: Napjaink 1975 augusztus. 9. oldal

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!