Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
"Ez a megemlékezés!" (Archívum)
Pesti József versei szavalva és elemezve
Szerző: slzs
2002. október 21. 16:06


Pesti József "1952 és 1956 között a titokban írt verseivel megjósolta a forradalmat. Október 23-án az Országház előtt beszédet mondott a forradalmi tömegnek és idézett a Parlament című verséből, ezért el kellett menekülnie az országból. 1957-ben a szabadságharcot képviselve a latin-amerikai államokba kapott meghívást, majd az USA-ban telepedett le. 1966-ban költeményeit angolul "On the Edge of the Volcano" címmel adták ki. A forradalom 40. évfordulójára a költővel együtt versei is végleg hazatértek" - tudatja a tudatlanokkal a költő adatait egy, a verseny nevezési feltételeit publikáló honlap.

Két-háromszáz jelentkező vesz részt már évek óta a megmérettetésen. Határon innen és túl élő magyar Pesti József rajongók. Annak kell lenniük, hiszen mindkét versenyen a költő versei szerepelnek, bár az erről szóló  információk ellentmondásosak.

Az interneten található adatok szerint a versmondók Pesti József A vulkán peremén című kötetéből két költeménnyel nevezhetnek: "az egyik a könyv első részéből a 104. oldalig, a másik a könyv második részéből a 105. oldaltól kötelező". A költő szerint azonban csak az első vers kell, hogy a kötetből legyen, a második lehet más, - szintén 56-os - forradalmi alkotás. Életkor szerint három kategóriában lehet indulni, az első díjakhoz hat-, tizenkettő-, és tizennégyezer forint jár. A zsűriben pedagógusok, a debreceni Csokonai Színház művészei és helyi újságírók értékelnek.

A IV. Nemzeti Forradalmi Verselemző Pályázatra szintén három kategóriában lehetett nevezni. Az idén ezt huszonketten tették meg.
 
www.pafi.hu/020640.htm

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!