Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Mosolygó angyalok (Archívum)
"MÁS" Fesztivál - IV. Országos Nonverbális Találkozó
Szerző: Pauer Erika
2002. október 21. 13:53


A fesztivál létrejötte a Művészetek Háza egyik munkatársához, Berecz Klárához fűződik, akinek minden szavából a sérült gyerekek iránti empatikus elkötelezettsége és hozzáértő segítőkészsége fejeződik ki: "Hasonló fesztiválokon láttam majorette-csoportot középsúlyos értelmi fogyatékosokból - kezdi a történetet Berecz Klára -, és nem értettem, hogy miért ezt a műfajt választotta a felkészítőjük. Úgy éreztem, ezek az emberek nagyon kiszolgáltatottak, nem nevetség tárgyává kell őket tenni, hanem védelmet kell nekik nyújtani. Nyomasztó tapasztalataim szülték az ötletet, hogy egy olyan rendezvénysorozatot indítsunk el, ami nem "sérült fesztivál". A "másság", a különbözőségek eltüntetése volt a fő célunk."

Iskoláskorú csoportokat szerettek volna megmozgatni, ahol egészséges, sérült, halmozottan sérült gyerekek egyaránt jelen vannak produkcióikkal, s a nonverbalitás segítség ahhoz, hogy a színpadon és a nézőtéren is elfeledtesse, lényegtelenné tegye azt, hogy a fellépő gyerek ép-e vagy sérült. Csak az számít, produkciójuk láttán mit éreznek az emberek a nézőtéren. S itt van nagyon fontos szerepe a pedagógusnak. Berecz Kláráék nem titkolt célja, hogy őket is segítsék, fejlesszék, hiszen a négy év alatt látott egyre magasabb színvonalú munkák alapján bebizonyosodott, hogy igenis lehet halmozottan sérült emberekkel is méltósággal előadható művészi produktumot létrehozni.

Ebben a feladatban segítőjük volt a zsűri tagjai közül többek között Elek Dóra, a Baltazár Színház igazgatója, akinek társulata mozgás- és értelmi sérült fiatalokból áll, valamint Karsai Gizella pantomim művész, aki maga is több éve foglalkozik sérült gyerekekkel. Az ő szakmai tanácsaik, az elhangzott műsorszámokhoz fűzött kritikáik segítséget nyújtanak a csoportoknak a jövőbeli még tudatosabb és koncentráltabb munkához.

"Rengeteg tapasztalatot és értékes információt lehetne gyűjteni a hasonló külföldi csoportoktól, mert sok országban ezen a téren is előbbre járnak - teszi hozzá Berecz Klára. - Az elkövetkezendő időkben másik fő törekvésünk, hogy nemzetközivé szélesedjen a fesztivál. Kézenfekvő lehetőségként először is a testvérvárosokkal fennálló kapcsolatot szeretnék kihasználni."

Ebben az évben harmincnyolc csoport vett részt a rendezvényen, csaknem ötszáz gyerek lépett színpadra. Láthattunk modern koreográfiára készült musical részletet, görkoris táncot, szatmári verbunkot, saját kezűleg varrt ruhákban táncolt palotást, standard tánccal kombinált pantomimet, hallgathattunk citera- és kantelemuzsikát, megfűszerezve néhány hangulatos népdalcsokorral. Megtekinthettünk egy kiállítást a résztvevő gyerekek tűzzománc és batikolt képeiből, festett vázák, terítők és egyedi fafaragások kíséretében.

Jöttek szereplők Debrecenből, Bajáról, Szentesről, Szegedről, Tatáról, sőt még Győrből is. Az egyetlen külföldi csoport Eger testvérvárosából, a finnországi Poriból érkezett. A fesztivál megható és emlékezetes pillanatai fűződtek az angyalarcú, mosolygós finn gyerekekhez. Országuk zászlójának színeibe öltözött jelmezben, kézmozdulataikkal "mondták el", vallották meg a közönségnek, mit jelent számukra Finnország és a hazaszeretet. Sokaknak könny szökött a szemükbe a nézőtéren, ugyanis ezek a gyerekek süketnémák voltak, mégis felejthetetlenül fejezték ki legbensőbb gondolataikat. Aki ott volt a Művészetek Házában ezen a hétvégén, olyan élmények részese lehetett, amelyek középpontjában az egymás iránti megértés és szeretet állt.

A fesztivállal kapcsolatban szeretettel várják az érdeklődőket:
Tel./fax (36) 410-324; (36) 410-094 (Berecz Klára)
e-mail:
ifihaz@free.agria.hu

 

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!