Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Színházi költészet (Archívum)
A Holland Táncszínház jött, táncolt és győzőtt
Szerző: Eszéki Erzsébet
2002. július 2. 13:40

A Budapesti Tavaszi Fesztiválra hozott programjukat az együttes – és a kortárs koreográfia – meghatározó személyisége, Jiřy Kilian darabja nyitotta, a Bella figura. A neves mester Prágában született, előbb szülővárosában tanult, az 1967-68-as évadot azonban már Londonban töltötte. Innen Stuttgartba ment, ahol John Crankoval dolgozott, majd önállóan is koreografált. 1973-ban szerződött át a Holland Táncszínházhoz, két évvel később már társigazgatója lett az intézménynek. Több mint húsz esztendő után visszavonult az igazgatástól, de megtartotta a művészeti tanácsadói tisztet.

A mű a frissebb alkotások közül való, 1995-ben keletkezett, egy zenei válogatásra, amelynek tónusát a barokk hangzás adja meg. A mű témáját Kilián jelzi ugyan, élet és álom, művészet és valóság viszonyáról szólna, ám ha a nézőben más asszociációk is ébredtek, az egyáltalán nem baj. Ellenkezőleg: az est másik két Kilián-alkotása, a Sarabande és a Bukott angyalok is számtalan képzettársításra ad lehetőséget.

Éppen ez az, ami a keresetten álmodern zagyvaságok fölé, szférikus magasságba emeli az NDT-t és műsorát. Egyszerű eszközökkel, szinte minimalista koreográfiával teremt magasrendű esztétikai minőséget a klasszikus elemekre épülő modern tánccal. A varázslatos mozgás Kilian megfogalmazásában csupa költészet és finom irónia, még a záró számban dobhangra előadott, csak nők által táncolt, rítus jellegű Bukott angyalokban is.

Az egyik jeles szólista, Paul Lightfoot Speak for Yourself című koreográfiája volt a középső műsorelem. A brit táncos - miután tanulmányait a királyi balett londoni iskolájában befejezte - 1985-ben szerződött az együtteshez, ahol már több jel mutatott arra, hogy nemcsak előadóként remek.

Lightfoot Kilian nyomán jár, már ami a gesztusrendszert illeti, de elképzelése egyéni, a vizuális eszközök merész bevetésével (a füst, a vízfüggöny és a ruhák szürke-ezüstös csillogásával)  továbblép azon az úton, amely táncegyüttesből valóban táncszínházzá formálja a kortárs mozgásművészeti formációt.


A Nederlands Dans Theater a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében lépett föl Budapesten, három estén (március 16-án, 17-én és 18-án) láthattuk darabjaikat a Vígszínházban.

 

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!