Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Játék ZajoKkal és JeleKkel (Archívum)
Az After Crying és Kurtág György zenéje a Budapesti Őszi Fesztiválon
Szerző: H. Magyar Kornél
2002. október 21. 11:54


A szombati kamarakoncerten az Új Színházban a kísérleti zene egyik vezető hazai műhelye, az After Crying együttes adott telt házas koncertet. A tavaly tizenöt éve működő zenekar a periférián való zenélés jelenségéből kovácsolt olyan érdemeket magának, amelyek nyomán ma már öt kontinensen elismert kísérleti műhelyről kell beszélnünk: lemezeik eladási rekordokat döntögetnek - elsősorban Hollandiában, Mexikóban, Brazíliában és Japánban. A három alapító tag, Pejtsik Péter, Vedres Csaba és Egervári Gábor zeneakadémiai tanulmányai után a klasszikus zene eszközeit olyan halhatatlan rockegyüttesek stílusával kezdte ötvözni, mint a Pink Floyd, a Uriah Heep vagy az Emerson, Lake and Palmer.

A zenekar mai hangzása ebből az alapból továbbfejlődve alakult. Mostani felállása (Egervári Gábor – fuvola, Görgényi Tamás – ének, szöveg, Lengyel Zoltán – billentyű, vokál, Légrádi Gábor – ének, Madai Zsolt – dob, ütőhangszerek, vibrafon, Pejtsik Péter – gordonka, basszusgitár, Torma Ferenc – gitár, billentyű, Winkler Balázs – trombita, billentyű) is hűen tükrözi, hogy Cryingék számára nincsenek határok vagy tabuk a zenében: akusztikus és elektromos hangszereléseik gazdagsága, kompozícióik összetettsége minden hangversenyt feledhetetlen zenei élménnyé varázsol.

Az Új Színház-beli esemény, mely a REZET címet viselte, egyfajta zenei kiáltvány is lehetne: az együttes vendége a Brass in the Five volt, aligha véletlenül. A rézfúvós együttes széles repertoárja a reneszánsztól a jövőbe mutató kísérletekig hasonló üzenetet hordoz, mint az After Crying korstílusokat ötvöző zenéje. A nagysikerű koncert ismét felidézte azt az érzést, ami az After Cryingot hallgatva mindig felrémlik bennünk: talán egyszer újra szorossá válhat a kortárs zene ma még törékeny kapcsolata a nagyközönséggel.

A 21-ei Kurtág-hangversenyre azok is minden bizonnyal várakozással tekintenek, akik egyébként jól ismerik a világhírű magyar zeneszerző életművét. A Zeneakadémia Nagytermében ugyanis a mester szimfonikus zenekari művei csendülnek majd fel. Kurtág, a kamarazene művésze ilyen minőségében tipikus XX. századi művész, akárcsak Cage. Részben a hangtechnika modern vívmányainak köszönhető, hogy a nagy zenei apparátusok kissé a háttérbe szorultak: a mikrofon tökéletesedése, a digitális felvételi és keverési módszerek ma már akár egy vonósnégyesből is wagneri hatású nagyzenekart varázsolhatnak.

Nem véletlen, hogy amikor Kurtág mégis szimfonikus zenekarra kezdett komponálni, merőben új kihívások foglalkoztatták. Művei hatására a nagy létszámú együttesek is sok kis kamarazenekarra bomlottak. A szerző instrukciói ezeket a csoportokat térben is elkülönítették egymástól, hogy valóban csak a zene nyelvén kommunikálhassanak a pódiumon. A kísérletezés mellett Kurtág érett szimfonikus művei is hallhatóak lesznek a hétfői koncerten a szerző híres Jelek, játékok, üzenetek című ciklusából. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát vezénylő Peskó Zoltánnál ezúttal sem lelhetnénk avatottabb szakértőre: a kortárs zenére specializálódott karmester Kurtág György mellett Eötvös Péterrel is közvetlen szakmai kapcsolatban áll.

Budapesti Őszi Fesztivál

Az After Crying együttes honlapja

A Brass in the Five honlapja

Kurtág György honlapja

Peskó Zoltán honlapja

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!