Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A doboz Pesty Fekete Doboza (Archívum)
Avagy miért nincs bátorságunk kinyitni a tévés Pandora szelencéjét?
Szerző: I-Web.hu
2002. október 16. 14:52


A téma
Filmünk fontos, közérdekű problémát fog körüljárni - ígéri az előzetesben Pesty. Téma: az útszéli prostituáltak helyzete. Jó, mondja a néző, bár eddig már 1287-szer látta ezt különféle műsorokban, lapokban és fórumokon. Baj ez? Önmagában nem. Ahány újságíró, annyiféle aspektusát tárhatja fel ennek a kimeríthetetlen szociológiai, emberi-jogi, kriminalisztikai, politikai és egészségügyi leletegyüttesnek, amit gyűjtőfogalommal rendezetlen helyzetű prostitúciónak nevezhetünk. S lehetne még sok újat is elmondani róla.

A képi feldolgozás sebei
Pesty stábja vállra kapja a képrögzítőt, aztán irány a sűrűje - ahogy ők képzelik. Tanulságos képeket láthatunk. Már abból a szempontból, hogy mint nyomor-dokumentarista alkotás (plusz bűnügyiek), hogyan oldják meg a riportalanyok inkognitóját. Volt már ugyebár ellenfényes beállítás, digitális kép- és hangtorzítás, áttetsző üveg mögül fényképezés, betakaró előterek, stb. Pestyék a szuperplánok mellett teszik le a voksot, így teljes képernyőt betöltő szájakat, orr és ajak profilokat, meg hátakat, lábakat látunk. Ízlés dolga, de nem mindenki szereti extraközelről figyelni egy nyálcsík táncát a sárga fogakon. Ha már fantomkép-részlet, akkor miért nem a szem? Mert a lélek tükre? Miért ne nézhessünk bele egy strici bizonyosan kifejező szeme világába, ahelyett hogy tátott sárga szájáról olvassunk?

Pesty László
A tartalmi rész nyűgjei
Pestyék filmje szerencsére még az elkapcsolás előtt vált, és tartalmasabb befejezést ér meg, noha végig bizonytalanság lebeg a film felett. Az alkotók érezhetően nem tudják pontosan, mit akarnak. A főnök ötletszerű felbukkanásaiból sem áll össze a mondanivaló vezérfonala. A Pesty Fekete Doboz filmje mindenbe belekap, de tisztességgel nem tárgyal végig egy problémát sem. Alapkívánalom lenne pedig ez, ha az alkotó gondolatokat is kíván közvetíteni.
A riporter legalább olyan jól tudja, mint a hősei és a néző is, hogy ebből az életformából nem lehet kiszállni, mégis meghagyja őket illúziójukban. Miért nem polemizál velük? Nem fennhéjázva, nem leereszkedően, csak egy kissé erősebben vakargatva meg a felszínt - még az is lehet, hogy szép és fontos mondatok hangoznának el. A gyerek érdeke, a gyerekért hozott áldozat például többször felbukkanó erős motívum mind a futtatók, mind a lányok oldalán. Legalább annyira, mint a viszonylag egyszerűen megkereshető sok pénz.
Pestynek azonban arra már nincs figyelme, hogy az állítólagos havi félmilliós keresmények nyomát tudakolja: vajh miért nem látszik ez sem rajtuk, sem a körülményeiken? A hazugságok lógnak a levegőben, és nincsenek leütve. A beszélgetések ott végződnek, ahol igazából kezdődniük kellene. És ez a baja az egész filmnek is.

Miért ne lehetne szebben?
Minden dokumentumfilmes elkészíti a maga romás-filmjét, a maga ősök-filmjét, a maga kurvás filmjét. Eddig rendben van. Ám gondolnánk, Pesty Lászlóban van (kell lennie!) annyi civil kurázsinak, hogy végre ő legyen az, aki lerántja a leplet erről az egész hazug gépezetről, amire van és mindig is lesz fizetőképes kereslet. Hogy Pesty és stábja lesz az, aki bemutatja azt a mérhetetlen cinizmust, közömbösséget és nemtörődömséget, ami a prostitúció kezelése mögött áll. Netán felvillantja az őket mélyen megvető, ám ugyanakkor tevékenységükre állandóan igényt tartó, képmutató társadalom álságosságait.
Unikum lenne egy olyan film, amely a kuncsaftokat venné kameratűz alá, s nem azokat, akiknek a legősibb mesterség - legalitás ide vagy oda - mindig is megélhetési kényszer lesz. Miért nem nyilatkoznak közelre tátott fogsorral a döntéshozók, a politikusok, a rendőrök, az ügyvédek: a jelen helyzet igazi bűnrészesei?
Nem erről kéne végre filmet csinálni?!

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!