Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Kerek erdő táncra perdül... (Archívum)
Nemzeti Táncszínház: Rókamesék - vidám játék kicsiknek és nagyoknak
Szerző: I-Web.hu
2002. október 16. 11:36


A színpad még sötét. A világos nézőtéren közel kétszáz fős nyüzsgő-zsivajgó, hangos gyereksereg. Nem várják az előadás kezdetét. Mint máskor, belefeledkeztek saját világukba. Nehéz elképzelni, hogy nyugodtan végigülnek és megértenek egy táncelőadást. Sok szülő megirigyelhetné, milyen egyszerű és milyen bölcs a művész, aki zseniális megoldással vonja a kétszáz szempár tekintetét a színpadra: a sötét színfalak mögül, minden megvilágítás nélkül egy kéz kezd el integetni. Játszi könnyedséggel veszi rá a gyerekeket, hogy egyszerre és hangosan mondják ki az általa mutatott számokat. Egy, kettő, három, öt, négy, öt... és a szertecikázó gondolatok rendeződnek a kis fejekben, minden figyelem és érdeklődés a színpad felé mutat.

La Fontaine, Aesopus híres történeteiből és népmesékből új történet születik a szemünk láttára. A tánc, mint a legősibb kommunikációs formák egyike, és a világ minden tájáról begyűjtött népzenei motívumokkal átszőtt zenei összeállítás kiemel a szürke októberi valóságból - végre szabadon szárnyal a fantázia! A narrátor csak egy-egy jelenet végén szól a közönséghez, az összekötő szöveggel segít megérteni a tánc mondanivalóját. Vagy inkább csak igazolja az ifjú bölcsek gondolatait? A szülő, a tanár ámulva ül a székben, s a szája tátva marad, mert ezek a hét-nyolc éves kicsik azonnal megértik a látottakat.

Egyszerű, inkább a színekkel mesélő jelmezeket látunk, díszlet és párbeszéd nincs. Csak a tánc mesél. A róka és a holló jól ismert története különös módon jelenik meg előttünk. A holló "ínycsiklandozó" tangóban szorítja magához a sárga-arany ruhában táncoló gyönyörű háremhölgyet, akit a róka folyton próbál lekérni. Döbbenet, hogy már a jelenet elején minden oldalról hallani, ahogy a kicsik egymás fülébe súgják: "A sárga a sajt"!

A székben ülve keresem a magyarázatot, hogy vajon miért is olyan nehéz szót érteni a gyerekekkel? Hiszen ugyanazt érzik, mint mi, ugyanazt a nyelvet beszéljük. Talán rohanó hétköznapjainkban egyre kevesebb a lehetőségünk arra, hogy közös élményben legyen részünk. Két külön világban élünk. De csak addig, amíg a színházban egymás mellé nem ülünk. A zenében folyton ismétlődő monoton alapritmus, és a visszatérő búgó hang, mint a sámánok rituális tánca, ugyanabba a mesevilágba repít mindannyiunkat. Együtt örülünk, együtt nevetünk, és együtt drukkolunk a színpad hőseinek. Ezeket az őszinte meserajongókat sohasem kell tapsra buzdítani, és a fináléban önfeledten táncolnak a világot jelentő deszkákon.
 
A színházból kiérve már nem sietünk. Nem számít, mennyi az idő, hogy sok még a lecke, és elkésünk az edzésről. Mi ma színházban voltunk. Végigsétálunk a macskakövön, megnézzük a szobrokat, és beszélgetünk. Ma már nincs "izé" és  "vedd meg azt a robotot, amelyik beszél és sípol és lövöldözik". A gyerek kerek mondatokban beszél az előadásról - és magáról. Kinyílt a kapu, a bensőjéhez vezető útra engedett. Nem kellett hozzá más, csak egy egyszerű, ámde tiszta, tökéletes előadás.

Nemzeti Táncszínház: Rókamesék
Szólót táncolnak: Bonifert Katalin, Sasvári Csilla, Sallay Stefánia, Balogh Csaba, Vámos László, Nagy Tamás, Lázár Szabolcs, Dékány Zoltán, Bednai Nikolett
Tánctanárok: Budai László, Juhász Zsolt, Mándy Ildikó, Nagy István, Vincze Andrea
Mesélő róka: Simorjai Emese
Jelmez: Kemenes Fanny
Munkatárs-tánckarvezetők: Maros Anna, Hajdú János
Rendező-koreográfus: Mucsi János

http://www.nemzetitancszinhaz.hu

 

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!