Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Vásári komédiázásra kényszerülnek (Archívum)
Megélhetési gondokkal küszködnek két szimfonikus zenekar alkalmazottjai
Szerző: H. Magyar Kornél
2002. október 16. 13:04


Az MR Szimfonikus Zenekarának csődközeli anyagi
helyzete miatt az utóbbi időben megromlott a viszony az intézmény vezetősége és Vásáry Tamás között. Vásáry már a Magyar Rádió Rt. által rendezett sajtótájékoztatón is feltárta a zenekar nehéz helyzetét. A zenekar október 4-ei, Zeneakadémiai hangversenyén a világhírű zongoraművész és karmester rendhagyó módon, több mint 10 perces szónoklattal fordult a közönséghez, s felhívta a figyelmet az aggasztó helyzetre.  Vásáryt a rádió vezetősége írásbeli figyelmeztetésben részesítette a nyilvános kommüniké miatt, amellyel az indoklás szerint „az intézmény belső szabályzatát megszegve, nem a megfelelő csatornán keresztül hozta nyilvánosságra a részvénytársaság belügyeit”.

Vásáry Tamás
Vásáry elmondása szerint
a médiatörvényben megszabott költségvetési keret, amelyet a rádió zenei együtteseinek finanszírozására kell fordítani, már évek óta kevésnek bizonyul – tavaly a 600 millió forinton túl mintegy 400 millió forintra volt szükség. A helyzetet az idén súlyosbította, hogy az intézmény szervezeti átalakulása folytán a zenei együttesek a Bartók Adó-főszerkesztőséghez kerültek, amely maga is évek óta forráshiánnyal küzd. Az éves keret az idén csupán az első negyedév kiadásaira volt elegendő, a Bartók rádió főszerkesztősége pedig nem tudja magára vállalni a plusz forrás előteremtését. A főzeneigazgató szerint nem lehet minőségi garanciát vállalni olyan zenekar teljesítményéért, amelynek tagjai vásári komédiázással, haknikkal igyekeznek kiegészíteni a keresetüket. A 180 ezer forintos átlagfizetés alsó határa 120 ezer forint (ennyi a kezdő zenészek javadalmazása), a hangszerjavítás és -vásárlás méregdrága költségeire pedig egy forint többlettámogatást nem kapnak a zenekar tagjai. Mindez messze elmarad a legnagyobb magyar zenekarban szokásostól: az NKÖM központi költségvetéséből táplálkozó Nemzeti Filharmonikusoknál a zenészek átlagjövedelme ennek a négy-ötszöröse.

Göblyös István, a Magyar Rádió Rt. gazdasági ügyekért felelős alelnöke cáfolni igyekezett a zenekari tagok megélhetési problémáiról hallható híreket. Egyebek között kiemelte: a rádió finanszírozása mellett folyamatos marketingtevékenységgel tartja fenn a kapcsolatot a zenei együttesek és a közönség között. Ennek része magyarországi, illetve külföldi koncertturnék szervezése is, ezen hangversenyeknek köszönheti a zenekar a mai napig tapasztalható népszerűségét, és ez lehetőséget ad arra is, hogy pótolják a költségvetés hézagait is. A Papirusz.hu - Kulturális Portál azonban úgy tudja, hogy a turnék bevételei nem a zenekar költségvetését egészítik ki, hanem azokról a rádió vezetősége dönt. 

MÁV Szimfonikus Zenekara
Ennél is elkeserítőbbek az állapotok a MÁV Szimfonikus Zenekar
háza táján, amiről az október 9-ei keltezésű, Görgey Gábor kulturális minisztert megszólító nyílt levél számol be. A MÁV zenekar sohasem tartozott a túlfinanszírozott művészeti intézmények közé, de az idén 57. éve működő együttes világszínvonalú teljesítménye miatt büszkén vállalták a tagok az együttműködést – még a vékonyabb szelet kenyér ellenére is. Mára a helyzet tarthatatlanná vált. A MÁV zenekar érdemei ellenére országos szinten is a legrosszabb anyagi helyzetben lévő professzionális zenekar. A tagok 74 300 forintos átlagkeresetének feljavítására tett ígéreteket többször is csalódás követte: legutóbb a közalkalmazotti 50 százalékos bérfejlesztéssel egyidőben született megállapodás a minisztérium valamint a Zene- és Táncművészek Szakszervezete között a nem közalkalmazotti státuszú művészeti intézmények helyzetének javítására is – a MÁV zenészei a megállapodás dacára csak a szokásos összeget találták a borítékban.

A zenekar levelére Görgey Gábor külföldi útja miatt a minisztérium még nem adott hivatalos választ. A kulturális tárcánál megkeresésünkre Olt Boglárka kommunikációs igazgatóhelyettes elmondta: a minisztérium a szakszervezettel folytatott egyeztetés során arra vállalt garanciát, hogy a Kormány előtt képviseli a nehéz helyzetben lévő zenekarok, így a MÁV Szimfonikusok érdekeit is, és közbenjárásával igyekszik a központi költségvetés tartalékalapjából biztosítani a bérkorrekciót. A kezdeményezést azonban a kormány elutasította, a pénzeket az egészségügy céljaira fordította. Ezt követően Görgey Gábor levélben kérte László Csaba pénzügyminiszter segítségét, hogy ezzel az utolsó kísérlettel próbálja az áldatlan állapotot orvosolni.

Mindkét intézmény szóbeli ígéretek egész sorát hallotta már, melyek szerint a méltányos anyagi támogatás kerete záros határidőn belül mindenképpen biztosítva lesz. Az alkalmazottak azonban nem titkolják: nem látják a kiutat kiszolgáltatott helyzetükre.

A MÁV Zenekar hivatalos honlapja

A Magyar Rádió zenei együtteseinek honlapja

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!