Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Bartók és Wagner lovagja: Sir Georg Solti (Archívum)
Emlékkoncerttel tiszteleg egykori karmestere előtt az Opera
Szerző: H. Magyar Kornél
2002. október 15. 15:08


Solti György, a világhírű zongorista, karmester és társulatszervező
a második világháború hajnalán hagyta el szülőhazáját: mint visszaemlékezéséből kiderül, keserűen tapasztalta, hogy a faji törvények miatti kiszolgáltatottságában nem talált kollégái között olyanra, aki szolidaritásáról biztosította volna. Alighanem ezzel magyarázható, hogy még a ’70-es években sem volt hajlandó magyarul beszélni a fiatal magyar zenészgeneráció legtehetségesebb képviselőivel, mellette tanuló ösztöndíjas növendékekkel. Csak a halála előtti években enyhült meg: Petrovics Emil visszaemlékezése szerint még ekkor is jobban tudott magyarul, mint angolul vagy németül.

Tanulóéveinek köszönhető kivételes érzéke a magyar zeneszerzők, elsősorban Bartók Béla műveinek tolmácsolására. A Kékszakállú herceg várának 1979-es lemezfelvétele hozzájárult a Bartók-opera világméretű elismertségéhez. De Solti szinte mindenből aranyat csinált, amihez hozzáért: az ő nevéhez fűződik a monumentális Wagner-tetralógia, a Rajna kincse első teljes lemezfelvétele. Tevékenysége nyomán a világ számos dalszínháza és szimfonikus zenekara indult soha nem látott virágzásnak.

Aligha lehet véletlen, hogy az október 20-i emlékhangverseny két kiemelt énekes szólistája Kováts Kolos és Sass Sylvia. Ők ketten voltak ugyanis a közreműködői Solti legendás, 1979-es Kékszakállú-felvételének. Az est keretében természetesen fölcsendül egyebek között az egyfelvonásos opera is koncertszerű előadás formájában.

Solti előadóművészi erényei közül szinte mindenki legendás szigorát emeli ki. A kotta tisztelete azonban nem mindig volt elsődleges szempont karmesteri elvei között: nem véletlen, hogy inkább a tolcsámolásában felcsendülő zeneművek fékezhetetlen lendületét méltatják a kritikusok. Mindez Solti fantasztikus emberi vitalitásából táplálkozott, amelynek segítségével élete utolsó napját is munkával töltötte – a János passió partitúrája feküdt asztalán, amikor 1997-ben, franciaországi nyaralása során, álmában érte a halál.

Teljesítményét az egész művelt nyugati világ elismerte: a legnagyobb elismerésekben részesítette Amerikától Anglián és Portugálián át Magyarországig a zenerajongó közönség. Emlékét Bartók említett színpadi művén kívül Mozart és Liszt versenyműveinek segítségével idézik meg a közreműködők, Sass Sylvia, Kováts Kolos mellett Pauk György hegedű- és Vásáry Tamás zongoraművész, akiket a Magyar Állami Operaház zenekara kísér Ligeti András vezényletével. Az est díszvendége lesz Lady Solti, ünnepi köszöntőt mond Görgey Gábor kulturális miniszter.

http://www.opera.hu

http://www.deccaclassics.com/artists/solti

http://www.koncertkalendarium.hu

 

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!