Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Google kereső: 8930 találat (Archívum)
Visszhangok Kertész Imre Nobel-díjára
Szerző: I-Web.hu
2002. október 11. 16:29

    
     A 72 éves Kertész Imre az első magyar író, aki megkapta az irodalmi Nobel-díjat. A Kossuth-, József Attila- és Herder-díjas író holokauszt-tapasztalatait dolgozza fel regényeiben. 1944-ben deportálták Auschwitzba, innen került Buchenwaldba. Sorstalanság című, 1975-ben megjelent első regénye, amelyet külön kiemelt a svéd Királyi Akadémia méltató beszéde, egy kamaszfiú náci haláltáborokban átélt élményeit örökíti meg.

     A 10 millió svéd koronát, azaz mintegy 260 millió forintot Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én veheti át az író Stockholmban.

     A hír hallatán Medgyessy Péter miniszterelnök, Mádl Ferenc államelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Görgey Gábor kulturális miniszter és Demszky Gábor főpolgármester rögtön levélben és telefonon köszöntötték az éppen Berlinben dolgozó Kertész Imrét. Tordai Péter a Magyarországi Zsidó Hitközség és a magyarországi zsidóság nevében gratulált az írónak. Kalász Márton, a Magyar Írószövetség elnöke pedig úgy ítélte meg, hogy Kertész Imre díja nemcsak az író, az egész magyar irodalom elismerését jelenti.

     Németország nevében Johannes Rau államfő és Julian Nida-Rumelin kulturális államminiszter gratulált a tavaly már német Becsületrenddel kitüntetett írónak. A lengyel irodalmárok Tadeusz Borowski (1922-1951) nevével hozták összefüggésbe, aki szintén a holokauszt írója. A párizsi magyar és francia értelmiség képviselője, Fejtő Ferenc történész, író és publicista azt nyilatkozta, hogy Kertész Imre végre megkapta a régóta kiérdemelt elismerést, hiszen hazájában mindmáig kevésbé becsülik, mint külföldön. Műveinek francia fordítója, Charles Zaremba szerint ez az életmű a 20. század nagy tragédiáiba, a második világháborúba és a holokausztba ágyazódik be. Az osztrák írók közül Robert Menasse, Gerhard Roth, Josef Haslinger és Elfriede Jelinek örömmel üdvözölték a magyar író díját. 

     A magyarországi fogadtatás egyetlen szépséghibája, hogy a Nobel-díjat a hatályos adószabályok szerint mintegy 100 millió forint adó terheli. A személyi jövedelemadó-törvény ugyan adómentesnek nyilvánította a Kossuth- és a Széchenyi-díjat, a Nobel-díjra azonban nem vonatkozik a tehermentesítés. A Magyar Adótanácsadók Egyesületének elnöke, Zara László, azt javasolta, hogy az Országgyűlés még 2002-ben, visszamenőleges hatállyal módosítsa a törvényt és tegye adómentessé a Nobel-díjat. 

Kapcsolódó linkjeink:

Aki itthon sokáig csak titkos író volt - beszélgetés Kertész Imrével

Kertész Imre az első magyar irodalmi Nobel-díjas 

Lapszemle - Képek - szöveg nélkül

 

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!