Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Ömlik a szó (Archívum)
371 pályamű érkezett a Magyar Rádió hangjátékpályázatára
Szerző: I-Web.hu
2002. október 10. 13:26

 

A terem zsúfolásig megtelt,
szakmabeliek, íróemberek és családtagok vegyesen foglaltak helyet az asztalok körül. A műsort az Irodalmi Szerkesztőség munkatársa, Liptai Katalin vezette, aki azt is elmondta, hogy nemcsak hangfelvétel készül a díjkiosztó ünnepségről, hanem bárki megtekintheti azt az interneten élőben. Bizonyságul meg is csodálhattuk a kamera képét egy vásznon. Két helyen voltunk egyszerre: egy valódi és egy virtuális világban. Hiába, ez már a 21. század!

Vallai Péter
azon színészeink egyike, akinek hangját jó ismerik a rádióhallgatók, hiszen hangjátékok rendszeres szereplője. Most óriási halom dossziét cipel, leteszi, indul a következő adagért, Udvaros Dorottya művésznő (aki szintén gyakori vendég a rádióban) döbbenten nézi. Hamarosan kiderül, Vallai Péter a beérkezett pályaműveket hozta magával, éppen 371 darabot. A szám megdöbbentő. Az elhangzott felhívásra, miszerint: hölgyek, urak, lehet hangjátékot írni! kis hazánkban 371 agy kezdett lázasan dolgozni, 371 ember írta meg a saját történetét abban a reményben, hogy abból valaha hangjátékot készít a Magyar Rádió.

Az Irodalmi Szerkesztőség
munkatársai nem nyughatnak. Öt évvel ezelőtt arra kérték a rádióhallgatókat, küldjék be naplóikat, memoárjaikat, önéletrajzi írásaikat. Azokat a kallódó szövegeket, amiket egyszer már valaki megírt, s azóta ott lapulnak a padláson vagy a sublótban, felfedezésre várva. Akkor maguk is megdöbbentek, milyen nagy volt az érdeklődés. A felhívásra négyszáz pályamű érkezett a szerkesztőségbe, köztük jónéhány jelentős irodalmi értéket képviselt. Két éve azzal az ötlettel álltak elő, hogy írják meg a hallgatók életük legfontosabb történeteit. Erre a felhívásra több mint ezer pályamű érkezett.

A Hangjátékpályázat
az első jeligés pályázat a Magyar Rádió történetében. A jelige jótékony védelmében aztán megírhatta pályaművét bárki, aki úgy érezte, ez a forma felel meg leginkább mondanivalója kiteljesítéséhez. A Művészeti Szerkesztőség vezető dramaturgja, Vágó Péter volt az, aki a beérkezett összes anyagot elolvasta, aztán egy előzsűri kiválasztotta a legjobb száz alkotást, amelyek végül az öttagú főzsűrihez vándoroltak. A zsűri tagjai, (Varsányi Anikó, szerkesztő, Solténszky Tibor dramaturg, Vágó Péter vezető dramaturg, Kővári Katalin rendező-dramaturg, és Kőrösi Zoltán, a Művészeti Szerkesztőség vezetője) elolvasták mind a száz pályaművet, majd négy kategóriába sorolták a munkákat:

1. Kiemelt pályamunkák
2. Szerződéssel jutalmazott pályamunkák
3. Oklevéllel jutalmazott pályamunkák
4. Egyéb munkák

Oklevélben részesült: Tóth-Máté Miklós, Pataki Éva, Csató Károly, Szekér András, Gosztonyi János és Borbély István.
Szerződést kap, és a Magyar Rádió hamarosan megvalósítja a hangjátékát az alábbi szerzőknek: Rácz Lajos, Piros Sándor, Benkő Attila, Dr. kaposvári Bertalan, Borbély Szilárd, Nyerges András, Czigány György, Toepler Zoltán, Kálnay Adél, Csender Levente, Visky András, Bodor Béla

Az öttagú zsűri értékelése szerint harmadik díjat nyert Bogáti Péter Hangok című darabja. Második lett Dolhay Zsolt Drága Pelle című hangjátéka, az első díjat pedig Vinnai András kapta Nagyon rossz a memóriám című darabjáért.

A díjakat Kondor Katalin, a Magyar Rádió elnöke adta át. Az első három helyezett hangjáték még ebben az évben hallható lesz a Magyar Rádióban.


Bogáti Péter éveken keresztül volt a Magyar Rádió és a Magyar Televízió munkatársa. Első hangjátékát ötvenöt évvel ezelőtt írta, 1944-ben hangzott el a rádióban. Húsz évvel ezelőtt pedig a kritikusok díját kapta egy hangjátékáért. Mostani, Hangok című darabjának főhősei hajléktalanok.

Dolhay Zsolt mérnökember, soha nem volt köze az irodalomhoz. Néhány évvel ezelőtt egy BBC hangjátékpályázat miatt írta első hangjátékát. A Drága Pelle című darab története részben önéletrajzi ihletésű. Gyerekként élte át 1956-ot, s a hangjátékban ezekre az időkre emlékezik.

Vinnai András a Krétakör Színház tagja volt egészen a legutóbbi időkig. Nagyon rossz a memóriám című darabjának főhőse egy olyan ember, aki semmire sem emlékszik, ám élete teljesen megváltozik, amikor váratlanul szert tesz egy diktafonra.


Megkérdeztük Vágó Pétert, a Művészeti Szerkesztőség vezető dramaturgját:

papirusz: Ön valóban végigolvasta mind a 371 beérkezett alkotást?

Vágó Péter: Lényegében igen. Talán egy-kettő volt olyan, aminél az első pillanatban látszott, hogy tévedésből küldték be erre a pályázatra. Megkaptuk például egy kőszénbánya történetét, nos annak végigolvasására még én sem vállalkoztam. Ha az ember gyakorlott olvasó, rögtön megérzi, hogy melyik pályaműben van benne az a szikra, ami elengedhetetlen egy ilyen anyag megírásához.

- Voltak kedvenc témák, leszűrhető a pályaművek alapján, hogy mi foglalkoztatja az embereket 2002-ben?

- Amikor úgy döntöttünk, hogy ne meghívásos, hanem nyílt pályázatot írjunk ki, abban bíztunk, hogy mindenki tollat ragad majd, akinek mondanivalója van. Nos, ez így is történt, ezért nem fedezhetőek fel divatos témák. Voltak néhányan, akik napjaink eseményeit dolgozták fel, publicisztikai hevülettel, de voltak formajátékok, álomjátékok, és szórakoztató célzattal készülő krimik is.

- Erős volt a mezőny?

- Erősebb, mint gondoltuk. Most a legjobb huszonkét művet emeltük ki, de ha őszinték akarunk lenni, azt mondhatjuk, hogy ki lehetett volna állítani talán még egyszer huszonkét közel hasonló színvonalú pályamunkát. Vinnai András hangjátéka volt az egyetlen, amely magasan kiemelkedik a mezőnyből, egyikünk számára sem volt kérdéses, hogy ő kapja az első díjat.

 

Kőrösi Zoltán, a Művészeti Szerkesztőség vezetőjének véleménye

papirusz: Az ember azt gondolná, hogy a digitális technika és az Internet világában a rádiójáték elavult és népszerűtlen műfaj...

Kőrösi Zoltán:  Mi is ezt gondoltunk egészen addig, amíg be nem érkezett a pályázatra ez a 371 hangjáték. Meg kell mondjam, mi csodálkoztunk a legjobban, hogy ekkora volt az érdeklődés. Ez a szám azt bizonyítja, hogy Magyarország még mindig az írók és költők országa.

- Vajon mi az oka annak, hogy ennyi ember megmozdult a felhívásra?

- Mi itt a Művészeti Szerkesztőségben évek óta azon dolgozunk, hogy megszólítsuk a közönséget. Ezt tettük a korábbi pályázatok meghirdetésekor, és azt hiszem, azok sikere hatással volt a mostani pályázatra is. Másrészt szeretném azt hinni, hogy a rádiózásnak az a fajta hangja, amit mi művelünk, s ami Magyarországon valóban csak a közszolgálati rádiókban hallható, mégsem annyira érdektelen. Mivel köztudottan a rádiózás áll legközelebb az olvasáshoz, most bámulhatnak mindazok, akik a Gutenberg Galaxis végéről, vagy a rádiózással kapcsolatos asszociatív készségek elhalásáról beszélnek.

 
 
Jelenleg 9 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!