Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Létezünk (Archívum)
Az utolsó blues
Szerző: Sulyok Máté
2002. október 28. 11:05


Andris látszólag boldog családi életet él Judittal és kisfiukkal, Danival. Legjobb barátja, Zoli egyben üzlettársa is négy péküzletben Budapesten. Az év másik felében pedig Andris Krakkóban jegyesével, születendő gyermeke anyjával, Beával együtt a Teremtést festi egy kápolna mennyezetén. Andris épp úton van Lengyelországba. Unatkozási ellenszerként felveszi a stoppoló zsokét, akinek viselkedése, kérdései és 100 női mellet tartalmazó albuma azután kezd kínossá válni számára. Egy pihenőhelyen otthagyja ugyan őt, ám ezt nem teheti büntetlenül: az autóban félig(!) elromlik a fék, és Andris nem tud megállni…

A realisztikusnak tetsző történetet az ördögi stoppos figurája emeli el a való világtól. Különös, bizarr viselkedése és találó megjegyzései, kérdései katalizálják Andris gyötrődéseit, álmait. A szereplők többször utalnak Andris egy álmára, amelyben ledobják egy hegyről. Az álom megfejtését természetesen senki nem vállalja magára, és Andris sem emlegeti. Bár jelzés nincs rá, de talán a zsoké azon kényelmetlen, közhelyszerű kérdésére, hogy tudniillik üzletember létére „meg tud-e még hatódni, tud-e még sírni?” indul meg benne a válaszadás hosszú, keserves folyamata, amelyet azután sürgőssé tesz, hogy a – nyilvánvalóan szimbólummá váló – kocsival még akkor sem tud megállni, amikor kifogy belőle a benzin.

Belső útkeresésében különböző karakterek különbözőképpen segítik a bolyongót. Barátja és üzlettársa, Zoli racionális megoldást javasol: menjen neki egy fának, akkor majd megáll. Andris idegenbe szakadt anyja és az öregkorára jósolgató Zsül a múlt, a „már egyszer megtörtént a családban hasonló eset” predesztinációját képviseli, és nyilvánvalóan az érzelmi oldalt erősíti, amelynek két végén a két nő (és a két gyermek) található, Judit Danival és a várandós Bea.

Az utolsó blues az akciófilmek és a való világ típusú játékok korában teszi fel kíméletlen kérdéseit, amelyek közül előbb-utóbb – mint Andrisnak – választanunk, és amelyekre válaszolnunk kell.


Az utolsó blues (magyar, 2001 – 96 perc)
Rendezte és a forgatókönyvet írta: Gárdos Péter; fényképezte: ifj. Seregi László; vágó: Miklós Mari; zeneszerző: Takáts Tamás; producer: Szekeres Dénes, Jan-Kidawa Blonski; szereplők: Kulka János (Andris), Fullajtár Andrea (Judit), Agnieszka Wagner (Bea), Paudits Béla (a Zsoké), Rudolf Péter (Zoli), Agárdy Gábor (Zsül nagybácsi), Tábori Nóra (Andris édesanyja), Jordán Tamás (Andris édesapja), Bertalan Ágnes (Zoli felesége), Mesés Gáspár (Dani), Kolovratnik Krisztián (taxis).
Forgalmazza a Budapest Film.

Kapcsolódó hanganyagunk: Az utolsó blues címdala


Az utolsó blues díja:

– a legjobb operatőr díja – 33. Magyar Filmszemle, 2002.

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!