Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu




Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Idegen tollakkal... (Archívum)
Camilo José Cela Nobel-díjas írót plágiummal vádolják
Szerző: I-Web.hu
2002. október 9. 19:44

 

Tomas Garcia Yebra most megjelent Desmontado Cela (Lerombolni Celát) cím? tényfeltáró könyvében meg is említi azt a két spanyol írót, akik négerkedtek a kitüntetettnek. Ám Marcial Suarez és Mariano Tudela már szintén halott, tehát nincs aki hitelesen meger?sítené vagy megcáfolná az igen súlyos vádakat.

Yebra, aki oknyomozó újságíró, könyvtárakban kutatott fel bizonyító erej? kéziratokat, illetve bizalmasan elbeszélgetett Cela családtagjaival, barátaival és ellenségeivel. E vádak bizonyosan tovább rombolják az író tekintélyét, amit már több plágium-per is megingatott. Carmen Formoso Lapido spanyol írón? például nem kevesebbet állított a bíróság el?tt, mint hogy az ? m?vének újrafeldolgozása Cela 1990-es, nagysiker? Szent András keresztje cím? regénye, amellyel az író elnyerte Spanyolország legnevesebb irodalmi díját, a Planetát. Az tény, hogy mindkét regény arról szól, hogyan változtatja meg a feketemágia néhány n? életét a Franco-éra idején. Szokatlan egybeesés.

A pert ugyan több mint tíz éve halasztgatják, azonban Cela jó hírét ez is megtépázta. Az észak-nyugat spanyolországi Galíciában született Cela a Pascual Duarte családja cím? regényével szerzett hírnevet 1942-ben (1972-ben magyarul is megjelent). Ezt a m?vét annak idején a cenzúra nem engedte a könyvesboltokba, de ennek ellenére világhír? lett. Camilo José Cela 1989-ben nyerte el az irodalmi Nobel-díjat.

http://www.nobel.se/literature/laureates/1989/cela-bio.html

 

 
 
Jelenleg 1 olvasó böngészik a Papiruszon

Ingyen hirdetés | Fesztivál, rendezvény
Weboldal készítés