Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Szabó Magda és az Ismeretlen Olvasó találkozása (Archívum)
Az írónő életrajzi regényének bemutatója
Szerző: Sulyok Máté
2002. október 10. 12:45


„Az élet kilencedik évtizedében elkerülhetetlen a múlt idővel való szembenézés: az író makacsul kitér minden, kamasz, majd fiatal felnőtt életére irányuló kérdés elől. Most feltöri a hallgatás pecsétjét, elég öreg már ahhoz, hogy ne szégyelljen semmit, ami vele és övéivel valaha megesett: egyetlen tanúja önmagának, családját behörpölték a temetők, senki érzékenységét nem bántathatja már nyíltságával” – olvasható a könyv fülszövegében. Szabó Magda a világ és élete alakulását 1917 és 1939 között mondja el a két kötetben.

„Adósa én már csak annak vagyok, aki bizalma, szeretete, érdeklődése holtomig elkísér, hadd ajánljam eddig fel sosem tárt esztendőim végre rögzített történetét, az Ismeretlen Olvasónak. Hallja ki csak ő is Elise szövegtelen dallamából a neki szóló üzenetet, ahogy a most megjelent regény főszereplője, Cili értette, mit közöl a nagy titok közül vele a mester, miért mondatja vele a dallamhoz ezt a szöveget: Gondolj rám, ha egyszer nem leszek. Sokszor. Sokszor.” Az író is ezt kéri az Ismeretlen Olvasótól, mert egyszer emlék lesz ő is.”

Szabó Magda: Für Elise regénybemutató csütörtök 16 óra, Európa Könyvesház (Bp., V. ker. Bajcsy-Zsilinszky út 35.).

A debreceni származású Szabó Magda, szülővárosának egyetemén 1940-ben szerzett latin-magyar szakos tanári és bölcsészdoktori diplomát. Tanított, majd 1945-től a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium munkatársa volt. A második világháború után írta meg első versesköteteit (Bárány, Vissza az emberig) is. 1949-ben elbocsátották állásából. Ugyanekkor szüntették meg a kor legjelentősebb irodalmi elismerését, a Baumgarten-díjat, amelyet már nem kapott meg, hiába ítélték oda neki előzőleg. 1949-től nem is publikálhatott; kilenc éven keresztül nem jelent meg műve.

A Freskó (1958) és Az őz (1959) című regényeivel lépett ki a kényszerű hallgatás után a nyilvánosság elé. 1959-ben József Attila-díjat is kapott. További elismerései: Kossuth-díj (1978), Pro Urbe Budapest-díj (1983), Csokonai-díj (1987), Getz-díj (1992), Déry-díj (1996), Nemes Nagy Ágnes-díj (2000), Corvin-kitüntetés (2001).

Szabó Magda – többek között – az Európai Tudományos Akadémia és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja, Debrecen díszpolgára.

 
 
Jelenleg 9 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!