Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Lapszemle (Archívum)
Ötösfogat a Filmvilágban
Szerző: I-Web.hu
2002. október 9. 14:06

A szerző egy kerekasztal-beszélgetés keretében faggatja az ifjú tehetségeket, Török Ferencet, Pálfi Györgyöt, Bodó Viktort, Schilling Árpádot és Mundruczó Kornélt szakmáról, karrierről és magáról a készülő új filmről, a Megállóról.

Ez az alkotás a Bodó Viktor által öt hónapja alapított Magma Társaság első filmes vállalkozása. "Ha itt valaki készít egy viszonylag magas nézőszámot produkáló, több díjat nyert első filmet, az nem sok jóra számíthat. A piac nem rentábilis, filmtörvény nincsen, az állami támogatási rendszer nem preferálja a sikert - kesereg Török Ferenc a Moszkva tér és az Alig című dokumentumfilm
rendezője. Bodó Viktor már kicsit erősebben fogalmaz: "Jó volna, ha megengedhetnénk magunknak, hogy kimondjuk: szeretnénk ezen a pályán maradni, jövőre nagyjátékfilmet forgatni. Ennek az a feltétele, hogy létrejöjjön egy olyan működőképes finanszírozási rendszer, amelyben a filmipar szónak realitása van."

A Megálló című film alapkoncepciója Bodó és Tasnádi István színházi szerző ötlete volt, miszerint a 78-as éjszakai busz egyik megállója legyen az öt epizódból álló, 15-20 perces szkeccsfilm helyszíne. Ám hamarosan kiderült, Schillingen kívül mindenki túllép az egyszerű "78É megállón", és mindannyian egy új formanyelv kipróbálására adják a fejüket. Erről Bodó így nyilatkozik: "Kísérletezni akarok mindig, amíg csak tehetem. Sokszor beleszeretek egy érthetetlen, különös dologba, és nem tartom magamat sem koncepcióhoz, sem rendezői szigorhoz. Szeretek mélyvízbe ugrani, ez tart életben."

Mundruczó saját epizódjában például egészen különös dologra vállalkozik, operafilmet készít: "Az a típusú modernitása véget ért a filmművészetnek, hogy egységes filmnyelvet beszélnek az alkotók. Azért esett az operára a választásom, mert ez a zenei műfaj Gesamtkunstwerk."

Az írásból megtudhatjuk, hogy az ifjú titánoknak komoly segítségük lesz Jancsó Miklós személyében, aki ugyan nem rendez önálló epizódot és a tanácsadói pozíción túl az "összekötő" szereppel ruházzák majd fel, ám aligha kétséges: vigyázó szemeit rajtatartja az ötösfogaton. "Öten leszünk a filmben, meg a Miki bácsi - mondja Pálfi György-, ezért a generációs film biztosan hordoz majd valamilyen jelentést. Majd a vágóasztalon kiderül, hogyan passzolnak ezek egymás mellé". Schilling szerint az sem kizárt, hogy azt kérdezik majd egymástól: "Mi a francot keres egymás mellett ez az öt film és mi tartja össze a Megálló címen kívül - ha az még akkor egyáltalán aktuális lesz."

Horeczky Krisztina: Filmrendezõ zenekar
Filmvilág 2002. október  (10-13. oldal)

A cikk hamarosan olvasható lesz a www.filmvilag.hu weboldalon.

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!