Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Egy művészpár-klasszikus (Archívum)
Anna Margit és Ámos Imre életmű-tárlat
Szerző: Eszéki Erzsébet
2002. október 3. 15:48

 

A Szentendrei Festőtelep és a kapcsolódó Európai Iskola kedvelt alkotóközössége volt a művészházaspároknak: Zemplényi Magda-Marosán Gyula, Vajda Júlia-Vajda Lajos, Vajda Júlia-Jakovits József, Lossonczy Ibolya-Lossonczy Tamás, Schaár Erzsébet-Vilt Tibor, és Anna Margit-Ámos Imre csatlakoztak a 40-es években működő szellemi műhelyhez. A Falk Miksa utcai László Varg-Art Galéria Művészpárok-Szuverén művészek címmel ezúttal Anna Margit és Ámos Imre művészetéről próbál átfogó képet nyújtani a közönségnek.

Ámos életműve fiatalon, 1944-ben megszakadt, így a rajzos, "vajdás" korai képek után a harmincas évek végén, negyvenes évek elején készült, álomszerű, szürrealista alkotásai már az érett művészt mutatják be. Ezzel szemben a hat évvel fiatalabb, 1913-ban született Anna Margit ekkor készült, Chagallt és Ámost idéző munkái tekinthetők korainak, a következő, egészen a nyolcvanas évek közepéig tartó évtizedekben egészen más eszközöket használt mondanivalója kifejezéséhez. Először vásári figurák tűntek fel élénk színű, ál-naív alkotásain, mézeskalács-huszárok, paprikajancsik népesítették be képeit, majd az art brut, a kegyetlen művészet egyik legkarakteresebb hazai művészeként fejezte be pályáját, a vidám alakokat az elhatalmasodó betegsége hatására akasztott emberek, ördögök, csontvázak váltották fel.

Ámos élete utolsó éveiben több hónapot töltött munkaszolgálatosként, ám az alkotómunkát ekkor sem hagyta abba, a rendelkezésre álló eszközökkel, tollal, tussal, ceruzával dolgozott tovább. Ezekből a munkákból is láthat a közönség az október végéit nyitva tartó kiállításon.

http://www.kfki.hu/keptar/magyar/a/anna/
http://www.kfki.hu/~arthp/keptar/magyar/a/amos/

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!