Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Színarany érmék Újfehértón (Archívum)
A nyíregyházi múzeumba kerül a lelet
Szerző: Sárközi Lóránt
2002. október 3. 16:46

 

2002. április végén
a nyíregyházi Jósa András Múzeumba 64 db középkori-koraújkori aranypénzt vittek be Újfehértóról. A megtalálók elmondása szerint az érmék a belső kert rendezésekor kerültek elő 5-20 cm-re a talaj felszínétől. A külföldi és magyar dukátok között volt II. Rákóczi György tízszeres aranyforintja is. A múzeum régészei még aznap kimentek a területre, ahol újabb 44 db érmét találtak. A következő három nap kutatásai eredményeivel együtt összesen 260 db aranypénz került elő. Az éremkincs összetételét nézve 13-14-es minőségű színarany, a lelet összsúlya kb. 1 kg 30 dkg.

Az aranykincs
igazi ritkaságokat is tartalmaz, a legkorábbi Luxemburgi Zsigmond korából való (1387-1437), a legkésőbbi 1684-re, I. Lipót uralkodásának idejéből (1640-1705) származik. A lelet vegyes képet mutat: a 134 magyar veret mellett, 8 erdélyi, 7 lengyel aranyat, valamint a Német-Római-Császárság tartományainak, városainak, püspökségeinek (Hamburg, Bréma, Lübeck, Salzburg, Köln stb) pénzeit is megtalálhatjuk, de vannak velencei, west-frieslandi (Hollandia), svájci dukátok, sőt igazi unikumként a Rosenberg család magánpénze is a leletbe került.

Az érmeegyüttes
egy helybeli, vagy éppen menekülő nemes, polgár felhalmozott vagyona, vagy egy kereskedő hirtelenjében elrejtett kincse lehetett. Az első feltételezés mellett szól a leletben lévő tízszeres, négyszeres, dupla súlyú dukátok magas aránya miatt a felhalmozás lehetősége, valamint a lelet darabjainak tág származási időhatára is. A másik hipotézist a lelet változatos összetétele, a lengyel, az erdélyi, a német, és a velencei kereskedővárosok pénzeinek előfordulása, valamint az évzáró dátum valószínűsíti.

Ha a leletben talált
többszörös aranyakat (28 db dupla, 1 db 4szeres, 1 db hétszeres és 5 db 10szeres aranyakat) egyes dukátokra átszámítjuk, az összeg 342 aranyforintra rúg. Ez a korabeli aranyárfolyamokat figyelembe véve - 1 aranyat 5 forint 50 dénárral számolva - a kincs értéke 1539 forintot tett ki. Ezen a pénzen 70 szarvasmarhát, vagy közel 70 hordó tokaji bort lehetett volna vásárolni. Az elásott vagyonból tulajdonosa egy több szintes, teljesen berendezett, nagy belső kerttel és gazdasági épületekkel rendelkező kúriát vagy polgárházat is vehetett volna magának. Ez utóbbira immár a megtalálónak is futja…

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!