Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Katonás rendetlenség (Archívum)
Mintha függönyök szakadnának le, s egyre beljebb látnánk...
Szerző: Eszéki Erzsébet
2002. október 4. 10:16


A "rendetlen évad" azért furcsa, ha ezt az ember az egyik legjobban megkomponált évadokkal büszkélkedő teátrumról hallja, ráadásul magától az igazgatótól. Zsámbéki Gábor azonban meg is indokolja állítását: neki mindig kicsit gyanúsak voltak a rendes színházak, amelyekben minden pontosan betáblázott. A színészeknek ugyan jó a kiszámíthatóság, de ez mégis csak álrendesség. Ami a színházban kiszámítható, az részben unalmas is. A színház ugyanis a váratlanul előadódó dolgok színtere.

Asher Tamás
A Katona József Színház például a mostani évadban vár valami elementárisat Kornis Mihálytól, s bár a rendező, Ascher Tamás Zsámbéki Gábor bevezető szavai alatt még a Bécsből jövő vonaton ült, biztosabbat ő se tudott volna mondani. A darab ugyanis készül... Igaz, a világirodalom tele van kiváló darabokkal, amelyek biztonsággal műsorra tűzhetők. De jobb lenne az izgalmas, új Kornis - reménykedik Zsámbéki Gábor.

A teátrum első bemutatója október 6-án este lesz: az Állatfarm című produkció koreográfusa és rendezője Bozsik Yvette, aki állatok iránti tisztelete és kíváncsisága jeléül jólnevelt, mégis a közönséget többször megnevettető kutyájával ült ki a színpadra. Az Állatfarmban láthatók az egyre érettebb koreográfusnővel dolgozó táncosok és a Katona József Színház prózai színészei, például Szacsvay László és Rajkai Zoltán. S mivel a darab az utolsó percekben is formálódik, az október 1-jei évadismertető este előtt és után például a világítást állították be, így az évadról mesélő rendezők az Állatfarm díszletében ücsörögtek...

A Kamra első bemutatója Jon Fosse Őszi álom című darabja lesz október 11-én, amiről Zsámbéki Gábor lelkesen mesélte: Fosse a legutóbbi évek nemzetközi üstököse, aki nemcsak termékeny, hanem rendkívül tehetséges is. A tavalyi évadban Európában 40 Fosse-bemutatót tartottak. Egyfajta minimalista színház az övé, a stílusa is sajátságos: mivel központozás nélkül ír, bizonyos sorok az előzőkhöz és az utánuk következőkhöz is köthetők, s ezekből izgalmas lebegtetés születhet. Az Őszi álom ráadásul rendkívül költői darab, bármennyire puritán is. Az időközben befutott Ascher Tamás ennyit mond még: van benne valami norvégosan titokzatos. Bár átlagos mondatok hangzanak el, de szövevényes, burjánzó lesz az egész, megtelik titokzatos tartalommal. Mintha függönyök szakadnának le, s egyre beljebb látnánk.

Ezek a legközelebbi bemutatók, a továbbiakról időben hírt adunk. Csak annyit még: Ascher Tamás felolvasott egy foszlányt Kornis Mihály készülő darabjából. Kornis ugyanis régóta dolgozik ezen, meg-megáll vele, ír-ír, néha a darabot írja, máskor meg csak szövegeket vet papírra arról az egyetemes riadalomról és undorról, ami itt körbefog bennünket - kommentálta Ascher Tamás.

A felolvasott foszlány hallatán igaza lehet Zsámbéki Gábornak, aki nemcsak a teátrum igazgatójaként, hanem az egyik legkiválóbb magyar rendezőként is inkább vállalja a "rendetlen évadot", a bizonytalanságot, s vár Kornis Mihály darabjára.

 

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!