Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Egy élvezetes regény (Archívum)
Fű, szex és bujaság
Szerző: I-Web.hu
2002. október 9. 15:02

A színhely: Pozsony.
 A főszereplő: az élvezetek (szex, marihuána, alkoholmámor, finom étkek és a teljes felelőtlenség) buja démona.
 További szereplők: Simon, a cseppet szex-őrült dramaturg, aki előbbi tulajdonságából kifolyólag kínos szituációkba keveri magát. Elméleti alapvetése: „az egész világ egy nagy, tátongó anyapicsa”. Mirko, a Beograd Café végtelen türelmű tulajdonosa, aki füvet hoz, kávét főz, sört melegít és abszintot önt bonyolult barátaiba. Rehák, a saját világába belemerengő, elfáradt aktfotós, aki már csak esküvőket fényképez. Barbara, Rehák színésznő felesége, akinek sárgadinnye-mellei megdelejezték Simont, ennek folyományaképpen gyermekáldásnak néz elébe. Olga, Simon ex-kedvese, intelligens, önérzetes nő, aki ebbéli tulajdonságaiból adódóan szakít is hősünkkel már a regény elején. Nóra, Olga hamvas leánya, akinek romlatlan fiatalsága ugyancsak megdelejezte Simont, fent említett szakítás ezért is megy végbe.
 A cselekmény szövevényeit a tarot-kártya szimbólumrendszere tagolja és magyarázza implicit módon. A fejezetek elején egyre több fölfordított lapot látunk, s az új lap rejtett jelentése előkészíti a következő fordulatot. Míg elérkezünk az utolsóhoz, amely egy furcsa figurát ábrázol… A történet vége egy misztikus, extatikus fortissimo. A szereplők tehetetlen meghatározottságában, a helyzetek abszurditásában rejlő humort Győry Attila sok esetben kiaknázza. Dialógusai fordulatosak, szórakoztatóak, gyakran filmszerű dramaturgiával peregnek a drámai csattanás felé (tányér repül, pofon csattan, pohár tartalma landol az arcon stb.), hogy aztán szépen visszasimuljanak az irodalmi szöveg síkjába.
 Győry Attila a zuhanyzóban játszódó szeretkezést is egy filmjelenet elevenségével festi le – csak szókimondóbban, mint a film: nincs vágás. Azonban a szöveg „meg van emelve”: irodalmi akkor is, mikor szexről vagy a manifeszt módon felhorgadó férfivágyról ír. Mindezt humorral variálja: „Olyan pihés a szőrzete, akár a zsenge kukoricacsuhé. Szinte lelke van annak a pinnusnak, ábrándozott. Olga is törődött a szőrzetével, nyírta, mint egy uradalmi angolkertész a rá bízott gyepet, kutakodott Simon emlékezete bugyraiban.” Ezek az elemek energialökést adnak a szövegnek.
 Minden ízében mai történet ez: füvestül, szexmániás főhősestül, füstös, kávéillatú kávézóstul, kalamajkástul. Egy totál laza sztori.


Győry Attila: Kerékkutya. Kalligram Kiadó, Pozsony, 2002.

Kapcsolódó linkek:

Interjú a szerzővel

Fiatal felvidéki szerzők felolvasóestje a Bárkában

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!