Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Forrásban a koncertélet (Archívum)
Budapestre érkezik a Juilliard Quartet
Szerző: Sárközi Lóránt
2002. október 2. 16:15


Az együttes tagjai, Joel Smirnoff (1. hegedű), Ronald Copes (2. hegedű), Samuel Rhodes (brácsa) és Joel Krosnick (cselló), a New York-i Juilliard School tanárai, az együttes a világhírű művészképző iskola nevét viseli. A négyes több mint 50 éves működése alatt a világ legjelentősebb hangversenytermeiben és fesztiváljain aratott kiemelkedő sikert.

Juilliard Quartet
A Juilliard Quartet repertoárja mintegy 500 művet foglal magában, Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Brahms és Dvorák művein át a 20. század mestereinek kvartettjeiig ível. Az Egyesült Államokban elsőként játszották Bartók összes vonósnégyesét, s előadásuknak köszönhető, hogy Schönberg vonósnégyesei ismertté váltak. Az együttes kiemelkedő szerepet játszik a 20. századi amerikai kamarazene bemutatásában és népszerűsítésében.

1996-ban a Musical America Az év művészeinek jelölte a Juilliard Quartet tagjait. A jelentős folyóiratban Mark Swed így méltatta az együttest: „A Juilliard Quartet Amerika kvartettje. Ez az első tengerentúli együttes, amely szorosan kötődik nemcsak a kor, hanem a hely zenéjéhez is - Amerika zenéjéhez. Ez az a kvartett, amely lenyűgöző intenzitásával a kamarazene felé fordította Amerika figyelmét.”

A kvartett a New York-i Juilliard School keretein belül működik, s világszerte elismerik, milyen jelentős hatást gyakorol a vonós hangszeres hallgatók fejlődésére. Az együttes 1949 óta több mint 100 felvételt készített a Sony Classical kiadásában, s ezzel a Juilliard Quartet korunk egyik legtöbbet foglalkoztatott vonósnégyese.

2002. október 7-én a Zeneakadémián Mozart B-dúr vonósnégyese, Gunther Schuller IV. vonósnégyese és Beethoven F-dúr vonósnégyese csendül fel a Juilliard Quartet tolmácsolásában. 

A Forrás Koncertek következő programja a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében lesz 2002. október 8-a és 13-a között: a IV. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál műsorán klasszikus, reneszánsz, pop és dzsessz is szerepel, a hangszer hazai és külföldi mestereinek előadásában. A nyitó koncerten, október 8-án este 7 órakor, a fesztivál művészeti vezetője, Vigh Andrea lép fel, az esten közreműködik a tehetséges fiatal szoprán énekesnő, Hajnóczy Júlia.

A fesztivál vendége az idén a világhírű Maria Graf német hárfaművésznő lesz, s minden bizonnyal különleges csemegét kínál az osztrák Monika Stadler pop- és dzsessz műveket, saját átiratokat tartalmazó hárfaestje.

Ismét bemutatkoznak fiatal magyar hárfaművészek: a programban szerepel Lévai Mária reneszánsz hárfaestje, valamint Bajtala Emese kamaraestje. Október 13-án délelőtt a Zeneakadémián tanuló fiatalok mutatkoznak be, este a gálakoncerten Maria Graf és Vigh Andrea szólaltatja meg eredeti versenyműveket és átiratokat a Budapesti Vonósok kíséretében. A fesztivál alatt a koncertek látogatói testközelben is találkozhatnak a különleges hangszerekkel, amelyeket kiállításon lehet szemügyre venni. 

A hónap végén pedig, - szintén a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében - az I. Gödöllői Nemzetközi Liszt Fesztivál várja a zongora szerelmeseit. 2002. október 22-e és 26-a között kiváló zongoraművészek előadásában elsősorban Liszt-műveket hallhatnak a fesztiválra látogatók.

A nyitókoncerten, október 22-én - Liszt Ferenc születésnapjának évfordulóján - Jandó Jenő Liszt és Beethoven műveit szólaltatja meg, 23-án Bogányi Gergely tart ünnepi hangversenyt, melyen Liszt és Chopin műveit hallhatjuk. Majd a 2001-ben megrendezett Budapesti Nemzetközi Liszt Zongoraverseny két ifjú díjazottja, a 2. helyezést elért Tóth Péter, valamint a 3. helyezett Vadim Holodenko ad koncertet. 

Az utolsó estén Klukon Edit és Ránki Dezső tolmácsolásában átiratokat hallhatunk, melyeket nagyzenekari műből két zongorára, illetve négykezesre maga Liszt Ferenc írt át: Beethoven IX. szimfóniáját és Liszt Les Preludes című szimfonikus költeményét.

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!