Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Ismét együtt a Munkácsy-trilógia? (Archívum)
Megegyezés a Krisztus Pilátus előtt című festményről
Szerző: Sulyok Máté
2002. szeptember 30. 15:42


Munkácsy Mihály: Ecce Homo!
A Krisztus Pilátus előtt adományként került a kanadai galéria tulajdonába, az adomány elfogadásáról szóló okmányokat még november előtt hitelesítik, s ezzel elhárul az akadály az elől, hogy karácsony előtt ismét kiállítsák a festményt Debrecenben. A Hamilton Művészeti Galéria épületének rekonstrukciója 2005-ben fejeződik be, a felújított kiállítóhely a Magyar Nemzeti Galéria által előkészített ideiglenes tárlattal nyílhat meg.

Munkácsy Mihály: Golgota

 

 

Úgy tetszik tehát, két festmény sorsa megnyugtatóan alakul. Az Ecce Homo! Déri Frigyes hagyatékával került 1924 után Debrecenbe, s a rendkívül értékes alkotás azóta is megtekinthető a Déri Múzeumban. A Krisztus Pilátus előtt című festményt tavaly kellett visszaszállítani Kanadába, mert bár tulajdonosa, Joseph M. Tanenbaum a festményt örökös letétként hazánkban akarta hagyni, az adományozást csak Kanadában lehetett elintézni. 

Az igazi nehézségek a Golgotával merültek fel, amelyet a kép tulajdonosa szintén letéti szerződéssel hagyott Debrecenben. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma már 2002 tavaszán szerette volna megvásárolni a festményt, de a tulajdonos rendkívül magas összeget, a felröppent hírek szerint egymillió dollárt kért a festményért. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma viszont többször közzétette, hogy csak 300 ezer dollárt tud fizetni a képért. 2002 júliusában aztán szóbeli megállapodás született arról, hogy a Golgota Magyarországon maradhat, mivel sikerült megállapodást kötni a festmény tulajdonosával, aki festményeket kap a magyar államtól cserébe.

A Munkácsy-trilógia két értékes darabját a Krisztus Pilátus előtt és a Golgota című festményt 1988. február 24-én árverezte a New York-i Sotheby's kereskedőház, mindkét kép kikiáltási ára 15 ezer dollár volt. A Krisztus Pilátus előtt végül 60 ezer dollárért kelt el, a Golgotát pedig 47 500 dollárért vásárolta meg Julian Beck galériatulajdonos.


 http://www.artgalleryofhamilton.on.ca/

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!