Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Képművészet (Archívum)
A Mai Manó Ház első fotóárverésén jártunk
Szerző: Mucsányi Marianna
2002. szeptember 30. 13:26

A fotótörténettel egyidős kérdésre - a sokszorosított grafikákhoz hasonlóan - a számozott, a fotográfus aláírásával ellátott, kispéldányszámú sorozat volt a válasz, melyeknek eredetiségéért a galériatulajdonos és a fotográfus között meglévő bizalmi viszony szavatol. A rendszerváltás után újra induló honi műkereskedelemben azonban a fotográfia eddig még nem képviseltette magát. A Mai Manó ház által szervezett jótékonysági fotóárverés ezt az egy évtizednyi késést kívánta egy csapásra behozni. Az árverés sikerét mi sem jelzi jobban, mint az, hogy mind a kilencvenhat árverési tétel gazdára talált.

Felpörgő licitek
A Mariott szálló báltermét zsúfolásig megtöltő közönség, a rövid megnyitó beszédek után, mérsékelt izgalommal várta, hogy Marsó Diána, az árverés vezetője, megkezdje munkáját. A kezdő néhány tétel a becsértéken, vagy kissé az alatt kelt el. Az első váratlan tapsot a 7. számú tétel kapta, Baricz Katalin "Krisztina \\\'96" c. fotográfiája, élénk licitálás után, messze a becsérték fölött, 220 000 Ft-os áron kelt el. A lassan beinduló árverés közönsége a további fotográfiák árának alakulását már egyre fokozódó izgalommal fogadta. A következő tapsot Eifert János "Brooklyn Bridge" című, számozott képe aratta, mely a becsérték két és félszereséért talált gazdára. Horváth Péter színes fotópapírra nagyított digitális montázsa, igen gyors licitálás után, több mint háromszoros árat ért el. 

Korniss árverési rekordja
Az árverésen a közép-, és az idősebb generáció fotósainak képei szerepeltek a legjobban, átlagosan a becsérték másfél-kétszeresén keltek el, a teljesség igénye nélkül: Inkey Tibor, Keleti Éva, Markovics Ferenc, Szabóky Zsolt képei; valamint Nagygyörgy Sándor, Németh József és Zsila Sándor természetfotói. Az árverési rekordot a fotográfusnak is kiváló Nádas Péter teáskannás csendélete érte el, végső árként a becsérték ötszöröse alakult ki; hasonlóan kiemelkedő árat ért el Korniss Péter erdélyi témájú fotója is. Külön egységként szerepelt a Magyar Fotográfusok Háza névadójának, Mai Manónak tíz fotográfiája, melyek közül mindjárt az első 180 000 Ft-os áron talált gazdára. A maitól eltérő, albumin és celloidin technikával készült képek többségét magasra értékelték a gyűjtők, a képek kora és egyedisége mellett elismerve a ma már ritkának számító technikai eljárással készült képek értékét is.

Intézményesülő piac
Az első árverés alapján komolyabb tendenciákat még nehéz lenne megállapítani, azt azonban kimondhatjuk, hogy maga az aukció megléte és sikeressége a legjobb bizonyítéka annak, hogy a magyarországi fotográfiai műtárgypiac is, a festményekéhez hasonlóan, elindult az intézményesedés útján. A nyitó kérdésre a legmegfelelőbb választ pedig maguk a gyűjtők adták meg azzal, hogy egyéni preferenciáikat követve, mindenki talált vásárlásra érdemes fotográfiát.
A képek becsértékét a Gera Mihály, Kincses Károly és Pőcze Attila alkotta árbecslő bizottság állapította meg. Az aukció szervezői azonban kikiáltási árként egységesen tízezer forintot neveztek meg, részben a fotográfiai műtárgypiac kezdetleges állapota, részben az árverés jótékonysági jellege miatt. A fotográfiák többségét az alkotók, kisebb részét a Magyar Fotográfiai Múzeum, a Mai Manó Ház, a Vintage Galéria és más magán galériák ajánlották fel, a bevételt a Mai Manó Ház művészeti céljainak támogatására fordítják. Az árverésre felajánlott képek mellett az árverési helyszín bérleti díja, a katalógus, a szervezés és a lebonyolítás is, adomány formájában jött létre.

Kapcsolódó cikkeink:
Martos Gábor: Fotók kalapács alatt

http://www.maimano.hu/

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!