Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
"Érzéki vagy egyenesen obszcén" (Archívum)
Fiatal felvidéki írók felolvasóestje - és művei
Szerző: Dömötör Ágnes
2002. október 9. 15:11

A Bárka Színház kis stúdiótermében ülünk - egy piros és egy kék lámpa színes derengésében. A piros szín jelképezi a perverziót, a kék a méltóságot – utal Czajlik József, a színház fiatal rendezője és az est házigazdája a műsor címére, melyet Németh Zoltán A perverzió méltósága című kötetétől kölcsönöztek. Felvidéki írók mesélnek itt arról, hogy elsősorban írók ők, és csak „földrajzi elhelyezkedésüket” jelzi a szó: felvidéki. Éppúgy lehetnének zalaiak vagy szegediek. Szövegeik nem „tájspecifikusak”, hanem nemes egyszerűséggel „csak” irodalmiak. Egyikük azért megjegyzi: piros és kék – Szlovákia nemzeti színei. A fiúk fiatalok, kedvesek, közvetlenek, de önérzetesek! Élvezettel mazsoláznak műveikből, örülnek a nézők nevetésének vagy a meghökkent csendnek.
Németh Zoltán a vers és a próza határmezsgyéjén éppolyan rendkívüli szabadsággal jár-kel, mint amilyen vakmerően keresi a nyers obszcenitás és az éteri tisztaságú szellem kényes, közös metszetét. („lóg a melled a számba / számba veszem / próbálok immanuel kantra gondolni / nem megy / lemondja königsbergi sétáit / itt az ágyban / te vagy az erkölcsi törvény…” Részlet Kant című verséből)
Győry Attila regénye, a Kerékkutya, igazi mai, élvezetes, lendületes történet, amelyet merész szabadszájúsága tesz egyénivé. Szerelmi bonyodalmak Simon, a színházi dramaturg körül, s mindez humorba oltott bujasággal fűszerezve. („Micsoda otromba besorolás ez, így megítélni egy női keblet? …Az inkacseresznye-mell a süldőlányok csöcse lehetne, vagy ott vannak az alma-mellek! Gondolatban végigsorolta az almafajtákat, zamatuk és nagyságuk szerint. Jonatán, starking, golden, csenevész alma, vadalma, sorolta…”)
Csehy Zoltán antik és humanista költők eddig kevéssé ismert (vagy megszelídített) pajzán verseit fordítja le (és újra). A görög, latin szerzők meghökkentő leplezetlenséggel és zavarba ejtő részletességgel szóltak a testi szerelemről. Csehy Zoltán ezt a pimasz nyíltságot kísérli meg visszaadni a fordításokban. Az antológia címe – Hárman az ágyban – megtévesztő! Nem holmi csoportszexről van itt szó, kérem! Az a bizonyos harmadik az ágyban: az irodalom.
Három szerző – három különböző műfaj. Ami összekapcsolja őket, az a szemérmetlen élvezetek szemtelenül szókimondó leírása, irodalmi szöveggé való formálása. A test és a hús poétikájának megragadása. Hogy ezt a szerzők mennyire szánták provokációnak, mennyire játéknak, vagy a magyar próza kortárs tendenciáihoz kapcsolódva az irodalom határainak kitágításának, azt nemsokára megtudjuk

Németh Zoltán: A perverzió méltósága Kalligram, 2002. 1300 Ft

Győry Attila: Kerékkutya Kalligram, 2002. 1600 Ft

Csehy Zoltán: Hárman az ágyban Kalligram, 2000. 3500 Ft

Kapcsolódó cikkeink:

Amikor a múzsák lesmárolják a költőt

Egy élvezetes regény

A váladék poétikája

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!