Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Több mint 50 valóság (Archívum)
Szerző: I-Web.hu
2002. szeptember 19. 15:10

 

Mi már a Kárpátok hágóin is…
Jelenleg több mint 50 különböző valóság-show, illetve annak nevezett műsor látható a világ tévéképernyőin. E műsortípusnak nincs pontos definíciója, így aztán egyes csoportosításokban olyan vetélkedő műsor is beletartozik, mint a Legyen Ön is Milliomos!
 Ha durván és nagy általánosságban nézzük (és öt év kereskedelmi televíziózás után hogyan néznénk másként?) valóság-show minden olyan televíziós műsor, amelyben nem-televíziós, nem-színész emberek szerepelnek, és valamely képességüket mérik össze egymással, illetve a szerkesztőkkel.
Ez persze túl tág kategória, s azt jelentené, hogy a Magyar Televízió úttörő volt e téren is, hisz a Ki Mit Tud?, a Fekete Fehér Igen Nem vagy a Csepű, lapu, gongyola is beletartozik a meghatározásba, a Táncdalfesztivál besorolása (különösen az 1968-asé) azonban mindenképpen kérdéses. Ráadásul bizonyos szempontból a Híradók is ide tartoznak, csak ott sajtószóvivők küzdenek saját beszédkészségükkel, valamint szemtanúk, szomszédok, illetékesek néznek a kamera előtt farkasszemet az agyhalál és a verbális blokád összes tünetével, és nem kiszavazzák egymást a szereplők, hanem lejáratják, felrobbantják, elgázolják, lebombázzák, beperlik stb…

Mások meg egy székben ülve…
Van viszont egy érdekes egyszemélyes játék, amelynek láttán megdobbanhat (egészen pontosan nem dobbanhat!) a bűnözői és a bűnüldözői körök szíve. Ezt is valóság-show-nak hívják, a címe: The Chair/A szék (ABC) és John McEnroe, az egykori teniszező vezeti. A játék lényege az önkontroll. A kérdezés-vallatás során a játékosok rá vannak kapcsolva egy EKG-gépre, és aki helyesen válaszol úgy, hogy a szívverése nem ér el egy bizonyos határt, bennmarad a játékban és nyerhet egy csomó pénzt. A kérdéseken kívül egy sor váratlan jelenség, meglepő fordulat is be van építve… Ebben a játékban például Vidék-Magyarország kórházi ápoltjai biztos, hogy sikerrel szerepelnének.
 
Tárjunk fel egy kis tényt!
Maradjunk még a Széknél! Nem véletlen, hogy pont ezzel kezdtük a sort. Szerző (Bátor Árpád, nomen est omen stb.) bátran rámutat a tények kísérteties hasonlóságára a logót nézve… Ne a kezemet tessék figyelni! Nem csalok! A felirat közepén elhelyezkedő görbe a tényfeltárás lényege! Mire emlékeztet? Na mire?


Ha megvan a megfejtés, kedves Olvasó, keress egy minimum 240 Ft + Áfás telefonszámot, és ha sikerül tizediknek telefonálni, akkor minden nagyon jó lesz…

 Világ valóság
Szűkebb meghatározás szerint a valóság-show-ban átlag emberek természetes (sziget) vagy annak szimulált (stúdió-lakás) környezetben összezárva pénznyereményért küzdenek, különböző feladatokat hajtanak végre, és végül csak egy valaki nyerhet. De! Nem az esik ki, aki kevésbé vagy rosszabbul teljesít, hanem az, akit kiszavaznak. Vagy a társak, vagy a nézők - vagy mindkettő. A lényeg a túlélés. (Ebbe a meghatározásba beleillik például a Leggyengébb láncszem, ami Angliában valóság-show, itthon vetélkedő volt, de a tv2 túlélését például nem nagyon segítette elő. A nézők szavaztak.)
 Nézzük meg tehát, mi fut a világ más televízióiban, vajon benne van e kis hazánk a fősodorban?

Real World, azaz Való világ. (Ismerős a cím, nem?) 1992-ben indult a Music Television (MTV) zenei csatorna valóság műsora, amelyben hét, Amerika különböző helyeiről származó fiatal összeköltözik egy nagyvárosban – először New Yorkban -, és megpróbál így vagy úgy megélni. Nincs pénznyeremény, nincs kieső, a műsor a közös túlélésükről és boldogulásukról szól, egyszerű dokumentumfilmes eszközökkel - egy idegen helyen. Még itthon is sokan emlékeznek a műsor tragikus csúcspontjára, amikor a valóság a maga halálos formájában megjelent: az egyik szereplőről menet közben derült ki, hogy HIV fertőzött. New York, Los Angeles, San Francisco, London, Miami, Boston, Seattle, Hawaii, New Orleans, Chicago után idén szeptember 17-én Las Vegasban indult az újabb sorozat.

Az első Big Brother 1999-ben indult Hollandiában. Az Endemol produkciós iroda - az amerikai  Bioszféra 2 programból ihletet merítve - azzal a tervvel állt elő, hogy egy évre összezár versenyzőket egy luxus palotába. Az eredetileg „Arany Ketrec” címet viselő műsor azonban 22 millió dollárba, azaz öt és fél milliárd forintba került volna, így meghúzták a költségvetést, kitaláltak egy kezelhetőbb formát, és megszületett a BB. Főnyeremény: 250 ezer gulden/90 ezer dollár. A Big Brother eddig Portuália, Svájc, Svédország, Ausztrália, Dél-Afrika, az Egyesült Államok, Németország, Norvégia, de most már nálunk is….
Németországban majdnem meghiúsult a műsor. Politikai és vallási vezetők tiltakoztak az elindulása ellen, arra hivatkozva, hogy a BB megsértené a német alkotmány „emberi méltóságot” védelmező passzusát. A producerek végül beleegyeztek, hogy naponta egy órára kikapcsolják a kamerákat. A BB mindenhol sikeres volt, még Amerikában is, ahol ugyan nem érte el a Survivor nézettségét, de itt is már a harmadik menet…

Nálunk a Survivor/Túlélő (CBS) – az egyik legsikeresebb valóság-show - a Viasat3 kisbolygóra menekült a kíváncsi szemek elől, oda, ahol később lezajlott a Bár című valóságszerű, szappanoperaszerű stb.szerű. A Survivor-ban a bezártságot egy egzotikus sziget jelenti, a konfliktust az emberek és a körülmények, hiszen ételt kellett szerezni, házat építeni, és még különböző feladatokat (a rovar evéstől a cölöpön állásig) is végre kellett hajtani, a taktikázásról már nem is beszélve. E Defoe és Robinsonja ihlette műsorban a versenyzők szavazták ki egymást.
A Survivor egyfajta szakosított változata a Temptation Island/Kísértések Szigete (Fox), itt is egy egzotikus sziget a helyszín, a játékosok azonban szerelmes párok, amelyek két csoportra osztva, egymástól elválasztva és a nézők szeme láttára teszik próbára kapcsolatukat…

A Survivor típusú műsor meghatározása: outdoor adventure reality series. Ennek másik változata a No Boundaries/Nincs határ (WB), amelyben 15 arc az amerikai-kanadai határtól eltúrázik az Északi-sark felé a legdurvább és persze legszebb tájakon, meg persze feladatok, meg persze csak egy maradhat… A műsort készítő szerkesztőknek viszonylag könnyű a dolguk, elég ha Jack London műveit tudják betéve, és elolvassák Nansen vagy Amundsen írásait, ha meg csipetnyi sót és borsot akarnak belecsempészni, akkor fellapozzák Scott kapitány naplójának a megfagyás előtti három oldalát is.

Az idő előrehaladtával persze a valóság-show-k is fejlődnek, napjainkban a szakosított változatok népszerűek. Az amerikai közszolgálati csatornahálózaton, a PBS-en fut például az American High, a túlélés egyik legkeményebb terepén, az iskolában játszódik és a gimnazisták mindennapjairól szól. A BBC Changing Rooms-ának amerikanizált változata, a   Trading Spaces (TLC) is ezerrel dönget: ebben nem zárnak össze idegeneket, nincsenek hajmeresztő kalandok. Ez sokkal rosszabb: két szomszéd kulcsot cserél, és két nap leforgása alatt átrendezi a másik lakásának egy szobáját…
Bár a tv2 Bázisa a nem kis összegű licencdíj leperkálásának elkerülése végett nálunk saját fejlesztés címen futott, ötletadója és kísérteties megfelelője a militáns szelleműeknek készülő Combat Missions/Harci küldetés, amelyben négycsapatnyi profin kiképzett játékos küzd egymás ellen csapatban és egyénileg is. A kieső játékost a csapattagok szavazzák ki maguk közül, de csapatok is kiesnek a játék folyamán, míg végül a legjobb visz mindent. 
Napjaink egyik csúcsműsora a Hollywood-i kaszkadőrök utánpótlás nevelésére is alkalmas Fear Factor /Félelem faktor (NBC), amelyben kifejezetten a félelem legyőzésére megy ki a játék: az aligátorokkal teli medence után a toronydarun történő egyensúlyozás következik, persze közte egy kis száguldó tartálykocsin való csúszás-mászással …

Jelenleg a világon egyszerre körülbelül 15 féle valóság-show megy a televíziókban. Ma este például az amerikai CBS csatornákon egymást követi a Survivor – Thailand nyitóepizódja este 8-kor, majd egy órával később a Big Brother harmadik sorozatának egyik adása.
Aki pedig úgy érzi, hogy kicsi neki a mi hazánk és annak két-három valóság-show-ja, az még jelentkezhet a  következőkre: Amazing Race 4, The Big Choice, 24 Hour Pass, Making the Band. Tough Enough 3, Fear Factor, Ultimate RealityBlind Date, The 5th Wheel. A nagyon kalandos kedvűek pedig induljanak el az önkormányzati képviselőválasztásokon.

 

Kapcsolódó linkek:

http://www.realitytvlinks.com/

http://www.orwellproject.com/

American Idol: http://idolonfox.msn.com/home.htm

Bachelorettes in Alaska:  http://www.fox.com/alaska
 
Survivor 4: http://www.cbs.com/primetime/survivor4

Osbourns: http://www.mtv.com/onair/osbournes

Love Cruise: http://www.fox.com/lovecruise/

Temptation Island 2: http://www.fox.com/temptation2/

Big Brother US: http://www.bigbrother2001.com/

Fear Factor: http://www.nbc.com/fearfactor

The Mole 2: http://abc.go.com/primetime/themole/mole_home.html

The Bachelor: http://abc.abcnews.go.com/primetime/specials/bachelor/

The Amazing Race 2: http://www.cbs.com/primetime/amazing_race2/

Popstars: http://www.popstarsusa.com/index_frames.html

Tough Enough: http://www.toughenough.com/

Jackass: http://www.mtv.com/sendme.tin?page=/mtv/tubescan/jackass/

The Real World: http://www.mtv.com/onair/realworld/

Survivor UK: http://www.itv-survivor.co.uk/

Murder in Small town: http://www.fox.com/smalltownx/

CannonBall Run: http://www.usanetwork.com/series/cannonball2001/

Boot Camp: http://www.lmnotv.com/new/shows/bc/bc_master.htm

 

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!