Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Nipp és nitt (Archívum)
Marilyn Monroe és Elvis Presley
Szerző: Mucsányi Marianna
2002. szeptember 19. 13:54

Platina és bronz, gyémánt és olaj - az Amerikai Álom alapelemei: Marilyn Monroe és Elvis Presley. Sohasem találkozhattak, személyiségük mégis örökre összefűződött: ők a huszadik századi Férfi és Nő megtestesítői, Zack Stenz megfogalmazásában „a linga és joni”. Pályafutásukat mindketten húszévesen kezdték és negyven körül végezték.

Norma Jane Baker, David Conover
1945-ben készült fotóján

1945-ben, Ronald Regan katonatiszt (későbbi amerikai elnök) javaslatára a hadsereg "erkölcsnemesítő célokból" fényképsorozatot készítetetett a stratégiai fontosságú gyárak csinos munkásnőiről. A fényképezés során felfigyeltek egy feltűnően vonzó hölgyre. Norma Jane Baker a lőgyakorlatokhoz használt, távvezérlésű repülőgépmodelleket gyártó üzem egyik részlegében dolgozott, heti 20 dollárért. Marilyn Monroe névváltoztatást, arcműtétet és hajszőkítést megelőző egyénisége akkor olyan hatással volt André de Dienes fényképészre, hogy Jane ezt követően az erdélyi származású fotográfus egyetlen és örökös múzsájává vált. Nem sokkal később a Long Island-i tengerparton elkészült az első egészalakos portrésorozat - megszületett Marilyn Monroe (néhány kép az 1945-ös sorozatból: MM törökülésben, MM bordó pulóverben, MM napernyővel

Amikor Norma Jane Baker Long Angelesben élete első fotózására indult, Tupeloban a 11 éves Elvis Presley kezébe vehette élete első hangszerét, egy 12 dollár 75 pennyt érő gitárt. Két évvel később a Presley család egy olyan zenei múltú városba költözött, amely Elvis zenéjének örökös ihletőjévé vált. A memphisi R&B és godspell, az amerikai country és a rock ötvözéséből kialakult egy új zenei stílus - Elvis, a király zenéje.

1949-ben, a 23 éves Merylinről elkészült az első aktsorozat. A két óra leforgása alatt rögzített 22 felvétel, az úgynevezett Vörös bársony-sorozat cibakrómjai manapság 600-4000 dollárét kaphatók.

 
A Vörös bársony-sorozat három darabja.
Forrás: www.marilynfineart.com

Elvis Presley az Ed Sullivan Show-ban
Elvis Presley első jelentősebb fellépéseit az ötvenes évek show-manjainek köszönheti. Ed Sullivan és Frank Sinatra műsoraiban Elvis megjelenése egyszerű és szerény volt: hiányzik a fehér nittdíszes ruha, a formázott hajkorona, feltűnik azonban a jellegzetes, homlokba hulló tincs. Az Ed Sullivan Show-val egyidőben forgatták Billy Wilder The Seven Year Itch című filmjét. Sam Shaw ekkor rögzíti a "legszentebb Marilyn Monroe-ikont": elkészül az a fotó, amely a szellőzőakna felett álló Merilynt ábrázolja (rózsaszín selyemruhája, amely a Sotheby tavalyi árverésén 27.000 dollárért kelt el). MM ezt követően Los Angelesbe költözik, szakít a producerek és rendezők diktálta ideállal. Értékre vágyik, színészetet tanul, filmvállalatot alapít és férjhez megy a drámaíró Arthur Millerhez.

Joanne Stephens:
Hommage Elvis

Elvis Presleyről csupán élete alkonyán, testi, lelki öszzeomlását követően készülhettek olyan felvételek, amelyek a Marilyn-sorozatokhoz hasonló értéket képviselnek. Az Elvis-képek legjelentősebb gyűjteménye, a Wertheimer-kollekció darabjai szinte kivétel nélkül édeskés műtermi fotók: Elvis zongora mellet, Elvis a Harley-n, Elvis és a csók. Presley az amerikai giccskultusz királya és ezt leginkább képmásainak utóélete bizonyítja. A rajongók által alkotott Elvis-oltárok, több hektáros, gigantikus képmások, pirítósokból épített portrékülönlegességek biztosítják a király halhatatlanságát. Ezzel párhuzamosan Elvis társadalomkritikák negatív főhősévé vált. A kosztümös király koncertfotóiból álló képhagyaték pandanja gúnyrajzok gyűjteménye (kata: Elvis egy baleset alkalmával felfedezett egy új táncot , kata: Elvis éhes volt, autóbuszjárata indult, ezért 100 dolcsit ajánlott egy srác hamburgeréért).Douglas Kirkland 1961-es ( 1. 2. 3. 4. 5. ) vagy Bert Stern 1962-es ( 1. 2. 3. 4. )MM portrésorozatához méltó képek csupán a 40 év feletti elhízott, alkoholista Elvisről készülhettek(Elvis utolsó koncertkörútjának fotói: 1. 2. 3.). E képek értéke azonban inkább morális töltetükből fakad, nem pedig egyéb, művészi, technikai minőségükből.

Leonid Sokov:
Sztálin és Marilyn, 1986
Marilyn 1962-ben, Elvis 15 évvel később, gyógyszer-túladagolásban meghalt. Képmásaikból a 21. század hajnalán, 1996-ban, Wendy McDarris kurátorságával, elkészült egy vándorkiállítás. Elvis és Marilyn: a kétszeres halhatatlanság (Elvis +Marilyn: 2 x Immortal) - hirdeti a tárlat címe. A kiállított művek alkotói a VIII. századi ikonoklasmus, képrombolás kései utómunkásai. A Szovjetúnió felbomlásakor a művészek Lenin és Sztálin képmásait használták fel a szocialista realista világ bukásának ábrázolásához. Zack Stenz szerint a művészek most hasonló szerepet szánnak Elvisnek és Merilynnek. A 80 alkotást felvonultató Elvis+Merlin-tárlat művei, az ötvenes évek két amerikai ikonját, a sztárközpontú társodalom szimbólumaként, annak kritizálására, gúnyolására használják. David Gilhooley Elvist nippbékaként ábrázolja, Kata mosogatóemberként, Kathleen Kondilas pedig egy középkori madonna szerepébe helyezve Merilynt, szentté avatja a színésznőt, kigúnyolva és lerombolva ezzel minden profán szentséget. Ugyanitt láthatók azonban felemelő társadalomkritikák is: Andy Warhol (Elvis I. és II. , Marilyn), Kaith Haring (Cím nélkül - Elvis és Marilyn), Jeff Koons, Cindy Sherman művei.
A tárlat így szinte tökéletes képet alkot Elvis Presley és Merilyn Monroe személyiségének képző- és iparművészeti hatásáról. A leépítő, gúnyos utóhang mégis erősebb. Ez a hangnem kortünet. Irigyen tekintünk a múltba: "akkor még voltak kifogástalan ideálok".

 

 


Marilyn Monroe Norma Jeane Bakerként született 1926 július 1-én, Los Angelesben. Az ismeretlen apától és ideggyógyászatokon kezelt édesanyától származó kislányt 1937-ben örökbefogadták. A 16 éves Norma 1942-ben szerelemházasságot kötött a nevelőszüleinek szomszédságában lakó Jimmy Doughertyvel. Férje két éves katonai szolgálatát követően 1946-ban elválik, majd aláírja élete első komolyabb szerződését a Twentieth Century Foxszal. A szerződéskötést követő két héten belül létrejön az MM-ikon: Jeane Baker platinaszőkére festeti a haját és felveszi a Marilyn Monroe művésznevet. 1953-ben már Hollywood legkedveltebb szőke bombázójaként ismerik. 1954-ben férjhez megy Joe DiMaggio baseball-csillaghoz. A házasságot kilenc hónappal később felbontják. 1955-ben - komoly szerepek után vágyódva - New Yorkba költözik és Lee Strasbergnél színészetet tanul. Egy évvel később Marilyn Monroe Productions néven önálló filmvállalatot alapít, majd házasságot köt Arthur Miller drámaíróval. 1959-ben a Van aki forrón szertiben nyújtott alakításáért Aranyglóbusszal jutalmazzák. Az 1961-ben elvált színésznő életének utolsó botrányát, John F Kennedy amerikai elnökkel folytatott állítólagos szerelmi viszonya okozta. Marilyn Monroe-t 1962 augusztus 5-ének reggelén,  kaliforniai otthonában, házvezetőnője holtan találta. A hivatalos jelentés szerint a halál oka: gyógyszertúladagolás.
www.marilynmonroe.com
http://marilynmonroepages.com


Elvis Aaron Presley 1935 január 8-án született, a Mississippi Állambeli Tupelo városkában. Ikertestvére, Elvis Jesse Garon, születését követően meghalt. A kétszobás lakást albérelő Presley család egyetlen fenntartója a kamionsofőr-varrógépműszerész családfő, Vernon volt. 1948-ban Presley-ék Memphisbe költöztek. A város godspell és R&B zenei hagyománya - keveredve az ötvenes évek country és pop zenéjével, "a király" életművének ihletőforrásává vált. Elvis énekesi pályafutása 1954-ben kezdődött. Két évvel később zenéjét már a kontinensen túl is ismerték és kedvelték - noha ő maga, pályafutása során kizárólag  Franciaországban koncertezett. 1958 és 1960 között Németországban töltötte katonai szolgálatát. Öt évvel később egy Las Vegas-i hotelban feleségül vette Priscilla Beaulieu-t. 1968-ban megszületik lánya, (a szerzői jogdíjak egyetlen birtokosaként ma már milliárdosnak mondható) Lisa Marie Presley. A különböző társadalmi rétegek zenéjét ötvöző Elvis Presley 36 évesen már Grammy-életműdíjas - több mint száz album szerzője és 33 film szereplője. A vagyonát jótékonysági célokra fordító művészt 1977. augusztus 16-án memphisi otthonában holtan találták. A 42 éves éves "király", Marilyn Monroehoz hasonlóan, gyógyszertúladagolással véget vetett életének.
www.elvis.com
 www.elvispresley.com

 

 

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!